Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum deducem cheltuielile pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor?

14-Nov-2016
7734

Printr-un material util pentru societati oferim ca exemplu o firma care inchiriaza pentru salariati trimisi la perfectionare un apartament in alta localitate diferita de sediul social. Vom stabili in ce masura toate cheltuielile legate de acest aspect (chiria si utilitatile) sunt considerate aventaje in natura din punct de vedere al salariatului.

In masura in care salariatii sunt trimisi la perfectionare in alta localitate in cadrul programelor de formare profesionala a salariatilor, potrivit art. 196 alin. (2) din Codul muncii, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca. In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta, prin urmare si cazarea acestora. Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala, salariatul va beneficia, de toate drepturile salariale detinute, precum si de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Pe aceeasi linie, si prevederile fiscale reglementeaza in mod distinct tratamentul fiscal acordat drepturilor cuvenite salaritilor pe perioada formarii profesionale. In acest sens, in masura in care angajatorul plateste pe perioada suspendarii contractului de munca ca urmare a participarii la cursuri sau la stagii de formare profesionala ce presupune scoaterea integrala din activitate, indemnizatii prevazute in contractul de munca, acestea se vor impozita in totalitate fiind supuse impozitului pe salarii potrivit pct. 12 alin. (1) lit. k) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 76 alin. (1) si (2) din Codul fiscal.

In schimb, potrivit art. 76 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal, toate cheltuielile efectuate de angajator pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor, pregatire legata de activitatea desfasurata de persoanele respective pentru angajator, nu se vor concretiza in avantaje la nivelul salariatilor fiind considerate venituri neimpozabile. Sfera de cuprindere a avantajelor este reglementata de Codul fiscal in cadrul art. 76 alin. (3) din Codul fiscal care exclude din categoria avantajelor impozabile veniturile neimpozabile prevazute la alin. (4) al aceluiasi articol.

La nivelul societatii, cheltuielile efectuate de angajator pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor se vor inscrie regulilor de deductibilitate stabilite de art. 25 alin. (2) din Codul fiscal si pct. 14 din Normele metodologice pentru aplicarea acestui artiol, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice. In acest sens, cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit Titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor deductibile limitat si nedeductibile, reglementate la alin. (3) si (4) ale art. 25 din Codul fiscal.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016