Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se coreleaza legislatia interna, conventia de evitare a dublei impuneri si legislatia europeana

22-Feb-2010
7987

Problema fiscala


Unitatea noastra plateste impozit prin stopaj la sursa pentru venitul obtinut din Romania de un nerezident. Care este cota de impozit pe care o utilizam?

Dar in cazul in care beneficiarul venitului este rezident al unei tari din Uniunea Europeana, ce cota de impozit utilizam, cea din conventia de evitare a dublei impuneri sau cea din legislatia europeana? Ce documente trebuie sa ne prezinte nerezidentul pentru aplicarea unei cote de impozit mai favorabile? Cum isi poate recupera nerezidentul impozitul platit in plus, in cazul in care prezinta certificatul de rezidenta fiscala ulterior retinerii impozitului?

1. Ce cota de impozit utilizam?

1.1. Regula
In cazul in care beneficiarul venitului este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit pe care o aplicam asupra venitului impozabil obtinut de acesta din Romania este cota mai favorabila prevazuta in:

* legislatia interna;
* conventiile de evitare a dublei impuneri.

1.2. Caz particular ? beneficiarul este rezident al Uniunii Europene
In cazul in care beneficiarul venitului este rezident al unei tari din Uniunea Europeana, cota de impozit pe care o aplicam asupra venitului impozabil obtinut de acesta din Romania este cota mai favorabila prevazuta in:

* legislatia interna;
* legislatia Uniunii Europene;
* conventiile de evitare a dublei impuneri.
Legislatia Uniunii Europene se aplica in relatia Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene sau ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb.

2. Care este procedura de aplicare a cotei de impozit mai favorabile?

2.1. Documentele necesare
Pentru a aplica prevederile din conventia de evitare a dublei impuneri si din legislatia Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a ne prezenta, dupa caz, urmatoarele documente:

* certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta;
* declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene.

2.2. Prezentarea ulterioara a documentelor
Daca certificatul de rezidenta fiscala, respectiv declaratia, nu ne este prezentata in momentul realizarii venitului, aplicam cota de impozit prevazuta in legislatia interna. Daca, ulterior, beneficiarul venitului ne va prezenta certificatul de rezidenta fiscala si, dupa caz, declaratia, vom efectua regularizarea impozitului in baza prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri sau a legislatiei Uniunii Europene. Regularizarea impozitului se va face in cadrul termenului legal de prescriptie.

2.3. Continutul certificatului de rezidenta fiscala
Certificatul de rezidenta fiscala trebuie samentioneze ca beneficiarul venitului a avut, in termenul de prescriptie, rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri, intr-un stat al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb pentru toata perioada in care acesta a realizat veniturile din Romania.

2.4. Cum dovedim calitatea de beneficiar in scopul aplicarii legislatiei Uniunii Europene
Aceasta calitate trebuie dovedita prin:

* certificatul de rezidenta fiscala;
* si, dupa caz, prin declaratia pe propria raspundere a beneficiarului de indeplinire cumulativa a conditiilor referitoare la: perioada minima de detinere, conditia de participare minima in capitalul persoanei juridice romane, incadrarea in una dintre formele de organizare prevazute in titlul II sau titlul V din Codul fiscal, dupa caz, calitatea de contribuabil platitor de impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.

2.5. Valabilitatea certificatului de rezidenta fiscala
Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, bineinteles, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.

3. Care este procedura de restituire a impozitului platit in plus?
In cazul in care am efectuat retineri de impozit ce depasesc cotele din conventiile de evitare a dublei impuneri, respectiv din legislatia Uniunii Europene, beneficiarul de venit, respectiv persoana nerezidenta are posibilitatea de a solicita restituirea impozitului retinut in plus. In acest sens, acesta va depune o cerere de restituire a impozitului platit in plus catre platitorul de venit rezident roman.

Restituirea impozitului retinut in plus se efectueaza independent de situatia obligatiilor fiscale ale contribuabilului rezident roman, platitor al venitului catre nerezident, obligat potrivit legii sa faca stopajul la sursa.

Concluzie
Avand in vedere noile prevederi, legislatia europeana a devenit un factor important de care trebuie sa tinem cont in cazul in care retinem la sursa impozite pentru rezidenti
ai Uniunii Europene.

Acte normative aplicabile:
Art. 118 alin. (1)-(3) din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin O.U.G. nr. 109/2009

Articol adaugat la 22 februarie 2010

Articol preluat din Newsltterul Taxe si Impozite Actual nr. 39/ ianuarie 2010

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016