Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa obtii siguranta financiara: sfaturi pentru gestionarea optima a veniturilor

04-Aug-2023
1016
Cum sa obtii siguranta financiara: sfaturi pentru gestionarea optima a veniturilor
Ti se pare ca veniturile tale nu tin pasul cu planurile si cheltuielile de zi cu zi? Indiferent de nivelul veniturilor, modul in care le administrezi face diferenta. 

Educatia financiara presupune asimilarea cunostintelor necesare pentru a gestiona banii in mod eficient. Aceasta ne ajuta sa tinem sub control cheltuielile si sa ne administram veniturile in asa fel incat sa avem stabilitate pe plan financiar. Descopera ce inseamna siguranta financiara si ce trebuie sa faci pentru a o obtine. 

Ce inseamna siguranta financiara?

Siguranta financiara iti ofera libertatea de a trai dupa bunul plac, fara sa te ingrijorezi ca nu vei face fata unei eventuale crize economice – spre exemplu, in cazul in care vei ramane fara loc de munca sau in alte situatii neprevazute, cu impact financiar major. 

Practic, siguranta financiara inseamna sa:
  • Ai o sursa de venit care sa iti acopere cheltuielile zilnice;
  • Ai un fond de economii pentru situatii de urgenta;
  • Nu ai datorii.
Conform expertilor in domeniu, pentru a obtine siguranta financiara, trebuie sa ai un cont de economii care sa iti poata acoperi timp de minimum un an cheltuielile pentru nevoile elementare (utilitati, chirie/rata, mancare, costuri pentru sanatate sau transport). De asemenea, este recomandat sa incepi sa economisesti cat mai devreme, inca de la o varsta frageda. 


Stabilirea venitului, a cheltuielilor si a obiectivelor financiare

Primul pas este sa realizezi o planificare financiara personala. Un consilier financiar te poate ajuta sa creezi acest plan in detaliu si iti poate oferi solutii personalizate. 

Planificarea financiara presupune sa stabilesti care este venitul tau lunar total, dar si sa estimezi cheltuielile de baza (obligatorii), cum ar fi cele legate de hrana, sanatate, utilitati, transport, chirie sau rate. 

In continuare, va trebui sa iti notezi care sunt obiectivele financiare cele mai importante pentru tine, cum ar fi achizitionarea unei locuinte, a unei masini sau lansarea unei afaceri. De asemenea, este important sa estimezi care este bugetul de care ai nevoie pentru a atinge aceste obiective.

Solutii si obiceiuri pentru siguranta financiara

In urma planificarii financiare personale, prin scaderea cheltuielilor de baza din venituri, vei afla ce suma de bani a ramas disponibila. Mai departe, va trebui sa decizi care este suma de bani pe care o poti economisi lunar si pe termen lung. Practic, vei dezvolta obiceiul de a „pune bani deoparte” in fiecare luna si de a nu accesa acesti bani sub nicio forma, decat in situatii de urgenta, pentru investitii sigure sau pentru atingerea obiectivelor financiare majore. 

Asigurarea de viata este o forma prin care poti crea acest fond de economii chiar pentru cei dragi. Cu ajutorul ei, suma de bani aleasa la incheierea contractului, numita si suma asigurata, este garantata beneficiarilor mentionati in contract, in cazul decesului persoanei asigurate. Totusi, o asigurare de viata poate veni la pachet si cu un plan de economisire pentru copii, astfel incat atunci cand acestia ajung la varsta adulta sa isi poata urma planurile. Banii pot fi folositi, spre exemplu, pentru a urma o facultate in strainatate.

Alte tipuri de asigurari pentru siguranta financiara sunt:
  • Asigurarea locuintei: este utila pentru acoperirea costurilor in caz de furt, incendiu, dezastre naturale sau alte evenimente care deterioreaza casa. 
  • Asigurare de sanatate: acopera costuri legate de sanatate, cum ar fi o interventie chirurgicala sau alte tratamente costisitoare.
De asemenea, o alta solutie este virarea economiilor intr-un depozit cu dobanda capitalizata, care te poate ajuta sa inmultesti banii.

Inainte de a incepe sa economisesti, este important sa scapi de datoriile existente. In cazul in care ai rate, o solutie este sa calculezi cum le poti achita integral in cel mai scurt timp, incepand cu cele care au dobanzile cele mai mari. 

Ce obiceiuri sa eviti

Disciplina din punct de vedere financiar si relatia pe care o avem cu banii influenteaza foarte mult siguranta financiara.

