Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

D212 in 2024: Trebuie depusa rectificativa D212 pentru dobanzile incasate in 2023?

06-Mai-2024
2126
D212 in 2024: Trebuie depusa rectificativa D212 pentru dobanzile incasate in 2023?

Administratorul societatii a depus in luna iunie 2023 declaratia D212 pentru dividendele incasate in anul 2023, calculandu-se CASS la valoarea a 24 salarii minime brute.

La inceputul acestui an, administratorul a primit de la banca o informare privind dobanzile incasate in cursul anului 2023 pentru depozitele ce le detine la banca.

Intrebare: trebuie depusa D212 rectificativa pentru anul 2023, sau dobanzile sunt incadrate in venituri din investitii si sunt cuprinse in valoarea maxima de 24 salarii minime declarata anterior. Multumesc!

Dobanzi incasate in 2023 si depunerea D212 – raspunsul specialistului: 

Pentru veniturile din dobanzi obtinute de persoanele fizice in anul 2023, impozitul este retinut la sursa si achitat de platitorul de dobanda, astfel ca persoana fizica nu trebuie sa depuna declaratia unica (formularul 212) in acest sens.
Insa, in functie de nivelul veniturilor din dobanzi (si nu numai), obligatia de depunere a declaratiei unice intervine atunci cand trebuie achitata contributia la sanatate (CASS).

Potrivit prevederilor Hotararii Guvernului 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul fiscal, sunt considerate venituri din dobanzi, fara a se limita la acestea, urmatoarele:


• dobanzi obtinute din obligatiuni;
• dobanzi obtinute pentru conturile curente, conturi escrow, depozitele la vedere, colaterale si la termen, inclusiv la certificatele de depozit;
• suma primita sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate;
• dobanzi obtinute din instrumente alternative de investire de tipul structurilor (depozite structurate) in care este legat un instrument derivat cu un depozit;
• alte venituri obtinute din detinerea de titluri de creanta.
Ca o regula generala, potrivit prevederilor Codului fiscal, o persoana juridica care plateste dobanzi unei persoane fizice are obligatia sa calculeze, sa retina, sa declare si sa plateasca catre bugetul de stat impozitul pe veniturile din dobanzi retinut (cota este de 10%).

Legislatia in vigoare incadreaza veniturile din dobanzi in randul veniturilor din investitii, acolo unde intra si dividendele. 

Astfel, contribuabilii care obtin venituri din dobanzi trebuie sa completeze doar in anumite cazuri declaratia unica si sa o depuna in termenul prevazut de lege, respectiv atunci cand acestia au obligatia legala de achitare a CASS.

Contribuabilii care realizeaza venituri din dobanzi datoreaza CASS daca estimeaza pentru anul curent venituri cumulate de cel putin sase salarii minime brute pe tara si au obligatia sa depuna la organul fiscal competent formularul 212 (Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice), pana la data de 25 mai, aceasta referindu-se atat la situatia pe anul anterior, cat si la situatia pe anul curent. In 2024, termenul se amana automat pentru 27 mai.

CASS se calculeaza de catre contribuabili prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul.

In cazul veniturilor din dobanzi obtinute in anul 2023, se datoreaza in mod obligatoriu impozit pe venit in cuantum de 10%, retinut, insa, la sursa, iar CASS se datoreaza numai daca se obtin venituri peste sase salarii minime brute.

Conform Codului fiscal, incepand cu veniturile aferente anului 2023, pentru veniturile realizate inclusiv din investitii, contribuabilul datoreaza CASS daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, inclusiv din venituri din dobanzi, este cel putin egala cu sase salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.

Baza anuala de calcul al CASS pentru anul 2023 o reprezinta:

• nivelul a sase salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre sase si 12 salarii minime brute pe tara;
• nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
• nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara.

