Conventii civile: se face cumul cu venituri din salarii?
Supunem atentiei dvs. un caz in care o societate incheie o conventie civila de prestari servicii cu o persoana fizica, aceasta avand contract individual de munca pe perioada nedeterminata incheiat la o alta societate, fiind platite toate datoriile la bugetul consolidat de stat.
Societatea care incheie conventia civila retine si vireaza impozitul pe venit de 16%. Urmeaza sa stabilim in ce masura societatea va retine si vira contributia de asigurari sociale si ajutorul de somaj pentru valoarea conventiei civile.
Se mentioneaza ca, potrivit alin.5 al art III din OUG 58/2010, daca persoana este asigurata in sistemul public de pensii, nu datoreaza contributii individuale la sistemul de asigurari sociale si la sistemul asigurarilor de somaj.
Raspuns:
Alin. (5) al art. III din OUG 58/2010 prevede intr-adevar exceptii de la plata contributiilor individuale de asigurare sociala si pentru somaj pentru anumite categorii de persoane. Astfl, sunt scutite de la plata acestor contributii persoanele asigurate in alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale (cum este cazul avocatilor), si persoanele care au calitatea de pensionari. De asemenea, potrivit alin. (15) al art. III din OUG 58/2010 astfel cum a fost modificata de OUG 82/2010, platitorii de venit nu au obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, corespunzatoare veniturilor profesionale platite persoanelor prevazute la alin. (5) al art. III din OUG 58/2010. Astfel, numai in situatia in care aceste persoane au calitatea de pensionari sau sunt asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale nu li se vor aplica prevederile art. III din OUG 58/2010, platitorul neavand obligatia privind retinerea si plata contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
In cazul in care persoanele realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , acestea datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala, platitorul avand obligatia de a calcula, retine, vira si declara aceste contributii in temeiul alin. (15).
Exceptii sunt prevazute doar in cazul cumulului de venituri din drepturi de autor relizate in mod ocazional cu venituri din salarii. Astfel, persoanele care, in mod ocazional, realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri de natura profesionala definite la art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din Codul fiscal , nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala. Insa si in acest caz platitorul va fi supus obligatiilor prevazute la alin. (15) din art. III din OUG 58/2010, urmand ca eventualele regularizari sa fie efectuate de administratia fiscala in raport cu persoana fizica. Alin. (27) din OUG 58/2011 prevede ca sumele reprezentand contributii achitate in plus fata de obligatia fiscala, cele platite ca urmare a unei erori de calcul, precum si cele platite ca urmare a aplicarii eronate a prevederilor legale sa se restituie sau compenseze, la cererea asiguratului, in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala .
Prin urmare indiferent de calitatea de salariat al persoanei fizice care realizeaza si venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , platitorul va fi supus obligatiei privind calculul, retinerea si virarea celor doua contributii individuale, numai daca persoana nu are si calitatea de pensionar sau de asigurat in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii.
Totodata reamintim faptul ca potrivit OMFP 247/2012, persoanele fizice care desfasoara activitati independente fiind organizate ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, precum si persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii libere, individual sau intr-o forma de asociere, au obligatia sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit stabilite de organul fiscal competent, conform art. 82 din Codul fiscal , in timp ce in cazul incheierii de contracte de comision, mandat comercial si de consignatie, calificate drept contracte civile dupa data de 1 octombrie 2011, precum si in cazul contractelor/conventiilor civile, care atat inainte, cat si dupa intrarea in vigoare a Codului civil au aceeasi natura juridica, platitorii de venit vor avea obligatia retinerii la sursa a impozitului conform optiunii persoanei fizice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declarare in D300 sume suplimentare privind TVA stabilite de inspectia fiscala
Intrebare: In urma unui control de TVA, ne-a fost respinsa o parte din suma de TVA de recuperat (incasata, respectiv compensata cu obligatii salariale in perioadele anterioare, sub rezerva controlului ulterior). In contabilitate am inregistrat suma respinsa: 658 = 448 10 RON (de exemplu) 448 = 4424 10 RON In decontul de TVA, suntem in continuare pe pozitia de recuperat si nu declaram suma respinsa, intrucat aceasta apartine perioadelor anterioare. Astfel, rezulta o diferenta intre contabilitate (la contul...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Procedura de declarare inactiv de catre organul fiscal
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu procedura declararii unei societati ca inactiva fiscal. Situatia actuala este urmatoarea: documentele contabile au fost prelucrate pana in mai 2024, inclusiv; au fost depuse declaratiile fiscale 112, 300, 394 pana la acea data, iar D100 doar pentru martie 2024. Fiind platitor de TVA si fara sa fi depus D300 pentru lunile iunie si septembrie 2024, societatea a pierdut codul de TVA. De asemenea, nu a fost depus nici D100 pentru lunile iunie 2024 si septembrie 2024. 1. Daca...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Amnistie pentru accesorii datorate bugetelor locale
Intrebare: Societatea a primit o decizie de impunere pentru impozitul pe teren, in urma controlului efectuat de Curtea de Conturi la primaria pe raza careia se afla terenul. Decizia a fost trimisa in data de 11.10.2024 pentru recalcularea impozitului pe ultimii 5 ani, cu accesoriile aferente. Suma a fost achitata. Beneficiaza de amnistia fiscala pentru accesorii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<