Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Coplata la furnizorul de servicii medicale, introdusa in primul trimestru din 2011

06-Sep-2010
3318

Introducerea coplatii modice direct la furnizorul de servicii medicale, diferentiata pe servicii si tipuri de asistenta, cu mecanisme compensatorii pentru grupurile defavorizate, va intra in vigoare in primul trimestru din 2011 si tot atunci va fi revizuit sistemul pentru finantarea spitalelor.

Prevederea este cuprinsa in Strategia Nationala de Rationalizare a Spitalelor 2010-2012, document realizat de Ministerul Sanatatii, in colaborare cu experti ai Bancii Mondiale si care a fost pus, saptamana trecuta, in dezbatere publica pe site-ul MS.

Strategia Nationala de Rationalizare a Spitalelor 2010-2012 se bazeaza pe patru cuvinte cheie - echitate, centrarea sistemului pe cetatean, calitate si responsabilizare si are ca scop realizarea unui sistem modern de Sanatate, cu structuri flexibile, organizate, localizate si accesate in asa fel incat sa tina cont de nevoile si preferintele comunitatilor pe care le deservesc, au precizat reprezentantii Ministerului Sanatatii.

De altfel, obiectivul principal al noii Strategii il reprezinta crearea unui sector al serviciilor spitalicesti performant prin reorganizarea, descentralizarea si informatizarea spitalelor. De asemenea, se urmareste asigurarea unei finantari sustenabile si remodelarea finantarii spitalelor, dar si elaborarea unei strategii coordonate de resurse umane in domeniul medical, au mai aratat reprezentantii MS.

Un capitol special in cadrul strategiei este "Planul de actiuni si institutii responsabile".

La acest capitol Ministerul Sanatatii trece ca finalizate doua actiuni, si anume reducerea capacitatii excedentare de internare de care a raspuns institutia administrativa si descentralizarea unitatilor spitalicesti catre administratia publica locala.

De asemenea, reducerea cheltuielilor de personal in structurile spitalicesti care a inceput in primul trimestru al anului 2010 ar urma sa se finalizeze un an mai tarziu, respectiv in primul trimestru din 2011.

Pana la sfarsitul lui 2010 se vor incheia, potrivit strategiei, actiunile privind modificarea structurii si competentelor managementului spitalelor si cresterea autonomiei acestora, descentralizarea partiala a directiilor de sanatate publica judetene catre structurile administratiei publice judetene, elaborarea criteriilor de clasificare a spitalelor, cat si finalizarea implementarii Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI).

Pentru 2011 trebuie elaborat Planul national privind spitalele si planurile regionale si locale privind unitatile sanitare. De asemenea, tot pana in 2011 sunt prevazute introducerea cardului national de sanatate, egalizarea tarifului pe caz ponderat (TCP), revizuirea finantarii pe paturi de bolnavi cronici, revizuirea finantarii spitalelor prin sistemul trimestrul DRG (pe caz rezolvat), dar introducerea coplatii modice direct la furnizorul de servicii medicale, diferentiata pe servicii si tipuri de asistenta, cu mecanisme compensatorii pentru grupurile avorizate.

Acreditarea spitalelor de catre Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor ar urma sa incepapa in trimestrul intai al anului 2011si este o actiune care se va desfasura permanent.

Crearea unui Fond Unic de Finantare a Spitalelor in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu administrare la nivel national de catre CNAS, are termen de finalizare 2012. Tot pana in 2012 ar trebui sa fie incheiate actiunile privind stabilirea criteriilor unitare de finantare din fonduri publice a serviciilor oferite de sectorul privat in unitati spitalicesti si ambulatorii, stabilirea pachetului de servicii de baza pentru asigurati, implementarea unei strategii de dezvoltare a asistentei medicale primare si specializate in ambulatoriu si introducerea unui sistem de stimulare a asistentei medicale spitalicesti de zi, incurajarea prin mecanisme financiare a participarii asiguratorilor privati in sistemul asigurarilor de sanatate, cat si elaborarea Planului National de Resurse Umane in Sistemul Serviciilor de Sanatate Publica din Romania.

Pana in primul trimestru al anului 2012 ar trebui finalizate unificarea si reorganizarea caselor de asigurari de sanatate si actiunea privind incurajarea prin mecanisme financiare a participarii asiguratorilor privati in sistemul asigurarilor de sanatate. Mediafax

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Legea contabilitatii. Noutati care se aplica incepand cu anul 2025

    • In acest articol vom reda noutatile care se aplica din anul 2025 in privinta Legii contabilitatii. Legea contabilitatii. Noutati care se aplica incepand cu anul 2025 Pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate, balanta de verificare se va intocmi obligatoriu lunar. Institutiile publice intocmesc situatii financiare trimestriale si anuale, conform normelor elaborate de Ministerul Finantelor si se pastreaza timp de 10 ani. Situatiile financiare anuale...» citeste mai departe aici

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabilii bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineasca

    • Prin OUG 107/2024, a fost introdusa facilitatea conform careia se aplica, incepand cu anul 2025, o bonificatie de 3% pentru contribuabilii bun-platnici. Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabili bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineasca acestia Ordonanta de urgenta nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Ponderea veniturilor din consultanta si/sau management se aplica la calculul plafonului de 250.000 euro?

    • Reguli importante de aplicare a sistemului pe veniturile micro pentru firme, valabile incepand cu 1 ianuarie 2025, au fost aduse ca urmare a modificarilor incluse in OUG 156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare. Ponderea veniturilor din consultanta si/sau management se aplica la calculul plafonului 250.000 euro? Microintreprindere in 2025. Ponderea veniturilor din consultanta si/sau management se aplica la calculul plafonului 250.000 euro? Reamintim ca, asa cum apare in prevederile art. 47...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016