Urmatoarele obiceiuri sunt de evitat, daca iti doresti stabilitate pe plan economic:
  • Cheltuieli inutile sau impulsive: multe persoane cumpara impulsiv lucruri de care nu au neaparat nevoie, ceea ce poate creste considerabil cheltuielile lunare. Calculeaza costurile unui astfel de obiect sau serviciu si echivaleaza-le cu numarul de ore muncite. Astfel, iti vei da seama daca merita sa faci o astfel de achizitie. 
  • Datorii: nu face mai multe datorii, pentru a le achita pe cele vechi. 
  • Amanarea economisirii: chiar si o suma mica pusa deoparte te aduce mai aproape de obiectivele tale financiare. Renunta la cheltuielile inutile, pentru a incepe sa economisesti.
  • Abatarea de la economisire: dupa o perioada in care economisesti, vei fi tentat sa renunti sau sa incepi sa cheltui bani din contul de economii. Un depozit cu dobanda capitalizata sau o asigurare de viata cu componenta de economisire te ajuta sa previi acest lucru, deoarece contractul impune depunerea regulata a banilor si accesarea lor doar dupa o perioada prestabilita. 

Asadar, ia in considerare aceste sfaturi, pentru a-ti gestiona eficient finantele. Nu ezita sa apelezi la experti, cum ar fi consilierii financiari, pentru a invata cum sa devii disciplinat din punct de vedere economic si cum sa obtii siguranta financiara. 


Sursa foto: Shutterstock.com


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Taxe PFA. CAS si CASS de platit in cazul PFA-urilor care au avut pierderi fiscale

    • PFA-urile au, ca alte entitati, diferite obligatii fiscale si declarative. Printre cele mai importante se numara declararea si plata contributiilor sociale si sunt reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Iar in acest articol vom vedea, explicat de specialist, care sunt acestea in cazul PFA-urilor care au inregistrat pierderi fiscale. Avem speta urmatoare. O PFA are pierdere aferenta anului 2024. In anul 2023 in Declaratia Unica la venituri estimate nu s-a declarat nimic. In...» citeste mai departe aici

  • Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025

    • Conform legislatiei in vigoare, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ramane si in 2025 la o cota de 10% din veniturile nete realizate pentru PFA-uri si se aplica atat celor care obtin venituri peste un anumit plafon, cat si celor care nu sunt scutiti pe plata CASS. Reamintim ca nivelul salariului minim brut de 4.050 lei determina noile plafoane de venit pentru CASS. In continuarea articolului vom vedea care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in cazul PFA, in 2025.» citeste mai departe aici

  • Deductibilitate cheltuieli. Sunt deductibile sau nu cheltuielile de PROTOCOL, DIURNA si pentru CADOURI?

    • Fiecare firma trebuie sa stie ca anumit cheltuileli, facute pentru activitatea economica a firmei sau cele pentru cadouri oferite salariatilor, au un tratament fiscal diferit, insa unele pot fi deduse de la calculul impozitului pe profit. Iar in acest articol vom vedea unde se incadreaza cheltuielile de protocol, cele cu diurna sau cele pentru cadouri oferite angajatilor.» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri in 2025. Atentie la depunerea D177 si la sponsorizari [VIDEO]

    • Impozitul minim pe cifra de afaceri este o problema de mare interes pentru contribuabilii din Romania, mai ales ca au tot aparut modificari si schimbari in ultima perioada. In acest articol vom vedea cateva reglementari importante cu privire la acest impozit, dar si informatii despre sponsorizarile efectuate de firme. In plus, vom clarifica daca aceste persoane mai pot redirectiona din impozit prin D177 sau nu.» citeste mai departe aici

  • Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]

    • Avand in vedere ca sistemul e-Factura este un sistem functional de ceva timp deja, iar obligativitatea lui a fost extinsa pentru toate categoriile de contribuabili, trebuie sa fiti foarte atenti la emiterea si inregistrarea facturilor. In acest articol vom vedea pana cand trebuie transmise facturile in E-Factura, care sunt sanctiunile, atat in cazul facturilor emise, cat si pentru cele primite, dar si un VIDEO explicativ cu privire la acest subiect.» citeste mai departe aici

  • Raportare SAF-T si D406. Cum se completeaza sectiunea Produse

    • Sistemul SAF-T a fost introdus de autoritati deja de ceva timp, iar raportarea se face prin transmiterea D406. Exista insa in continuare neclaritati pentru contribuabilii care trebuie sa o depuna. Una dintre intrebarile frecvente se refera la modul in care trebuie completata sectiunea Produse. Avem urmatorul caz. Pentru raportarea SAF-T, modulul 2.9. Products [Produse], ce informatii ar trebui sa includem? In softul de contabilitate nu avem informatii referitoare la codul NC, metoda de evaluare,...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016