Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Datoriile catre furnizorul de prestari servicii

07-Iul-2008
4459
Intrebare:
La ce curs se inregistreaza si se platesc datoriile catre furnizorul de prestari servicii transport international aferent importurilor de bunuri, facturile fiind emise atat in euro cat si in lei. Obligatia de plata pentru transport se inregistreaza conform cursului din DVI? Daca acesta nu corespunde cu cel din factura de transport, care dintre ele primeaza ?

Raspuns in luna iunie 2008:
Asa cum rezulta din intrebarea formulata de dvs., transportatorul bunurilor este stabilit in Romania si pentru
facturare a utilizat cursul de schimb valutar din data prestarii serviciului, nicidecum cursul valutar din data D.V.I.

Realitatea este ca transportatorul a utilizat corect cursul valutar deoarece prin legislatia fiscala cu privire la TVA nu se fac exceptii pentru prestarile de servicii aferente importurilor. 

Asa cum rezulta din articolul 1341, alineatul (1), faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor. Deci, transportatorul a procedat corect.

Pentru determinarea valorii TVA datorate in vama, in mod sigur organele vamale au avut in vedere valoarea in valuta inscrisa in factura transportatorului la care au aplicat alt curs valutar decat cel utilizat de transportator. 

Referitor la inregistrarile contabile care trebuie efectuate, trebuie sa aveti in vedere prevederile O.M.F.P. nr. 1.752 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, modificat si completat prin O.M.E.P. 2.374 din 12 decembrie 2007, sectiunea 7.1.1. "Evaluarea la data intrarii in entitate" punctul 54 alin. 1(1). Conform acestei reglementari, costul de achizitie al bunurilor din import este format din pretul de cumparare, taxele de import, cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuite acelor bunuri. 

Pentru a asigura concordanta dintre evidenta contabila si evidenta fiscala, pentru inregistrarea contravalorii achizitiei va recomandam sa utilizati cursul valutar din data D.V.I, utilizat de vama. Doar asa va corespunde contravaloarea bunurilor receptionate cu baza de impozitare a TVA din D.V.I. si din jurnalul pentru vanzari. 

La momentul platii efective a contravalorii facturii de transport, diferentele de curs valutar dintre cursul utilizat de transportator si cursul utilizat de organele vamale poate fi inregistrat prin contul 665 sau 765, dupa caz. In concluzie, primeaza cursul valutar din D.V.I. care sta la baza determinarii bazei de impozitare a TVA pe care firma dvs. o achita in vama. Ulterior, pe baza ordinului de plata si a D.V.I., firma dvs. isi exercita dreptul de deducere a TVA achitat si inscris in D.V.I. ca document justificativ.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016