Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Coronavirus la locul de munca: reguli si masuri pentru companiile cu angajati bolnavi

30-Dec-2020
2391

Pandemia de coronavirus afecteaza toate sectoarele de pe piata muncii, indeosebi IMM-urile si afacerile din domeniul HoReCa. Restrictiile impuse de autoritati nu sunt singurele elemente care ameninta businessurile in aceste momente, ci si o posibila infectare a colectivului. Virusul se poate raspandi rapid daca nu sunt luate masuri concrete, iar in cazul in care un numar mare de angajati sunt afectati, va fi nevoie ca activitatea sa fie oprita. Iata cateva dintre regulile si masurile care pot fi luate in acest caz, dar si pentru preventie:

Intreruperea activitatii

In cazul in care in firma apare un adevarat focar de Covid-19, va fi nevoie de oprirea activitatii pe o perioada mai lunga sau pana cand sunt testati toti angajatii. In ajutorul unei astfel de situatii, guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta in vara. Toti angajatii care sunt nevoiti sa ramana acasa si nu pot munci, dar nu se afla in concediu medical, vor primi un ajutor de 75% din salariu. Acest lucru se aplica in cazul firmelor care sunt nevoite sa-si suspende activitatea din cauza unui numar semnificativ de angajati testati pozitiv sau in locurile in care nu se poate asigura distantarea fizica in astfel de situatii.

Companiile mici care sunt nevoite sa implementeze o astfel de schimbare pot apela la ajutoare precum un credit persoane juridice cand activitatea este suspendata in aceste circumstante. Profitul poate fi afectat pe termen lung, chiar daca angajatii sunt platiti din bugetul asigurarilor pentru somaj, iar un IMM sau chiar un SRL are nevoie de fonduri pentru a putea ramane pe piata fara probleme. 

Concediul medical

Angajatorii au obligatia de a-i informa pe angajati cu privire la toate demersurile necesare pentru obtinerea concediului medical in cazul nevoii de carantina sau autoizolare la domiciliu. Angajatii au acum dreptul la o indemnizatie de 100% din baza de calcul, iar angajatorii trebuie sa furnizeze toate adeverintele si informatiile necesare medicilor de familie. De asemenea, angajatii trebuie sa primeasca o decizie oficiala din partea Directiei de Sanatate Publice din judet, pe care o trimit mai departe medicilor de familie.

De asemenea, in ceea ce priveste zilele libere, parintele care are un copil de cel mult 12 ani sau daca se incadreaza in categoria persoanelor cu dizabilitati, poate ramane acasa alaturi de acesta. Indemnizatia oferita in acest caz este egala cu salariul corespunzator unei zile lucratoare si este suportata din bugetul angajatorului.

Masuri necesare

Odata cu intrarea in vigoare a unei carantine partiale, autoritatile recomanda angajatorilor sa introduca posibilitatea muncii de la distanta pentru toti angajatii. Daca firma poate pune la dispozitie aceasta varianta, iar activitatea poate fi intreprinsa si de la distanta, cea mai buna masura impotriva infectarii cu noul coronavirus este preventia. Este necesar sa se incheie un contract individual de munca la domiciliu care sa stipuleze clar detaliile telemuncii, precum locul din care muncesc angajatii, perioada, modalitatea de a tine evidenta orelor lucrate etc. De asemenea, contractul trebuie sa contina si obligatiile ambelor parti.

Pandemia obliga toate businessurile sa se indrepte spre dezvoltare, flexibilitate si sa implementeze toate masurile de protectie. Comunicarea dintre angajatori si angajati este esentiala, iar solutiile pentru bunul mers al afacerii de asemenea,

 

Sursa foto: pexels.com

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016