Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 9,36%, in trimestrul II, fata de trimestrul precedent, si de 15,60% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Fata de primul trimestru din 2018, costul pe ora al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice.
Pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in industria extractiva (20,47%), in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (19,63%) si in intermedieri financiare si asigurari (19,09%).
Cele mai mici cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) au avut loc in constructii (2,35%) si in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (3,14%).
Pe de alta parte, in sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, astfel: in sanatate si asistenta sociala cu 21,19%, in invatamant cu 13,55% si in administratie publica cu 5,82%.
In cel de-al trimestrul al anului curent, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca, a fost de 9,35%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 9,66%.
Comparativ cu trimestrul II al anului precedent, costul orar al fortei de munca a crescut in toate activitatile economice.
Pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in informatii si comunicatii (19,11%), in tranzactii imobiliare (18,32%) si in constructii (17,98%).
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Sectoarele economice cu cele mai mici cresteri au fost industria extractiva (6,32%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (10,49%), activitati de spectacole, culturale si recreative (10,52%) si industria prelucratoare (10,53%).
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, astfel: in sanatate si asistenta sociala cu 33,15%, in invatamant cu 21,76% si in administratie publica cu 19,51%.
Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
Articole similare
Guvernul amana adoptarea legii salarizarii pentru miercuri, in lipsa avizului CESAPAPR: Din cauza nerespectarii legii, romanii au in conturile pentru Pilonul II sume mai mici cu 17,8%Cartel Alfa cere lamuriri Guvernului privind salariul minim din 2018Cum arata Proiectul de buget pe 2017 si ce domenii vor primi mai multi baniBuget de stat: Executia bugetului general consolidat in perioada 1.01 - 30.09.2016Ultimele articole
Ministrul Finantelor: In luna mai se va lansa procesul de elaborare a bugetului pentru 2020. Cei interesati sunt asteptati la MFP la discutiiPrimele trei profesii care aleg sa plece din RomaniaIT-istii romani se mentin in topul salariilor peste medie, cu 6.000 lei net lunarPensiile de serviciu nu vor mai putea depasi salariile neteProtest spontan la Ministerul Finantelor si ANAF! Salariatii, indignati de majorarea salariilor pe ascunsSfaturi de la experti
Registrul de bani personali 2024
Intrebare: In urma unui control de la ANTIFRAUDA, ni s-a comunicat faptul ca este necesar ca salariatii societatii sa-si treaca banii personali la venirea si plecarea din unitate. Altfel spus, avem obligatia de a detine registrul de bani...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Inregistrari contabile specifice activitatilor horeca: cazare, fizioterapie, restaurant si bar
Intrebare: Am urmatoarele date, cod CAEN 5510 (HORECA cazari, tratament fizioterapie, bazin apa sauna si masa servita pentru cazati) achizitionez marfa cu 19% si cu 9%. De exemplu, achizitionam iaurt si ceva cornuri cu 19% pe care le servim...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA