Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Costul fortei de munca, in crestere in al doilea trimestru din 2018

05-Sep-2018
1299

Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 9,36%, in trimestrul II, fata de trimestrul precedent, si de 15,60% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Fata de primul trimestru din 2018, costul pe ora al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice.

Pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in industria extractiva (20,47%), in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (19,63%) si in intermedieri financiare si asigurari (19,09%). 

Cele mai mici cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) au avut loc in constructii (2,35%) si in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (3,14%). 

Pe de alta parte, in sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, astfel: in sanatate si asistenta sociala cu 21,19%, in invatamant cu 13,55% si in administratie publica cu 5,82%. 

In cel de-al trimestrul al anului curent, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca, a fost de 9,35%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 9,66%. 

Comparativ cu trimestrul II al anului precedent, costul orar al fortei de munca a crescut in toate activitatile economice. 

Pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in informatii si comunicatii (19,11%), in tranzactii imobiliare (18,32%) si in constructii (17,98%). 

Sectoarele economice cu cele mai mici cresteri au fost industria extractiva (6,32%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (10,49%), activitati de spectacole, culturale si recreative (10,52%) si industria prelucratoare (10,53%). 

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, astfel: in sanatate si asistenta sociala cu 33,15%, in invatamant cu 21,76% si in administratie publica cu 19,51%. 

Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016