Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cumul venituri administrator si drepturi de autor. Cum stabilim corect plata CAS?

21-Apr-2016
2302

In analiza de mai jos, pornim de la situatia in care unul dintre administratori a obtinut in luna februarie pe langa veniturile asimilate salariilor si venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

Pentru veniturile obtinute in aceasta luna se calculeaza CAS pentru fiecare contract cu plafonarea de 5 salarii sau cumulat pe total venit incasat in luna plafonat doar o data?

Pentru veniturile obtinute in calitate de administrator - venituri asimilate salariilor baza de calcul se plafoneaza conform art. 139 alin. (2) din Codul fiscal astfel:

- in situatia in care totalul veniturilor prevazute la alin. (1) al acestui articol (Baza lunara de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor) este mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, contributia individuala de asigurari sociale se calculeaza in limita acestui plafon.

Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala incadrarea in plafonul lunar reprezentand echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat se efectueaza tot de catre platitorul de venit, conform art. 151 alin. (9) – (11) din Codul fiscal.

Conform Normelor metodologice privind aplicarea art. 146 in sensul art. 146 alin. (6) din Codul fiscal, in cazul in care persoanele prevazute la art. 136 lit. a) si b) din Codul fiscalobtin venituri ca urmare a incheierii mai multor raporturi juridice cu acelasi angajator, aceste venituri se cumuleaza, dupa care se plafoneaza in vederea obtinerii bazei lunare de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale. In cazul in care persoanele prevazute la art. 136 lit. a) si b) din Codul fiscal obtin venituri ca urmare a incheierii mai multor raporturi juridice cu angajatori diferiti, veniturile obtinute se plafoneaza separat de catre fiecare angajator in parte.

Intrucat textul legal face referire la raporturile juridice stabilite cu angajatori apreciem ca, plafonul se calculeaza pe fiecare din cele doua tipuri de venit(veniturile dependente cum este remuneratia administratorului separat de veniturile din activitati independente cum sunt veniturile din drepturi de autor).


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Consilier juridic

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016