Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se reflecta in Declaratia 101 recuperarea pierderii fiscale

26-Iul-2018
6846

In analiza de astazi vom vedea ce se intampla in cazul in care ai de recuperat pierderi fiscale.


Daca in anul precedent, in Declaratia 101, la randul numit Diferenta de impozit pe profit de recuperat compania a avut o suma in valoare de 98.500 lei, cum se reflecta aceasta in urmatoarea Declaratie 101, aferenta anului urmator?

Raspunsul specialistului

Ca regula generala, societatile platitoare de impozit pe profit care declara pierderi fiscale prin formularul 101 privind impozitul pe profit anual le pot recupera din profiturile impozabile declarate in urmatorii sapte ani consecutivi.

Potrivit prevederilor art. 31 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit reprezinta suma inregistrata in declaratia de impunere a anului precedent.

Recuperarea pierderilor fiscale se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, conform prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii lor.

In Declaratia cod 14.13.01.04, se inscrie la rd. 36 ”Pierdere fiscala din perioada curenta, de reportat pentru perioada urmatoare” care se va prelua in fiecare trimestru din perioadele urmatoare cand se realizeaza profit fiscal la rd. 39.

Trebuie facuta diferenta dintre pierderea fiscala si impozitul pe profit de recuperat.

Pierderea fiscala este ceea ce rezulta din formularul 101, suma asupra careia nu se aplica cota de 16%, iar impozitul pe profit se calculeaza prin inmultirea profitului impozabil cu 16%.

Daca in anul anterior (2017) a rezultat o suma la rd. 50 aceasta reprezinta impozit pe profit de recuperat deoarece societatea a declarat in timpul anului o suma mai mare. Acest impozit s-a inregistrat in cursul exercitiului prin nota contabila 691 = 4411 si eventual, s-a si achitat. Daca la sfarsitul exercitiului rezulta o suma mai mica se storneaza diferenta prin inregistrarea inversa 4411 = 691. Pentru ceea ce s-a platit in plus se poate solicita compensarea sau restituire, conform prevederilor Codului de procedura fiscala. Aceasta nu se reflecta in declaratia 101.

Daca in anul 2017 s-a obtinut pierdere fiscala (cheltuieli deductibile mai mari decat veniturile impozabile sau venituri neimpozabile mari) atunci aceasta s-a inregistrat la rd. 36, iar in anul 2018 se preia ca atare la rd. 39.

Legatura dintre declaratiile fiscale o face registrul fiscal in care sunt trecute informatiile care difera de cele inregistrate in evidenta contabila (art. 19, alin. (7) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare).

Acoperirea pierderii fiscale poate fi considerata o facilitate prin care se diminueaza impozitul pe profit datorat.

Din exemplul prezentat la inceputul analizei, pentru suma de 98.500 lei, trecuta la rd. 50 se verifica fisa de platitor si se solicita organului fiscal competent compensarea cu alte datorii catre bugetul statului sau restituirea, dupa caz.

In anul 2018 la rd. 39 nu se trece nimic deoarece nu ati declarat pierdere fiscala in anul 2017 ci impozit pe profit mai mare decat cel datorat.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii

    • Si pentru companiile implicate in transportul de marfa anul 2025 aduce mai multe schimbari. Spre exemplu, au fost amanate sanctiunile pentru nerespectarea cerintelor de transmitere a coordonatelor GPS, pana la 31 martie 2025, oferind astfel mai mult timp operatorilor economici pentru a implementa si testa sistemele necesare. De asemenea, exisa si obligatii legate de dotarea vehiculelor cu sisteme GPS si aplicatii specifice. Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016