Cum iti alegi creditul potrivit. Sfaturi utile
A venit momentul in viata ta sa iti iei o locuinta sau sa iti faci un credit pentru masina la care visai de ceva vreme. Ca sa poti aplica la un credit, fie de nevoi personale, fie imobiliar, este necesar sa indeplinesti anumite conditii si sa fii eligibil pentru banca de la care iti doresti sa iei banii. Ti-am pregatit cateva sfaturi utile care sa te ajute sa aplici la un astfel de serviciu bancar.
Date despre situatia ta financiara Ca sa poti aplica pentru
credite la diverse banci, mai inainte de orice, este nevoie sa indeplinesti cateva conditii de care orice banca va tine cont atunci cand iti analizeaza dosarul.
Stabilitatea si vechimea la locul de munca este unul dintre criterii. Cele mai multe dintre banci iti vor cere sa ai minim sase luni vechime la ultimul loc de munca. In avantajul tau ar fi sa ai contractul de munca semnat pe o perioada nedeterminata, pentru a prezenta o garantie mai mare.
In functie de suma pe care ti-o doresti si de tipul de credit, trebuie sa stii ca, de exemplu, pentru a achizitiona o casa sau o masina este neaparat nevoie sa ai bani economisiti pentru avans.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Sa fii atent daca ai mai avut credite si daca ai intarziat cu plata ratei. Daca ai fost pe lista de rau platnici sau daca ai intarziat mai multe zile peste termen cu plata creditului, atunci va fi in dezavantajul tau. In cel mai rau caz, cererea iti va fi refuzata sau vei fi obligat sa platesti o garantie la acordarea creditului.
Datele personale sunt relevante in aceasta situatie. Asigura-te ca oferi bancii o adresa de mail corecta, un numar de telefon valid, dar si adresa de buletin sa fie aceeasi cu aceea unde locuiesti, ca sa ai acces mai usor la corespondenta prin posta.
Detalii de care sa tii cont pentru un credit imobiliar Aici sunt doua situatii. Poti aplica sa iti achizitionezi un credit pentru prima casa, asta in cazul in care nu detii o alta locuinta care sa depaseasca o anumita suprafata, pe numele tau.
Si aici este obligatoriu sa ai o parte din avans, de obicei 10% din valoarea imobilului pe care vrei sa il cumperi. Trebuie sa indeplinesti si anumite criterii de varsta. Intereseaza-te la fiecare banca ce criterii are in acest sens sau citeste legislatia in domeniu. Daca esti casatorit, vei avea avantajul ca poti primi un imprumut mai mare.
Poti aplica si pentru un credit imobiliar. In aceasta siuatie, varsta poate fi mai inaintata, atunci, insa se va scurta perioada de rambursare, iar rata va fi mai mare pe luna.
Ai nevoie de un avans mai consistent. Poti incerca, in aceasta situatie, o negociere a dobanzii sau poti cauta banci care iti ofera credit cu dobanda fixa pe o anumita perioada de timp.
Pentru creditul de nevoi personale Aici lucrurile sunt mai simple. Este necesar sa fii major, sa ai un venit stabil, sa nu fi avut datorii neplatite la alte banci si sa fii compatibil din punct de vedere salarial cu suma dorita. Trebuie sa ai grija ca durata imprumutului este pe termen mai scurt, rata este mai mare si dobanda destul de crescuta.
Daca nu stii si nu poti sa te ocupi sa documentezi astfel de situatii, apeleaza la ajutorul unui specialist, care va merge cu dosarul tau de client la mai multe banci si va veni catre tine cu cea mai buna oferta pe care o are.
Indiferent ce optiune preferi, documenteaza-te bine inainte si constientizeaza ca acesta va fi un angajament pe termen lung pentru tine si pentru familia ta. Ia in considerare planurile profesionale pentru urmatorii ani, dar pune intrebari si despre situatiile de criza financiara.
Sursa foto: https://www.pexels.com/
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia 205 venituri din chirii
Intrebare: 1. O persoana fizica cu dubla cetatenie - romana si israeliana - cu NIF si rezident in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a inchiriat spatiul a platit impozitul pe chirie prin retinere la sursa - 10% din 80% din suma. In ce declaratie se declara sumele platite prin retinere la sursa: in D205 sau D207 si la ce rand? 2. O persoana fizica cu cetatenie romana, cu CNP si rezidenta in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Preluare parti sociale societate noua
Intrebare: Societatea A, cu patru actionari persoane fizice (2 actionari detin cate 44% parti sociale din capitalul de 51.000.000 lei, iar ceilalti doi cate 6%), a achizitionat actuala firma de la o multinacionala la pretul de 255.000 euro, cu plata in rate pentru o perioada de trei ani. Au achitat timp de 2 ani doar 50.000 euro din pret si datoreaza penalitati pentru intarzierea la plata ratelor restante. Multinationala le-a pus in vedere sa achite restul de 205.000 euro pana in luna martie. Intrucat...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regim TVA achizitie intracomunitara. Factura emisa eronat
Intrebare: Firma noastra, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, a achizitionat de pe un magazin online din Romania un bun care se incadreaza la mijloace fixe. Factura primita este de la un furnizor din Olanda, inregistrat in scopuri de TVA in Olanda (fara CUI romanesc). Factura include TVA de 19%. Noi am inregistrat achizitia ca fiind una din Romania si am dedus TVA. Va rog sa-mi spuneti care este regimul TVA si la ce pozitie trebuie declarata tranzactia in D394 si D300 sau daca factura este emisa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Relocare rafturi metalice
Intrebare: Societatea a demontat rafturile dintr-o locatie (depozit Bucuresti) si le-a mutat intr-o alta locatie (depozit Brasov). Rafturile sunt deja amortizate. Costul pentru montarea acestora in noua locatie este de 5.645 euro. In locatia din Brasov, societatea avea deja montate rafturi (pe 2 niveluri), dar acestea vor fi inlocuite cu cele transferate de la depozitul din Bucuresti, deoarece sunt mai rezistente. Avand in vedere ca acestea sunt mai rezistente si vom putea depozita marfa mai grea, putem...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Microintreprindere. Conditii de incadrare
Intrebare: O societate a fost platitoare de impozit pe profit de la data de 01.01.2023. La finalul anului 2024 nu are salariat, dar alte conditii sunt indeplinite pentru a fi microintreprindere. De la data de 01.02.2025 angajeaza o persoana cu norma intreaga. Poate schimba modalitatea de impozitare incepand cu 01.01.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<