
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
In ce priveste inregistrarea contractelor pentru servicii prestate de nerezidenti, vom vedea in continuare cine are obligatia inregistrarii acestor contracte si ce servicii fac obiectul inregistrarii.
Codul fiscal impune obligatia inregistrarii contractelor incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executa in Romania prestari de servicii.
Potrivit Contabilul.ro, obligatia inregistrarii contractelor revine mai multor categorii:
- persoane juridice romane;
- persoane fizice rezidente;
- persoane juridice straine care desfasoara activitate pe teritoriul Romaniei printr-un sediu permanent sau sediu permanent desemnat.
Acestea trebuie sa inregistreze contractele sau documentele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii de natura lucrarilor de constructii, de montaj, activitatilor de supraveghere, activitatilor de consultanta, de asistenta tehnica si a oricaror altor servicii prestate in Romania care genereaza venituri impozabile.
Cu alte cuvinte, contractele sau documentele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei nu fac obiectul inregistrarii. Numai serviciile prestate in Romania care genereaza venituri impozabile in Romania fac obiectul inregistrarii.
Pentru inregistrarea contractelor sau documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, trebuie depus - formularul 017 - Declaratie de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente. D017 trebuie depusa la organul fiscal competent, fara a fi insotita de documente doveditoare ale datelor inscrise in declaratie.
De retinut ca formularul se completeaza si se depune pentru fiecare contract sau document care justifica prestarile efective de servicii efectuate pe teritoriul Romaniei, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractelor sau de la data emiterii oricaror documente prevazute de lege.
In cazul in care apar modificari, acestea se declara, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin depunerea unei noi declaratii, avand bifata casuta "Declaratie de mentiuni", precizeaza sursa mentionata mai sus.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Dorim informatii privind reglementarile si cadrul legal legat de dosarul preturilor de transfer, prevederi aplicabile inainte de 2015, pentru o perioada verificata cuprinsa intre 2011-2014 pe domeniul preturilor de transfer. Mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Se doreste mutarea sediului social al unui SRL din Romania intr-o alta tara care este membra a UE. Ce lege reglementeaza aceasta mutare si care este procedura?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<