Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum recuperez TVA in cazul bunurilor distruse

09-Sep-2009
4628

Printr-o sentinta civila s-a dispus evacuarea unei societati dintr-un spatiu ocupat unde avea bunuri depozitate in valoarea de 10.000 lei. Sentinta a fost pusa in aplicare si s-a efectuat evacuarea, iar bunurile au ramas in custodia unei alte societati care a preluat spatiul, fiind distruse ulterior prin ardere, intrucat pana la data stabilita societatea evacuata din spatiu nu a ridicat bunurile respective.

Ulterior societatea evacuata si pagubita a depus actiune la o instanta judecatoreasca care a hotarat plata sumei de 12.000 lei cu titlu de despagubiri civile plus cheltuielile de judecata?

Societatea pagubita solicita recuperarea TVA achitate furnizorilor pentru bunurile care au fost distruse si considera ca nu datoreaza TVA neplatita de societate pentru bunurile distruse.

Care este solutia in aceasta situatie?

Conform art. 128 alin. (4) din Codul fiscal, sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata denumite si livrari catre sine urmatoarele operatiuni:

a) preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi utilizate in scopuri care nu au legatura cu activitatea economica desfasurata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sot partial;

b) preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitie altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;

c) preluarea de catre o persoan a impozabila de bunuri mobile corporale achizitionate sau produse de catre aceasta, altele decat bunurile de capital prevazute la art. 149 alin. (1) lit. a), pentru a fi utilizate in scopul unor operatiuni care nu dau drept integral de deducere, daca taxa aferenta bunurilor respective a fost dedusa total sau partial la data achizitiei;

d) bunurile constatate lipsa din gestiune, cu exceptia celor la care se face referire la alin. (8) lit. a) - c).

De asemenea, conform art. 128 alin. (5) din Codul fiscal, o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.

Operatiunile ce nu constituie livrare de bunuri, sunt prevazute la art. 128 alin. (8) din Codul fiscal, fiind urmatoarele:

a) bunurile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a unor cauze de forta majora, precum si bunurile pierdute ori furate, dovedite legal;

b) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:

1. bunurile nu sunt imputabile;

2. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente;

3. se face dovada ca s-au distrus bunurile si nu mai intra in circuitul economic.

c) perisabilitatile, in limitele prevazute prin lege;

d) bunurile acordate gratuit din rezerva de stat ca ajutoare umanitare externe sau interne;

e) acordarea in mod gratuit de bunuri ca mostre in cadrul campaniilor promotionale, pentru incercarea produselor sau pentru demonstratii la punctele de vanzare, alte bunuri acordate in scopul stimularii vanzarilor;

f) acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, precum si alte destinatii prevazute de lege, in conditiile stabilite prin norme.

TVAPrin cauze de forta majora se intelege:

1. incendiu, dovedit prin documente de asigurare si/sau alte rapoarte oficiale;
2. razboi, razboi civil, acte de terorism;
3. orice alte evenimente pentru care se poate invoca forta majora.

Prin bunuri pierdute se intelege bunurile disparute in urma unor calamitati naturale, cum ar fi inundatiile, alunecarile de teren, sau a unor cauze de forta majora.

Prin bunuri furate se intelege bunurile lipsa din gestiune, neimputabile, pentru care persoana impozabila poate prezenta dovada constatarii furtului de catre organele de politie, care este acceptata de societatile de asigurari.

In cazul prezentat bunurile distruse nu se incadreaza la operatiuni ce nu constituie livrare de bunuri, prevazute la art. 128 alin. (8) din Codul fiscal, deoarece nu a fost distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a unor cauze de forta majora, nu sunt bunuri pierdute ca urmare a unei cauze de forta majora ori furate, dovedite legal, nu indeplinesc conditiile in care se considera ca nu puteau fi valorificate pentru ca erau degradate calitativ, nu sunt perisabilitatile, in limitele prevazute prin lege. Ca urmare bunurile distruse prin ardere din exemplul nostru se considera bunuri lipsa din gestiune conform art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, pentru care se colecteaza taxa pe valoarea adaugata corespunzator bazei de impozitare prevazute la art. 137 alin. (1) lit. c) din Codul, constituite din pretul de cumparare al bunurilor respective sau al unor bunuri similare ori, in absenta unor astfel de preturi de cumparare, pretul de cost, stabilit la data livrarii.

Rezulta ca societatea din exemplul nostru trebuie sa colecteze taxa pe valoarea adaugata pentru bunurile distruse, taxa ce trebuia recuperata de la societatea care le-a distrus sub forma de despagubire civila.

Articol adaugat in 09 septembrie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016