Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conventiile civile - noile impozite si contributii sociale

07-Oct-2011
4808
Beneficiarul veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:

1) retinere la sursa reprezentand plati anticipate. In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) din Codul fiscal , impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10 % la venitul brut.

2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 52 indice 2 alin. (2) din Codul fiscal , impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

In consecinta, platitorul veniturilor din contracte incheiate potrivit Codului civil retine fie impozit in cota de 10%, fie impozit in cota de 16%, in functie de optiunea de impunere exercitata in scris in momentul incheierii contractului de beneficiarul veniturilor.

Asupra veniturilor din contracte/conventii civile, (chiar daca persoana beneficiara are sau nu calitatea de salariat la alta unitate) ? platitorul venitului va retine atat contributia individuala de asigurari sociale de stat cat si cntributia la sistemul asigurarilor social pentru somaj (exceptie fac pensionarii).
Baza de calcul, in decursul unei luni calendaristice, nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Pentru veniturile realizate in mod ocazional baza de calcul anuala nu poate depasi de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Veniturile din conventii civile sunt tratate incepand cu anul 2011, indiferent de optiunea catre impozit anticipat sau final, drept venit din activitati independente potrivit art. 52 indice 1 din Codul fiscal .

In consecinta, incepand cu anul 2011 indiferent daca beneficiarul veniturilor opteaza pentru impozit anticipat sau final el va datora contributia asiguratului la asigurarile sociale de sanatate potrivit art. 257 alin. 2 lit. b) din Legea 95/2006. De aceea, pentru veniturile din conventii civile se datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate indiferent daca persoana care realizeaza aceste venituri realizeaza si alte venituri asupra carora se datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate cum ar fi veniturile din salarii.

Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se plateste si se declara de catre beneficiarul veniturilor.

Asadar, separat de impozit, contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat si contributia la sistemul asigurarilor pentur somaj, ce se retin de catre platitorul veniturilor, beneficiarul veniturilor are obligatia sa plateasca si sa declare contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Dispozitiile legale care reglementeaza impozitul si constributiile sociale nu au suferit modificari incepand cu data de 01 octombrie 2011.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2012, ca urmare a modificarii Codului fiscal prin OG 30/2011, pentru stabilirea impozitului anticipat cu retinere la sursa reprezentand plati din venitul brut, se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa inainte de aplicarea cotei de impunere de 10%.

In cazul in care beneficiarul de venit opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, acesta se retine din venitul brut fara a fi scazute contributiile sociale.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016