Conventii civile: se face cumul cu venituri din salarii?
Supunem atentiei dvs. un caz in care o societate incheie o conventie civila de prestari servicii cu o persoana fizica, aceasta avand contract individual de munca pe perioada nedeterminata incheiat la o alta societate, fiind platite toate datoriile la bugetul consolidat de stat.
Societatea care incheie conventia civila retine si vireaza impozitul pe venit de 16%. Urmeaza sa stabilim in ce masura societatea va retine si vira contributia de asigurari sociale si ajutorul de somaj pentru valoarea conventiei civile.
Se mentioneaza ca, potrivit alin.5 al art III din OUG 58/2010, daca persoana este asigurata in sistemul public de pensii, nu datoreaza contributii individuale la sistemul de asigurari sociale si la sistemul asigurarilor de somaj.
Raspuns:
Alin. (5) al art. III din OUG 58/2010 prevede intr-adevar exceptii de la plata contributiilor individuale de asigurare sociala si pentru somaj pentru anumite categorii de persoane. Astfl, sunt scutite de la plata acestor contributii persoanele asigurate in alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale (cum este cazul avocatilor), si persoanele care au calitatea de pensionari. De asemenea, potrivit alin. (15) al art. III din OUG 58/2010 astfel cum a fost modificata de OUG 82/2010, platitorii de venit nu au obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, corespunzatoare veniturilor profesionale platite persoanelor prevazute la alin. (5) al art. III din OUG 58/2010. Astfel, numai in situatia in care aceste persoane au calitatea de pensionari sau sunt asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale nu li se vor aplica prevederile art. III din OUG 58/2010, platitorul neavand obligatia privind retinerea si plata contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj.
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
TVA servicii birou notarial Un birou notarial, platitor de TVA, in cazul in care realizeaza servicii constand in lichidarea regimului matrimonial, la facturarea acestor servicii va aplica regimul de scutire...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Ajustare TVA achizitie utilaj In cadrul unui SRL neplatitor de TVA, implementam un proiect cu finantare nerambursabila, unde achizitionam un utilaj, iar TVA-ul este eligibil. Dupa 6 luni depasim pragul si...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Achizitionare poarta de acces auto Va rog sa imi spuneti care este monografia contabila in cazul achizitionarii unei porti de acces auto, in valoare de 13.000 ron + tva. Care o sa fie codul de clasificare a...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
In cazul in care persoanele realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , acestea datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala, platitorul avand obligatia de a calcula, retine, vira si declara aceste contributii in temeiul alin. (15).
Exceptii sunt prevazute doar in cazul cumulului de venituri din drepturi de autor relizate in mod ocazional cu venituri din salarii. Astfel, persoanele care, in mod ocazional, realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri de natura profesionala definite la art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din Codul fiscal , nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala. Insa si in acest caz platitorul va fi supus obligatiilor prevazute la alin. (15) din art. III din OUG 58/2010, urmand ca eventualele regularizari sa fie efectuate de administratia fiscala in raport cu persoana fizica. Alin. (27) din OUG 58/2011 prevede ca sumele reprezentand contributii achitate in plus fata de obligatia fiscala, cele platite ca urmare a unei erori de calcul, precum si cele platite ca urmare a aplicarii eronate a prevederilor legale sa se restituie sau compenseze, la cererea asiguratului, in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala .
Prin urmare indiferent de calitatea de salariat al persoanei fizice care realizeaza si venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , platitorul va fi supus obligatiei privind calculul, retinerea si virarea celor doua contributii individuale, numai daca persoana nu are si calitatea de pensionar sau de asigurat in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii.
Totodata reamintim faptul ca potrivit OMFP 247/2012, persoanele fizice care desfasoara activitati independente fiind organizate ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, precum si persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii libere, individual sau intr-o forma de asociere, au obligatia sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit stabilite de organul fiscal competent, conform art. 82 din Codul fiscal , in timp ce in cazul incheierii de contracte de comision, mandat comercial si de consignatie, calificate drept contracte civile dupa data de 1 octombrie 2011, precum si in cazul contractelor/conventiilor civile, care atat inainte, cat si dupa intrarea in vigoare a Codului civil au aceeasi natura juridica, platitorii de venit vor avea obligatia retinerii la sursa a impozitului conform optiunii persoanei fizice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
SAF-T. Erori
Intrebare: Am urmatoarea eroare la depunerea declaratiei 406: Eroare regula: R_SECT_MIS: Declaratia 919819170 are urmatoarele sectiuni lipsa: Account Nu am eroare la generarea declaratiei, doar la depunere. Cum pot rezolva?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Ajustare TVA livrare cladire in regim de scutire
Intrebare: Societatea, platitoare de TVA, a achizitionat in aprilie 2021 un imobil nou, cu taxare inversa: valoare: 800.000 lei / TVA 19% ? 152.000 lei (taxare inversa). Imobilul a fost utilizat astfel: 20% ? sediu social 80% ? inchiriat, in perioada ianuarie 2021 ? mai 2025, in regim de taxare TVA, conform art. 292 alin. (2) lit. e) Cod fiscal. In iunie 2025 s-a decis vanzarea imobilului catre o persoana fizica, in regim de scutire. Cum se calculeaza ajustarea de TVA dedusa la momentul achizitiei si unde...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Corectarea erorii privind bonificatia OUG 153/2020
Intrebare: Am calculat gresit bonificatia la plata impozitului pe venit pentru anul 2024, in sensul ca am scazut din impozit o bonificatie mai mare decat cea la care se incadra contribuabilul, conform OUG 153/2020. Am depus bilantul in luna mai si D100 pentru trimestrul IV in ianuarie, insa atunci am declarat impozit zero si am depus pentru impozitul pe dividende. Cum se poate corecta? Care este procedura prin care se poate indrepta aceasta greseala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Redirectionare prin formularul 177
Intrebare: Pentru urmatoarea speta: Impozit pe profit calculat: 126.026 lei Bonificatie: 15.123 lei Impozit pe profit de plata: 110.903 lei Cifra de afaceri pentru anul 2024: 4.920.381 lei Va rog sa-mi spuneti cat pot redirectiona prin formularul 177. Daca ANAF-ul este cel care face plata catre unitatea de cult, cum se reflecta aceasta suma in contabilitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Vanzare marfa in consignatie
Intrebare: In vederea stimularii vanzarilor, dorim sa livram marfa catre unii clienti in regim de consignatie. Asta presupune ca marfa pleaca cu aviz catre client, iar factura se intocmeste in momentul in care clientul nostru (consignatarul) vinde mai departe marfa catre terti. Factura va fi facuta de catre el catre clientii lui, iar el va primi factura de la noi. Inregistrarea in gestiune o face pe baza avizului de insotire cu care vine marfa, intr-un cont extrabilantier, pana la momentul vanzarii marfii....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<