Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Corectarea erorii la calculul impozitului pe profit. VIDEO

21-Mai-2012
5224
La recapitulatia efectuata cu ocazia intocmirii bilantului pentru anul 2011 s-a observat omiterea inregistrarii unor incasari aferente trimestrului I din 2011, care ar fi dus in mod normal la modificarea bazei de impunere pentru impozitul pe profit aferent aceluiasi trimestru .

Cum se rezolva aceasta eroare, se depune rectificativa la declaratia 100 din trimestrul I 2011, se plateste amenda?

Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalmonografiicotnabile.ro



Solutie contabila: Cadrul normativ ce reglementeaza corectarea erorilor contabile este dat de pct. 63 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, ce stabileste:


- corectarea erorilor contabile se face la data la care acestea au fost identificate;
- daca aceste erori sunt aferente exercitiului in curs, si se corecteaza inainte de depunerea situatiilor financiare anuale, corectia se efectueaza pe seama rezultatului exercitiului curent ( contul de profit si pierdere).

Consideram ca aceasta situatie va este aplicabila si dvs, daca nu ati depus situatiile financiare pentru anul 2011, astfel veti inregistra cu data de decembrie 2011 in evidenta contabila, respectivele venituri neinregistrate.

Din punct de vedere fiscal, sunt aplicabile prevederile de la normele metodologice pentru art. 19 din Codul fiscal , ce stabilesc ca aveti obligatia de depunere a unor declaratii rectificative in cazul in care se constata omitere de venituri si cheltuieli la calculul impozitelor.

Declaratiile vor fi aferente perioadei la care au fost identificate sumele omise la calcul.

Astfel, pentru dvs, consideram ca aveti obligatia sa depuneti declaratia 710 prin care veti corecta sumele trimestriale raportate pentru impozitul pe profit la trimestrul 1 / 2011, deja declarate in baza declaratiei 100, precum si depunerea unei declaratii rectificative 101 privind calculul anual al impozitului pe profit pentru anul 2011.

Actualul cadru normativ nu stabileste sanctiune contraventionala pentru depunerea de declaratii rectificative aferente impozitului pe profit, insa prin majorarea sumelor declarate in contul impozitului pe profit, se vor datora majorari si penalitati de intarziere, incepand cu data de 25 aprilie 2011 si pana la data platii inclusiv.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)

    • Legea 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a introdus si reglementarea conform careia actionarii unor societati pot vota online sau prin corespondenta la Adunarile Generale. Legea nr. 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1212 din 3 decembrie 2024. Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016