Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Creditele fara garantii. Cum pot fi accesate de catre microintreprinderile romanesti?

13-Iul-2017
2481

Acordarea de credite fara garantii reprezinta un punct de interes pentru detinatorii de microintreprinderi care doresc sa-si dezvolte afacerea dar nu au disponibile sumele necesare. 

In continuare va prezentam ce inseamna un credit fara garantii, care sunt avantajele obtinerii unui astfel de credit, cum se acceseaza, ce documente sunt necesare si ce companii bancare din Romania acorda la ora actuala astfel de credite.

Creditul fara garantii reprezinta o facilitate de creditare pentru investitii care se acorda, in general, pentru afacerile cu activitate continua in ultimele 12 luni. 

Pentru detinatorii de afaceri in domeniul agricol, de exemplu, exista disponibile creditele agricole fara garantii care ii asigura sumele necesare pentru noi investitii si simplifica viata oricarui fermier ce are nevoie de o mana de ajutor pentru a fructifica oportunitatile de dezvoltare.

Acest tip de creditare este atractiv pentru microintreprinderi intrucat presupune costuri reduse fata de un credit standard si nu necesita garantii reale pentru investitiile planificate.

In Romania prima companie bancara orientata pe acordarea de credite fara garantii pentru microintreprinderi este Patria Bank prin creditul EaSI. Acest tip de credit presupune facilitarea accesului la sume de pana la 110.000 lei, fara garantii reale, fara avans si costuri semnificativ reduse in raport cu un credit clasic.

Pasii de urmat pentru obtinerea unui credit fara garantii:
- trimiterea unei solicitari din partea clientului catre compania bancara (utilizand formularul online, de exemplu);
- banca trimite reprezentanti pentru a vizita afacerea, a vedea planurile de investitie si pentru a completa impreuna cu clientul solicitarea de credit;
- evaluarea si acordarea creditului.

Principalul avantaj consta in faptul ca nu sunt necesare garantii reale din partea afacerii solicitante deoarece prin aceasta facilitate de creditare beneficiaza de garantie europeana gratuita. De asemenea, este important de stiut ca nu este necesar un avans pentru planurile de investitii si ca valoarea creditului EaSI se dimensioneaza la nivelul afacerii si destinatia potrivita proiectului (capital de lucru, investitii sau mixt). Pentru rambursarea solicitantul va putea particulariza planificarea in functie de sezonalitatea afacerii.

Conditiile de acordare a creditului EaSI fara garantii care poate fi solicitat de microintreprinderi romanesti (indiferent de forma de organizare sau domeniu de activitate) sunt:

  • maxim 9 angajati si
  • minim 12 luni si
  • maxim 15 ani de activitate si
  • maxim 2 milioane euro cifra de afaceri pe an.

Pentru obtinerea unui credit fara garantii actele necesare sunt:

  • documentele de infiintare ale firmei
  • documentele financiare ale firmei 
  • alte documente care pot fi solicitate de consultantii bancari (de exemplu: autorizatii, contracte etc.)

Perioada de acordare a creditului este intre 12 si 60 de luni pentru sume de minim 22.000 lei, si maxim 110.000 lei, iar creditul poate fi folosit pentru: capital de lucru - finantarea activitatii curente, investitii sau mixt - achizitia de bunuri (vehicule, echipamente, utilaje etc.) precum si investitii imobiliare (achizitie de cladiri sau teren, constructie/renovare de cladiri utilizate in scopul desfasurarii activitatii companiei).

Un avantaj suplimentar consta in faptul ca sunt acceptate inclusiv finantari in cadrul proiectelor cu fonduri europene (pentru valorile ce depasesc 25.000 de euro se acorda credite diferite).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codurile NC. Ce sunt si lista coduri NC pentru 2025

    • Codurile NC (Nomenclatura Combinata) reprezinta un sistem standardizat de clasificare a produselor utilizat la nivel european pentru identificarea si gestionarea diferitelor categorii de marfuri. In Romania, aceste coduri sunt esentiale pentru conformarea cu reglementarile fiscale si vamale, mai ales in cazul produselor considerate cu risc fiscal ridicat. In acest articol vom explica ce sunt codurile NC, de ce sunt importante si vom prezenta lista actualizata, oferind detalii utile pentru...» citeste mai departe aici

  • Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile

    • Firmele trebuie sa stie ca unele cheltuieli pentru desfasurarea afacerii sunt deductibile sau nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, insa exista si categoria cheltuielilor care sunt deductibile limitat. In acest articol vom vedea care sunt cheltuielile deductibile limitat, dar si o speta cu privire la reparatiile suportate prin CASCO. Sunt sau nu deductibile? Specialistul ne va pferi raspunsul, dar si o monografie contabila utila in acest caz.» citeste mai departe aici

  • Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor

    • ANAF a publicat recent un material informativ prin care raspunde anumitor curiozitati ale contribuabililor, cu privire la veniturile din surse neidentificate. Reamintim ca aceste clarificari ale ANAF vin in urma informatiilor din presa conform carora tranzactiile de bani intre rude vor fi controlate de organele fiscale si impozitate cu 70% acolo unde NU exista documente. Detalii in ACEST articol»» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp

    • Sistemul e-FACTURA pentru emisia si transmiterea facturilor electronice este utilizat de toata lumea din 1 ianuarie 2025, iar in acest context, persoanele care il folosesc trebuie sa acorde o mare atentie termenelor legale de transmitere si inregistrare a facturilor. Exista insa situatii in care facturile nu sunt emise la timp, din diferite motive, iar uneori sunt transmise in alta luna. Contribuabilii vor sa stie cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie. Avem cazul urmator. Un contribuabil...» citeste mai departe aici

  • Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit

    • ANAF a publicat Ghidul contribuabililor care opteaza in anul 2025 pentru redirectionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016