
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
O societate platitoare de tva care are ca domeniu de activitate prelucrarea lemnului, primeste facturi care contin pozitii cu taxare inversa si tva.
Trebuie inregistrata de doua ori factura respectiva? O pozitie cu tva si a doua cu taxare inversa? Programul de contabilitate Saga nu permite inregistrarea facturii cu pozitiile separate. La fel se intampla si pentru facturile intracomunitare care au pozitii diferite cu taxare inversa si tva. Se inregistreaza tot doua facturi?
Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu:
In cazul in care programul de contabilitate nu va permite sa inregistrati factura cu pozitiile separate pentru evidentierea tva in jurnale si in decont, nu puteti decat sa inregistrati factura de doua ori, cu cele doua pozitii separate, taxare inversa si tva.
Factura este definita in Omfp nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, la pct. 25, ca fiind documentul justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economice.
Intocmirea, utilizarea, arhivarea, corectarea, reconstituirea etc. facturilor emise se efectueaza potrivit dispozitiilor Codului fiscal si ale normelor metodologice de aplicare a acestuia, aprobate prin HG nr. 1/2016.
Potrivit prevederilor art.319, alin.(20) din Codul fiscal, factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:
a) numarul de ordine, in baza uneia sau a mai multor serii, care identifica factura in mod unic;
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB
Dupa cum se observa, nu se prevede obligativitatea intocmirii de facturi separate pentru situatii diferite de aplicare a tva, astfel ca trebuie sa va adaptati inregistrarea contabila in functie de cerintele programului informatic de contabilitate sau sa solicitati furnizorului intocmirea de facturi separate.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
INREGISTRARE FACTURI de leasing in cazul unei societati suspendate. TVAArticole similare
VIDEO: Facturarea de servicii inchiriere spatiu publicitarArticole similare
Se modifica din nou Codul fiscal?Vanzare teren si cladire. Care sunt implicatiile TVA?Studiu de caz: Operatiuni intracomunitare. TVACadouri acordate in cadrul actiunilor de protocol. Care este tratamentul fiscal si contabil?Atentie la Declaratia 394 pentru luna ianuarie 2012Ultimele articole
Modificarile aduse Declaratiei 394 se aplica incepand cu operatiunile derulate de la 1 aprilie 2022Taxarea inversa va mai fi valabila doar pana pe 30 iunie 2022. Produse pentru care se aplica masuraElemente pe care trebuie sa le contina in mod OBLIGATORIU facturaA aparut Cartea Verde a TVA, editia pe 2021! Sunt explicate in detaliu inclusiv noile reguli TVA cu aplicare de la 1 iulieAu fost publicate in Monitor cele mai noi modificari fiscale! Ce s-a schimbat (OG 8/2021 si OG 11/2021)Sfaturi de la experti
Actiuni cotate. Evaluare la sfarsitul exercitiului financiar
Intrebare: O societate a achizitionat in 2021 de pe Bursa de Valori Bucuresti, actiuni cotate. La 31 decembrie aceste actiuni trebuie reevaluate la pretul de inchidere din ultima zi de tranzactionare conform extrasului primit de la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Avansuri vechi incasate. Inchidere pe venituri
Intrebare: Avem avansuri incasate de la clienti mai vechi de 3 ani. Putem trece aceste sume pe venit? Daca da, in ce conditii si care sunt documentele necesare pentru a le trece pe venit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<