Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Credit note: 3 studii de caz utile contribuabililor

13-Sep-2024
14557
Credit note: 3 studii de caz utile contribuabililor

In acest articol vom explica, pe indelete, cu ajutorul specialistilor nostri de la portalcodulfiscal.ro, o serie de studii de caz utile contribuabililor cu privire la tratamentul fiscal aplicabil pentru Credit Note.

Speta 1. Achizitie intracomunitara de bunuri, produse care nu corespund calitativ, credit note

Firma noastra achizitioneaza materii prime de la furnizori intracomunitari. Departamentul nostru de calitate verifica aceste materii prime si constata ca o parte din acestea nu corespund calitativ pentru a putea fi prelucrate in productie.

Prin intermediul unui soft utilizat in comun, furnizorii sunt informati despre problemele de calitate ale materiei prime pe care ne au vandut-o.

Tot in acest soft sunt incarcate situatii privind cantitatile cu probleme de calitate si inclusiv fotografii care evidentiaza defectele. In baza acestor evidente noi le cerem furnizorilor sa emita Credit Note pentru produsele defecte. Unii din furnizori intarzie foarte mult cu emiterea acestor Note de Credit, sau refuza sa le emita.

Este corect din partea noastra sa emitem Debit Note catre furnizori, cu valoarea produselor defecte ? Mentionez ca o parte din furnizori cer sa trimitem produsele defecte inapoi, iar o parte nu vor, cer sa le predam noi catre o firma de reciclare, aici in Romania.


Raspuns: 

Nu este corect sa emiteti dvs. credit note.

Credit-note-ul este un document intocmit intern de catre furnizor/prestator prin care se rectifica valoarea unui document emis anterior, cum ar fi valoarea totala a unei facturi transmisa clientului, pentru diverse motive: erori la facturare cu privire la preturi sau cantitati, reduceri acordate pentru produse livrate cu probleme de calitate etc.
Potrivit prevederilor de la art. 287, baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:
( )
b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive/definitive si irevocabile, dupa caz, sau in urma unui arbitraj;
La pct. 32 alin (3) si (4) din NM,

In sensul art. 287 lit. b) din Codul fiscal, desfiintarea unui contract reprezinta orice modalitate prin care partile renunta la contract de comun acord sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau a unui arbitraj. In cazul bunurilor, daca desfiintarea contractului presupune si restituirea bunurilor deja livrate, nu se considera ca are loc o noua livrare de la cumparator catre vanzatorul initial.

Beneficiarii au obligatia sa ajusteze dreptul de deducere exercitat initial, potrivit prevederilor art. 304 alin. (1) lit. b) si art. 305 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, numai pentru operatiunile prevazute la art. 287 lit. a)-c) si e) din Codul fiscal. Prevederile acestui alineat se aplica si pentru achizitiile intracomunitare.

La art. 319 (3) din Codul fiscal, se precizeaza ca in cazul in care este obligatorie ajustarea bazei impozabile conform art. 287 lit. a)-c) si e), daca furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie prevazuta la art. 330 alin. (2), beneficiarul trebuie sa emita o autofactura in vederea ajustarii taxei deductibile, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care au intervenit evenimentele prevazute la art. 287 lit. a)-c) si e).

Prin urmare societatea dvs, poate sa emita o autofactura (doar in scop de TVA) pentru ajustarea TVA, insa aceasta nu se transmite furnizorului

 

Revenire: 

Revin asupra spetei de mai sus, cu precizarea ca eu nu am scris ca emit Credit Note ci Debit Note (o factura de penalizare pentru cantitatea de materii prime defecte). Nu se pune problema rezilierii contractului, ei sunt furnizori strategici pentru noi. Daca eu emit o autofactura doar pentru ajustarea TVA, ce se va intampla cu cantitatea de materie prima defecta, ea cum va fi scazuta din gestiune, in lipsa unui Credit Note de la furnizor?

Raspuns: 

Nu trebuie sa reziliati contractul, normele metodologice explica si aceasta situatie, eu le-am redat intrucat va referati si la returul de bunuri.

Si debit note este tot un document intern, insa poate fi asimilata unei facturi daca contine informatiile prevazute la art. 319, avand in vedere prevederile de la alin. 2, respectiv orice document sau mesaj care modifica si care se refera in mod specific si fara ambiguitati la factura initiala are acelasi regim juridic ca o factura.

Insa, dupa cum se observa si acesta este emisa tot de catre furnizor, respectiv face referire la factura emisa initial.
Societatea poate sa emita o factura pentru penalizari in baza contractului incheiat cu furnizorul.

Insa, scaderea din evidenta a bunurilor se poate efectua prin credit note emis de catre furnizor sau prin predarea lor catre o firma specializata.

Dupa cum am precizat si in raspunsul initial, autofactura se efectueaza doar in scop de TVA, intrucat aveti obligatia ajustarii TVA (4426=4427 cu minus), si nu pentru scaderea din evidenta a bunurilor cu defecte calitative.

 

Speta 2. Retur intracomunitar, declarare credit note

La un retur intracomunitar de marfa deteriorata efectuata in luna ianuarie 2024, s-a primit credit Note de la furnizor pe 08 februarie 2024. In D390 se raporteaza in luna ianuarie returul si in D300 in februarie 2024 la regularizari? Va multumesc.


Raspuns: 

Potrivit prevederilor de la art. 284(2) din Codul fiscal, in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul care transpune prevederile art. 222 din Directiva 112 sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 319 alin. (9) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.

Avand in vedere ca credit note are data din 08.02,2024, operatiunea respectiva se va inregistra atat in D390 cat si in D300 in luna februarie la rd, 5 si 20 respectiv rd. 5. 1 si rd. 20.1.

Doar in situatia in care credit note are data de ianuarie si a fost primit mai tarziu, atunci operatiunea se declara in D390 in luna ianuarie iar in decontul de TVA, dupa cum ati mentionat se inregistreaza la randurile de regularizari.

 

Speta 3. Credit note stocuri din import

Suntem importatori de vehicule electrice (scutere, triciclete, biciclete electrice) din Turcia. Importul se face in baza DVI ului, unde platim TVA in vama (fara accize) care este deductibila. Pentru marfa aflata in stoc sau pentru garantii (sunt produse care au anumite elemente stricate, atunci noi folosim piese de schimb, facem bon de consum si le inlocuim pe produse) primim de la furnizor credit note cu valoare. 

Va rog sa ma ajutati cu o monografie si regimul fiscal a acestei spete.


Raspuns: In cazul de fata nu poate avea un retur efectiv al pieselor stricate deoarece d a facut un impoer definitiv de bunuri.Recomand acordarea de catre furnizor a unei reduceri comerciale in acest caz, contabilizata ca 401 = 609.

Veti vinde piesele stricate la o unitate colectare de deseuri in cazul in care nu mai pot fi reparate.

Cheltuiala este deductibila din punct de vedere fiscal conform art. 25 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal. Nu se ajusteaza tva deductibila.


Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016