
Raportul Special
realizat de specialisti
Raspuns in luna iunie 2008:
Asa cum rezulta din intrebarea formulata de dvs., transportatorul bunurilor este stabilit in Romania si pentru facturare a utilizat cursul de schimb valutar din data prestarii serviciului, nicidecum cursul valutar din data D.V.I.
Realitatea este ca transportatorul a utilizat corect cursul valutar deoarece prin legislatia fiscala cu privire la TVA nu se fac exceptii pentru prestarile de servicii aferente importurilor.
Asa cum rezulta din articolul 1341, alineatul (1), faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor. Deci, transportatorul a procedat corect.
Pentru determinarea valorii TVA datorate in vama, in mod sigur organele vamale au avut in vedere valoarea in valuta inscrisa in factura transportatorului la care au aplicat alt curs valutar decat cel utilizat de transportator.
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Referitor la inregistrarile contabile care trebuie efectuate, trebuie sa aveti in vedere prevederile O.M.F.P. nr. 1.752 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, modificat si completat prin O.M.E.P. 2.374 din 12 decembrie 2007, sectiunea 7.1.1. "Evaluarea la data intrarii in entitate" punctul 54 alin. 1(1). Conform acestei reglementari, costul de achizitie al bunurilor din import este format din pretul de cumparare, taxele de import, cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuite acelor bunuri.
Pentru a asigura concordanta dintre evidenta contabila si evidenta fiscala, pentru inregistrarea contravalorii achizitiei va recomandam sa utilizati cursul valutar din data D.V.I, utilizat de vama. Doar asa va corespunde contravaloarea bunurilor receptionate cu baza de impozitare a TVA din D.V.I. si din jurnalul pentru vanzari.
La momentul platii efective a contravalorii facturii de transport, diferentele de curs valutar dintre cursul utilizat de transportator si cursul utilizat de organele vamale poate fi inregistrat prin contul 665 sau 765, dupa caz. In concluzie, primeaza cursul valutar din D.V.I. care sta la baza determinarii bazei de impozitare a TVA pe care firma dvs. o achita in vama. Ulterior, pe baza ordinului de plata si a D.V.I., firma dvs. isi exercita dreptul de deducere a TVA achitat si inscris in D.V.I. ca document justificativ.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Sfaturi de la experti
Achizitie duba din Olanda taxata cu TVA de 21%
Intrebare: Am achizitionat o autoutilitara second hand din Olanda. Desi i-am comunicat vanzatorului codul de TVA, factura a fost emisa cu TVA 21%, aplicata la valoarea de vanzare. Valoarea fara TVA: 12.396,69 euro + TVA 2.603,30 euro, total...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind declaratia 406. SAF-T
Intrebare: Am un chirias care are urmatorul CIF emis de ANAF: 9000000282163. Certificatul este emis in 2012, iar CIF-ul este atribuit din 2005. Chiriasul este Organizatia Internationala pentru Migratie, cu domiciliul fiscal in Bucuresti,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Masuri fiscale 2025. Schimbari pentru dividende, impozit pe profit, CASS si proprietati
D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari
Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei
CASS pentru PFA in 2025. 2 solutii de luat in calcul dupa eliminarea D. Unice estimative
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA