Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum e influentata atitudinea contribuabililor in functie de abordarea institutiilor?

05-Iul-2016
1480

Vorbim, in concret, de felul in care o institutie de stat reuseste sa organizeze comportamentul contribuabililor prin metode mai mult sau mai putin indirecte. Exista mai multe aspecte care se aplica in gestionarea unor astfel de contexte, iar James Surowiecki, autorul cartii "Intelepciunea multimilor" explica felul in care aceste criterii isi fac simtite efectele.

Ceea ce e important mai jos e ca astfel de masuri ar trebui respectate de institutii, iar abordarea Fiscului american e una diferita fata de rolul pe care il joaca ANAF in mediul de business autohton.

Astfel, asa cum aminteste Surowiecki, o parte din misiunea Fiscului american e urmatoarea:

"Exista un grup de persoane care ar putea fi tentate de aceste infractiuni, un grup care ar face ca schemele agresive de evitare a taxelor sa devina si mai agresive. Este de datoria noastra sa-i convingem ca aceste manevre nu au niciun sens. O parte importanta din misiunea agentiei este sa-i covinga pe oameni sa aiba incredere in sistem".

Cele trei aspecte de care trebuie sa tina cont Fiscul atunci cand doreste o mai buna colectare a platii taxelor sunt urmatoarele:



"Primul este ca oamenii ar trebui sa aiba incredere, intr-o anumita masura, in semenii lor si sa asume ca ei vor fi corecti si ca-si vor indeplini obligatiile. John T. Scholz, profesor de studii politice, a observat ca oamenii care au incredere in ceilalti isi vor plati mai repede taxele si ca vor lua atitudine fata de orice tentativa de exploatare.

O conditie adiacenta, dar diferita de prima este increderea in guvern, adica in capacitatea lui de a cheltui banii publici eficient si in interesul tarii. Deloc surprinzator, Scholz a constatat ca cetatenii care au incredere in guvern sunt mai impacati (sau macar mai putin ostili) cu obligatia de a plati taxele.

O a treia conditie este siguranta ca statul ii va identifica si pedepsi pe rau-platnici si ii va proteja pe contribuabili. Legea singura nu poate asigura cooperarea, dar o poate impulsiona. Daca populatia crede ca profitorii – cei care care nu platesc taxe, dar se bucura de avantajele traiului in Statele Unite - vor fi prinsi, vor fi mai receptivi (sau macar mai putin ostili) fata de obligatia platirii taxelor. De asemenea, vor fi, nu intamplator, mai putin predispusi la a insela."

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016