Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Criza financiara n-a fost gestionata eficient de Comisia Europeana

27-Ian-2016
1837

Tarile afectate de criza financiara din 2008 nu au beneficiat de un sprijin acordat eficient din partea Comisiei Europene. In concret, Curtea Europeana de Conturi arata, printr-un raport publicat recent, ca felul in care Comisia Europeana a gestionat programele de asistenta acordate tarilor afectate de criza financiara din 2008 a fost unul slab si inconsistent.

In cadrul raportului, se arata faptul ca auditorii au analizat modul in care Comisia a gestionat asistenta financiara acordata pentru cinci state membre: Ungaria, Letonia, Romania, Irlanda si Portugalia.

Astfel, citand concluziile, Agerpres informeaza ca programele de asistenta si-au indeplinit obiectivele, in pofida lipsei de experienta a Comisiei, deoarece tarile care au beneficiat de aceste programe au redus deficitele si au adoptat reforme structurale. Cu toate acestea, raportul identifica totodata patru puncte problematice principale legate de modul in care Comisia a gestionat criza: abordarile diferite utilizate, controlul limitat al calitatii, monitorizarea deficitara si neajunsuri legate de documentatie.

"Curtea a identificat mai multe exemple de tari care nu au fost tratate in acelasi mod, desi se aflau intr-o situatie comparabila. in cazul anumitor programe, conditiile pentru acordarea asistentei au fost mai putin stricte, respectarea lor devenind astfel un exercitiu mai usor. Reformele structurale solicitate nu au fost intotdeauna proportionale cu problemele intampinate sau au urmat traiectorii complet diferite. tintele de deficit ale unor tari au devenit mai permisive decat ceea ce parea sa fie justificat de situatia economica", se mentioneaza in raportul Curtii Europene de Conturi, potrivit Agerpres.

De asemenea, aceeasi sursa anunta ca se recomanda Comisiei sa stabileasca, la nivelul institutiei, un cadru care sa permita mobilizarea rapida a personalului si a expertizei sale in cazul in care se contureaza un program de asistenta financiara, sa controleze intr-un mod mai sistematic calitatea procesului sau de elaborare a previziunilor, sa amelioreze modul de tinere a evidentelor si sa acorde atentia cuvenita acestui aspect in contextul controlului de calitate, sa includa in memorandumurile de intelegere variabile pe care sa le poata colecta in intervale de timp scurte, sa faca o distinctie intre diferitele conditii in functie de importanta lor si sa vizeze reformele cu adevarat esentiale, sa asigure o mai mare transparenta a procesului de administrare a datoriei, sa analizeze in mod mai aprofundat aspectele-cheie ale ajustarii in diferitele tari dupa inchiderea programelor.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016