Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se vor impozita in acest an tichetele cadou acordate de 8 Martie?

02-Mar-2016
8304

Angajatorii care doresc sa acorde salariatelor tichete cadou cu ocazia zilei de 8 Martie trebuie sa aiba grija si la modul de impozitare pe care il vor aplica, tinand cont de prevederile aduse de noul Cod fiscal reprezentat de Legea nr. 227/2015.

Retinem, ca prim aspect, faptul ca tichetele cadou intra in categoria avantejelor in natura si ca se impoziteaza astfel cu un procent de 16%, conform art. 76 alin. (3) lit. h) din noul Cod fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015, asa cum aminteste recent consultantul fiscal Adrian Benta intr-o analiza intocmita pentru HotNews.ro.

De asemenea, conform noului Cod fiscal, retinem ca nu sunt impozabile urmatoarele venituri, in intelesul impozitului pe venit:

"(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: (?)
Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.".
(art. 76 alin. (4) lit. a) din Noul Cod fiscal).

Astfel, tichetele cadou care nu depasesc valoarea de 150 lei, acordate cu ocazia zilei de 8 martie, nu se supun impozitului pe venitul din salarii.

Totodata, pentru aceste tichete acordate de 8 martie nu se retin nici contributii de asigurari sociale.

Consultantul fiscal Adrian Benta mentioneaza ca "aceste cheltuieli sunt deductibile partial la calculul impozitului pe profit pe seama cheltuielilor sociale in procent de 5% din fondul de salarii" si aminteste, in acest sens, prevederile art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal:

"(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:

b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
3. cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;".

Diferenta fata de prevederile de anul trecut consta astfel in scutirea de la plata impozitului pentru acest tip de tichete cadou acordate salariatelor.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016