
Raportul Special
realizat de specialisti
Declaratia 390 - "Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" este un document fiscal obligatoriu pentru firmele care desfasoara tranzactii economice cu parteneri din alte state membre ale Uniunii Europene. In acest articol, vom explica cine depune declaratia 390 si cum se completeaza aceasta. De asemenea, vom raspunde la una dintre cele mai frecvente intrebari cu privire la acest document, si anume daca declaratia 390 se depune lunar sau trimestrial!
Declaratia 390, cunoscuta si sub denumirea de „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare” este un document fiscal obligatoriu pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care realizeaza tranzactii cu parteneri din alte state membre ale Uniunii Europene.
Acest document are rolul de a raporta autoritatilor fiscale tranzactiile de livrari sau achizitii de bunuri si servicii care au loc intre entitati inregistrate in diferite tari UE. Declaratia 390 este esentiala pentru monitorizarea si verificarea corectitudinii aplicarii TVA in cadrul schimburilor comerciale intracomunitare, contribuind astfel la buna functionare a sistemului de TVA.
Declaratia 390 trebuie depusa de catre persoanele impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA in Romania si care efectueaza tranzactii intracomunitare. Aceasta include firmele care realizeaza livrari sau achizitii de bunuri si prestari de servicii catre sau din alte state membre ale Uniunii Europene.
Mai precis, obligatia de a depune declaratia revine celor care efectueaza:
Cartea Verde a Contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB
Achizitii si livrari intracomunitare de bunuri - Tot ce trebuie sa stiti despre tranzactiile intracomunitare!
Lucrarea contine informatii pretioase despre scutiri de TVA, documente justificative, greseli de evitat!
Comanda ACUM Achizitii si livrari intracomunitare de bunuri <<<<
Declaratia 390 contine mai multe sectiuni care trebuie completate, si anume:
1. Sectiunea 1 Perioada de raportare” se completeaza cu:
Declaratia depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular.
Dupa completarea anului si perioadei de raportare, urmeaza campurile de "Informatii generale", care se completeaza cu datele firmei, cum ar fi denumirea, codul de identificare fiscala (CUI), si tipul operatiunii (achizitie, livrare, prestare servicii).
2. Sectiunea a 2-a "Detalii despre tranzactii intracomunitare" - se completeaza cu tranzactiile intracomunitare efectuate, in urmatoarea ordine:
Dupa completarea datelor, se foloseste functia de validare pentru a verifica daca toate campurile sunt corect completate si nu exista erori. Dupa validare, declaratia poate fi transmisa electronic prin SPV sau descarcata si trimisa catre ANAF.
Instructiunile detaliate privind completarea D390 pot fi gasite pe site-ul ANAF.
Declaratia 390 se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a devenit exigibila taxa pentru operatiunile ce trebuie declarate. De asemenea, termenul de depunere al declaratiei 390 este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care bunurile au fost expediate sau transportate in regimul de stocuri la dispozitia clientului, sau in care au intervenit modificari ale informatiilor furnizate anterior.
Declaratia recapitulativa se depune in format PDF, cu fisier XML, atasat pe suport CD insotit de formatul hartie semnat conform legii, prin una dintre urmatoarele metode:
Declaratia se poate depune si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Declaratia INTRASTATScutire TVA. Declarare in Formularul 390Declaratie VIES. Cum procedam in cazul achizitiei de bunuri?Cand depunem Declaratia 311 si DECLARATIA 390 VIES?20 decembrie - termenul pentru indeplinirea obligatiilor fiscale pentru luna noiembrieUltimele articole
Particularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele onlineD390 VIES in 2024. Formularul va avea un nou termen de depunere, stabilit prin ordin ANAFModificarile aduse Declaratiei 394 se aplica incepand cu operatiunile derulate de la 1 aprilie 2022Reguli si exceptii aplicabile in prestarea de serviciiAtentie! De la 1 ianuarie s-a modificat tratamentul fiscal-contabil al achizitiilor de servicii din afara RomanieiArticole similare
Declaratii PFA platitor de TVA doar in UE. Ce declaratii se depun?Revista Romana de Fiscalitate nr. 34, decembrie 2009Inregistrare factura venita in avansCe declaratii depunem pana la 25 mai? Lista completa ANAFRedepunere declaratie 390Ultimele articole
Studiu de caz: Achizitii facute in luna mai si DEPUNEREA DECLARATIEI 390Articole similare
ANAF a actualizat PDF-UL inteligent pentru depunerea bilantului semestrial la data de 30 iunie 2020PDF-ul inteligent pentru generarea D205 a fost actualizat de ANAFANAF a actualizat PDF-ul inteligent pentru descarcarea bilantului ONG la 31.12.2020ANAF a actualizat PDF-ul inteligent pentru descarcarea Declaratiei 101 in 2021ANAF a actualizat PDF-ul inteligent pentru descarcarea DAC 6Sfaturi de la experti
Intrebare: Doua societati fac un contract de asociere in participatiune: Societatea A, platitoare de TVA, cu impozit pe profit de 16% si cota de participare 40%, Societatea B, neplatitoare de TVA, care este si liderul asocierii cu 60%....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CAS platita pentru venituri din activitati independente de catre un pensionar
Intrebare: Un titular de PFA care a iesit la pensie in luna iunie 2023 trebuie sa declare si sa achite CAS doar pentru perioada pana la data emiterii deciziei de pensionare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA