Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cursuri de pregatire angajati si drepturi de comercializare

27-Mai-2011
4305
Problema:
O firma SRL din Romania, asociat unic o firma din Austria, primeste de la firma-mama o factura pentru cursuri de pregatire a angajatilor (in Austria) si o factura pentru drepturi de comercializare in Romania a produselor cu numele firmei.

Va rog daca se poate, sa ne precizati care este tratamentul fiscal pentru aceste servicii prestate firmei din Romania, din punct de vedere al impozitului pe nerezidenti? Se declara in Romania aceste contracte?

Solutie:
In opinia noastra sunt aplicabile urmatoarele situatii:
a) Serviciile de pregatire profesionala nu sunt in sfera de aplicare a impozitului pe venitul nerezidentilor. Veniturile realizate de nerezidenti impozabile in Romania sunt enumerate la art. 115 din Codul fiscal.

b)Factura pentru facturarea dreptului de comercializare in Romania de produse cu denumirea societatii din Austria, consideram ca acesta este plata unei redevente, aflata in sfera impozitului pe venitul nerezidentilor, conform art. 115 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.


Pentru impozitul pe redeventa, sunt posibile mai multe situatii:
a) aplicarea prevederilor de la art. 117 lit. j) din Codul fiscal , ce stabilesc o posibila scutire de impozit astfel "incepand cu data de 1 ianuarie 2011, veniturile din dobanzi sau redevente, asa cum sunt definite la art. 12419, obtinute din Romania de persoane juridice rezidente in statele membre ale Uniunii Europene sau ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, sau de un sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, sunt scutite de impozit, daca beneficiarul efectiv al dobanzilor sau redeventelor detine minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare la persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dobanzii sau redeventelor".

In intrebare s-a precizat ca societatea din Austria este asociat unic la societea din Romania, astfel daca perioada de detinere a participatiei este de 2 ani calculati la plata redeventei se beneficiaza de scutire de impozit pe redeventa. Documentul justificativ este certificatul de rezidenta fiscala in Austria pentru beneficiar redeventei si documentele constitutive de la registrul comertului pentru societatea din Romania.

b) Daca nu se inregitreaza perioada de detinere de doi ani, atunci sunt posibile urmatoarele doua situatii
b. 1) Daca societatea din Austria nu va comunica certificatul de rezidenta fiscala, atunci societatea din Romania impoziteaza redeventa cu 16%, prin stopaj la sursa la data platii facturii, conform art. 116 alin.(2) lit. d) din Codul fiscal . Daca din ratiuni comerciale nu se poate retine impozitul pe venitul nerezidentilor acesta se va putea inregistra in evidenta contabila pe seama unei cheltuieli nedeductibile, prin metoda sutei majorate, astfel incat valoarea facturii sa fie considerata o valoare neta dupa detreminarea impozitului.

Impozitul se plateste la bugetul de stat pana in data de 25 a lunii urmatoare si se declara prin declaratia 100. Suma se transforma in lei la cursul BNR valabil la data platii facturii.

b.2) Daca societatea din Austria va transmite certificatul de rezidenta fiscala se impoziteaza in cel mai favorabil mod intre cel stabilit in legislatia interna si cel din Conventia de evitare a dublei impuneri semnate intre Romania si Austria, conform art. 118 din Codul fiscal .

Potrivit art. 12 alin. (2) din Conventia cu Austria, aprobata prin Legea 333/2005 , procentul de impozit este de 3% din valoarea redeventei.

Retinem ca pentru toate cazurile, pana pe data de 30 Iunie a anului urmator societatea are obligatia depunerii declaratiei informative privind impozitul pe venitul nerezidentilor retinut/scutit conform art. 119 din Codul fiscal.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016