Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum stam cu somajul in prezent? In atentia firmelor angajatoare

19-Apr-2017
2428

Sunt mari sanse ca, in 2017, intr-o tara in care antreprenoriatul cunoaste in continuare o tendinta de crestere, sa lipseasca punctul oportun de intalnire dintre cererea de pe piata de munca si oferta fortei de munca. Altfel spus, daca un profesionist dintr-un anumit domeniu ramane fara un loc de munca, se prea poate ca acesta sa nu stie la ce metode sa apeleze pentru a-si gasi rapid un nou loc de munca potrivit pentru profesia sa.



Statisticile INS sunt ingrijoratoare, aratand o rata a somajului de lunga durata care ar trebui sa ne alarmeze. Vorbim de o incidenta a somajului de lunga durata (ponderea persoanelor aflate in somaj de un an si peste in total someri) de 50,0% si de o incidenta a somajului de lunga durata in randul tineretului de 63,1%.

Potrivit celor mai noi date transmise de Institutul National de Statistica, anul trecut, rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 61,6%, in crestere fata de 2015 cu 0,2 puncte procentuale. Ca si in anii anteriori, rata de ocupare era mai mare la barbati (69,7%, fata de 53,3% la femei), conform informatiilor publicate marti de Institutul National de Statistica. Pe medii de rezidenta, rata de ocupare a fost mai mare in mediul urban (62,6%, fata de 60,2% in mediul rural).

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 22,3%, iar cea a persoanelor varstnice (55-64 ani) de 42,8%.

Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele in varsta de munca s-a inregistrat in randul absolventilor invatamantului superior (86,2%). De remarcat in aceasta privinta e faptul ca erau ocupate 65,2% dintre persoanele cu nivel mediu de educatie si numai 41,0% dintre cele cu nivel scazut de educatie. Cu toate acestea, putem fi optimisti si ne putem dori o crestere care sa treaca de 90% in cazul ambelor categorii. Putem observa cat de mic e procentul persoanelor cu nivel scazut de educatie, angajate in campul muncii.

Salariatii, in crestere fata de anul precedent (+139 mii persoane), au detinut in continuare cea mai mare pondere (73,4%) in totalul populatiei ocupate. In anul 2016 lucratorii pe cont propriu si lucratorii familiali neremunerati reprezentau 25,6% din populatia ocupata. Din nou, o pondere mica si in aceasta privinta.

Lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit reprezentau 19,4% din totalul populatiei ocupate. Ponderi insemnate in totalul populatiei ocupate detineau si muncitorii calificati (16,6%), specialistii in diverse domenii de activitate (15,2%) si lucratorii in domeniul serviciilor (14,9%).

Din totalul persoanelor ocupate, 23,1% lucrau in sectorul agricol, 29,9% in industrie sau constructii si 47,0% in servicii. in activitatile neagricole erau ocupate 6497 mii persoane, ponderi semnificative in randul acestora fiind detinute de cele care isi desfasurau activitatea in industria prelucratoare (24,6%), comert (18,1%) si constructii (10,4%).

In plus, din pacate, se remarca scaderi semnificative in ce priveste persoanele care, cel putin teoretic, ar fi putut beneficia de fonduri europene sau de sprijin din partea statului pentru a-si putea derula afaceri in agricultura. Veti remarca si ca in invatamant in 2016 au lucrat cu 9.000 mai putine persoane. Astfel, comparativ cu anul 2015, a scazut numarul persoanelor care si-au desfasurat activitatea in agricultura, silvicultura si pescuit (-232 mii persoane), dar si al celor care au lucrat in invatamant (-9 mii persoane), administratie publica si aparare (-8 mii persoane), industria extractiva, informatii si comunicatii si tranzactii imobiliare (toate in scadere cu 4 mii persoane fata de anul precedent). Cele mai semnificative cresteri fata de anul precedent s-au inregistrat in industria prelucratoare (+46 mii persoane), constructii (+42 mii persoane), comert (+28 mii persoane) si hoteluri si restaurante (+19 mii persoane).

Din totalul persoanelor ocupate in anul 2016, au lucrat cu program partial 723 mii persoane (8,6%). Marea majoritate a persoanelor ocupate cu program partial lucrau in sectorul agricol (82,8%).

Conform INS, anul trecut, durata medie efectiva a saptamanii de lucru pentru activitatea principala a fost de 38,8 ore pe saptamana; 130 mii persoane au desfasurat si activitati secundare, lucrand in medie 12,9 ore pe saptamana.

Rata somajului a fost de 5,9%, in scadere fata de anul precedent (6,8% in 2015). Pe sexe, ecartul dintre cele doua rate ale somajului a fost de 1,6 puncte procentuale (6,6% la barbati fata de 5,0% la femei), iar pe medii de rezidenta de 0,7 puncte procentuale (6,3% in rural fata de 5,6% in urban).

Rata somajului avea nivelul cel mai ridicat (20,6%) in randul tinerilor (15-24 ani).somajul a afectat in masura mai mare absolventii invatamantului scazut si mediu, pentru care rata somajului a fost de 7,6%, respectiv 6,2%. Rata somajului a fost de doar 3,1% in cazul persoanelor cu studii superioare.

Rata somajului de lunga durata (in somaj de un an si peste) a fost de 3,0%, iar incidenta somajului de lunga durata (ponderea persoanelor aflate in somaj de un an si peste in total someri) a fost de 50,0%. Un procent mare cel de 50%, ceea ce indica o situatie alarmanta. Trebuie identificate astfel cauzele care prelungesc si/sau mentin o rata atat de mare a perioadelor de somaj care depaseste un an de zile.

Pentru tineri (15-24 ani), rata somajului de lunga durata (in somaj de sase luni si peste) a fost de 13,0%, iar incidenta somajului de lunga durata in randul tineretului de 63,1%. In aceeasi nota alarmanta se incheie statisticile, in conditiile in care somajul de lunga durata in cadrul categoriei de varsta de 15-24 ani este de 63,1%. Cu siguranta, ne-am dori ca in ce priveste acest segment sa vedem o crestere si in ce priveste datele care arata invatamantul absolvit. Cu toate acestea, un lucru e cert: o problema exista si in aceasta zona si trebuie remediata urgent.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016