Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cota zero de TVA atrage factori de risc. Ce obstacole apar pentru firme daca intra in vigoare?

28-Feb-2017
4574

In fata acordarii de TVA zero pentru mai multe categorii de tranzactii (dintre care amintim livrari de cladiri si difuzare publicitate in mass-media), ANAF risca sa se trezeasca in imposibilitatea de a solutiona eficient si in timp util numarul mare de cereri de rambursare TVA la care se asteapta deja consultantii fiscali. 



Mai mult, asa cum au atras atentia specialisti din domeniul fiscalitatii, masurile propuse recent de liderul PSD, Liviu Dragnea, risca sa atraga dupa sine declansarea unor procedure de infringement, nefiind obtinute derogari din partea Comisiei Europene.

Daniel Anghel, Partener, Consultanta Fiscala, PwC Romania, a explicat intr-o analiza pentru HotNews.ro care sunt factorii de risc pe care ii includ masurile recente privind cota de TVA zero pentru mai multe categorii de operatiuni. 

In primul rand, acesta atrage atentia ca "in vederea implementarii masurilor privind aplicarea unei cote reduse de TVA de 0% este necesara obtinerea unei derogari din partea Comisiei Europene".

Potrivit Directivei de TVA, cotele reduse de TVA nu trebuie sa fie mai mici de 5% si nu pot fi aplicate decat pentru anumite livrari de bunuri si/sau prestari de servicii. In aceasta categorie de TVA care nu poate scadea sub 5% intra si operatiunile propuse de liderul PSD in proiectul amintit, fapt care incalca prevederile directivei europene. Mai mult, aplicarea a trei cote reduse de TVA se opune din nou reglementarilor UE. Totodata, nici masurile de majorare a plafonului pentru aplicarea regimului special de scutire pentru intreprinderile mici de la 220.000 lei la 300.000 lei nu pot fi aplicate fara o obtinere de derogare din partea Comisiei Europene.


Iata care sunt categoriile de operatiuni pentru care ar urma sa se aplice TVA zero, conform proiectului:

Cota redusa de 0% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii:

a) livrarea locuintelor, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre persoane fizice. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei;

b) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari;

c) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;

d) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.

e) serviciile de difuzare de publicitate prin mass-media;

f) livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol, prevazute prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.



In al doilea rand, "majoritatea dezvoltatorilor imobiliari de locuinte vor intra constant in pozitie de rambursare de TVA. Astfel, numarul solicitarilor de rambursare de TVA va creste, in contextul in care, si in prezent, ANAF detine resurse limitate in privinta echipelor de control care efectueaza inspectii de TVA, generand asadar si o problema a fluxurilor de numerar la nivelul societatilor. Drept consecinta, rambursarile se vor face inevitabil cu intarziere', a mai spus Daniel Anghel pentru HotNews.ro.

Cel de-al treilea risc aduce din nou in discutie lipsa de predictibilitate fiscala si aminteste ca Romania are nevoie de o transparentizare a cadrului legislativ fiscal. Pentru atragerea investitiilor straine si noi, Romania trebuie sa devina o tara care sa continue un progres al reformei fiscale.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016