Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Creanta detinuta asupra unei entitati afiliate nerezidente. Care e rezolvarea propusa de expertul contabil?

21-Aug-2018
4385

In analiza urmatoare, dezbatem un punct care se refera la creanta de incasat de la o societate "X nerezidenta, afiliata". Societatea X deschide procedura de dizolvare in luna iunie 2015, firma e instiintata si nu are posibilitatea de a plati datoria.

Daca se constituie provizion nedeductibil deoarece nu indeplineste una din conditii: sunt personae afiliate, provizionul va fi nedeductibil 100%: 4118=4111 si 6814 nedeductibil=491.
Daca se renunta la creanta de incasat inainte de pronuntarea dizolvarii, cheltuiala ramane nedeductibila (cum se formuleaza documentul de renuntare)?
Daca va exista Hotararea de Dizolvare, inchiderea creantei conform art. 21 alin.(2) lit. n) Codul Fiscal (conform conditiei: debitorul este dizolvat...), cum se va opera?
In acest caz creanta neancasata este deductibila integral la calculul impozitului pe profit 491=781 neimpozabil?


Aveti dreptate : provizionul va fi nedeductibil, creanta fiind detinuta asupra unei persoane afiliate. In consecinta si cheltuielile din anularea crentei : 654 = 4118 vor fi de asemenea nedeductibile. La reluarea la venituri a provizionului, daca il constituiti, acestea vor fi neimpozabile, fiind aferente unor cheltuieli considerate nedeductibile la constituirea provizionului.

Daca renuntati la creanta inainte de dizolvare –cu atat mai mult cu cat sunteti persoane afiliate – se va considera ca ati acordat un avantaj societatii afiliate, avantaj pe care nu l-ati fi acordat unui client obisnuit. Categoric cheltuiala din 654 va fi nedeductibila, dar este posibil ca organele de control sa considere ca ati livrat practic marfa sau ati prestat servicii in mod gratuit, astfel incat se va solicita ajustarea TVA dedus la achizitia bunurilor livrate sau cheltuielilor efectuate pentru prestarea serviciilor si se vor considera nedeductubile cheltuielile efectuate pentru livrarea marfii sau prestarea serviciului ca nefiind aferente unor venituri impozabile.

Daca scoateti creanta din patrimoniu pe baza Hotararii de dizolvare, nu se poate aplica art. 21, alin. (2), litera n) deoarece la punctul 3 se prevede "3. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;”, iar dvs. spuneti ca debitorul X este o societate nerezidenta, deci nu poate fi considerata un SRL.

Practic, datorita conditiei de afiliere, singura solutie este :


trecerea creantei la Clienti incerti : 4118 = 4111
constituirea provizionului pentru a reflecta fidel situatia patrimoniului si stiind ca posibilitatea de incasare a creantei este nula : 6814.nedeductibil = 491

scoaterea creantei din patrimoniu pe baza Hotararii de dizolvare si dovezii dizolvarii : 654 = 4118, cheltuiala fiind nedeductibila
anularea provizionului ramas fara obiect : 491 = 7814.neimpozabile

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov, expert contabil

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016