Declaratia unica se poate depune la organul fiscal competent prin urmatoarele modalitati: prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv prin intermediul serviciului Spatiul privat virtual, disponibil pe portalul www.anaf.ro, sau prin intermediul serviciului „Depunere declaratii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat; in format hartie, direct la registratura organului fiscal, sau prin posta, cu confirmare de primire.


Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "D212 in 2024: Trebuie depusa rectificativa D212 pentru dobanzile incasate in 2023?":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Situatii financiare anuale. Poate asociatul unei firme, din calitate de angajat-contabil sef, sa semneze bilantul?

  • O S.R.L. membra CECCAR are ca angajat in functia de contabil sef pe asociatul unic si administratorul societatii (expert contabil). Poate asociatul, din aceasta calitate de angajat-contabil sef, sa semneze la "intocmit" situatiile financiare? Cine poate semna situatiile financiare anuale – raspunsul specialistului: Conform prevederilor legale din Romania, semnarea situatiilor financiare este reglementata in mod clar pentru a asigura separarea responsabilitatilor si integritatea...» citeste mai departe aici

 • Declaratia Unica 2024. Ce amenzi se aplica daca NU o depuneti pana pe 27 mai

  • Conform legisalatiei in vigoare, Declaratia Unica trebuie depusa pana pe data de 27 mai 2024. Ce amenzi se aplica pentru nedepunere la timp? Amenzi nedepunere Declaratia Unica Nedepunerea „Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, pana la data prevazuta in legislatia fiscala, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 50 si 500 de lei, conform art. 336 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu...» citeste mai departe aici

 • Declaratia Unica in 2024. Cum se completeaza D212 pentru venituri obtinute din dividende

  • O persoana fizica, ce este si salariata, trebuie sa intocmeasca Declaratia Unica pentru venituri obtinute din dividende (sunt singurele venituri extrasalariale pe care le obtine). In anul 2023 a depus Declaratia Unica cu estimat de 100.000 lei la dividende, deci peste 24 salarii minime, rezultand astfel un CASS de 7.200 lei. Dupa incheierea anului 2023 a constatat ca a ridicat dividende brute in valoare de 64.768 lei (sub 24 salarii minime), practic trebuind sa plateasca CASS in valoare de 3.600...» citeste mai departe aici

 • Controale ANAF. In aprilie 2024 au fost efectuate cu 44% mai multe actiuni de control fiscal

  • Conform unui comunicat de presa al ANAF, in aprilie 2024 au fost efectuate cu 44% mai multe actiuni de control ale fiscului care au diminuat pierderea fiscala cu 430 milioane lei. Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prezinta raportul lunii aprilie al actiunilor intreprinse de catre directiile de specialitate din cadrul ANAF si rezultatele pe care acestea le-au generat. In acest sens, in vederea cresterii conformarii la declarare a contribuabililor, Agentia...» citeste mai departe aici

 • Precizari ANAF privind E-Transport: NU se va impune nicio o taxa suplimentara contribuabililor

  • ANAF aduce, printr-un nou comunicat de presa, cateva precizari referitoare la informatiile aparute in articolele despre ”noua taxa care loveste buzunarul romanilor de la 1 iulie”. Fiscul mentioneaza ca articolele de presa in care se mentioneaza ”noua taxa care loveste buzunarul romanilor de la 1 iulie” dezinformeaza mediul de afaceri, fiind redactate tendentios prin prezentarea in mod personal a cadrului legal RO e-Transport, fara aprofundarea acestuia. Astfel: prin...» citeste mai departe aici

 • D300, modificata prin Ordinul 888/2024. Nou formular se utilizeaza incepand cu veniturile lunii mai 2024

  • Un nou formular pentru Declaratia 300 a fost publicat de ANAF prin Ordinul 888/2024. Acesta se utilizeaza incepand cu veniturile lunii mai 2024. OPANAF nr. 888/2024, act normativ prin care se modifica OPANAF nr. 1.253/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata”, a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 448 din 15 mai 2024. Conform Referatului de aprobare, prin art.III, pct.46 din Legea nr. 296/2023, publicata in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016