
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Guvernul a adoptat marti, 14 mai, o Ordonanta de Urgenta cu termene clare de plata a deciziilor de impunere si noile termene pentru acordarea reducerilor la plata anticipata. De asemenea, au fost stabilite si categoriile de contribuabili care vor beneficia de anularea contributiei la sanatate si a penalitatilor aferente perioadelor 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017.
La finalul sedintei de Guvern de marti, 14 martie, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat care sunt noile termene de plata pentru contributiile sociale de sanatate, dar si in ce conditii se vor acorda bonificatii pentru plata anticipata a acestora.
“Se stabileste ca termen de plata perioada de 120 de zile de la momentul la care se va comunica decizia de impunere. Daca sunt platite integral obligatiile fata de bugetul statului, in 60 de zile, atunci se acorda o bonificatie de 10%. De asemenea, pentru sumele de plata stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise si comunicate de ANAF dupa data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta de astazi, pentru definitivarea contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice pentru perioada 2014-2017 termenul de plata va fi de 120 de zile de la data comunicarii respectivei decizii de impunere. Daca sunt platite integral in termen de 60 de zile, se va acorda, de asemenea, o bonificatie de 10%”, a anuntat seful de la Finante.
Acesta a precizat ca, in cazul persoanelor cu venituri mai mici decat salariul minim brut, Guvernul Romaniei a decis acordarea de facilitati fiscale si a modifcat, in acest sens, Codul Fiscal. Asadar, persoanele fizice in cazul carora baza de calcul a contributiei pentru sanatate a fost rotunjita la nivelul unuia sau, dupa caz, a douasprezece salarii de baza minime brute vor beneficia de anularea contributiei la sanatate si a penalitatilor aferente perioadelor 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017. In aceeasi categorie intra si persoanele care nu au realizat deloc venituri in perioada respectiva.
De facilitatile fiscale adoptate de Guvernul Romaniei prin Ordonanta aprobata ieri, 14 mai, nu vor beneficia si cei care au optat pentru plata contributiei potrivit OUG 41/2015, a anuntat ministrul Finantelor, la finalul sedintei de Guvern.
“Cei care au platit aceste contributii, in urma emiterii si primirii deciziilor de impunere de la ANAF, isi pot recupera banii, in baza unei solicitari, care poate fi transmisa fie prin Spatiul Virtual (SPV) pe care persoanele respective il au deschis, si aici vreau sa va spun ca aproximativ 700.000 de contribuabili au deja un astfel de Spatiu Virtual deschis, sau pur si simplu printr-o cerere scrisa – pentru cei care nu au un astfel de mijloc modern de comunicare”, a precizat seful de la Finante.
De asemenea, in ce priveste recuperarea sumelor deja platite, acesta a anuntat ca contribuabilii pot opta fie pentru rambursarea lor, fie pot opta sa ramana la nivelul statului pentru a se face compensarile pentru sumele viitoare pe care acei contribuabili le vor datora statului roman.
Intrebat de jurnalisti daca esti posibilitatea modificarii procedurii, astfel incat sa fie simplificata, acesta a subliniat: “Ca sa fie foarte clar, aceste sume se ramburseaza pentru cei care, cum am spus, au primit decizia de impunere din partea ANAF-ului, asta o data… ca sunt mai multe categorii aici.
Al doilea aspect: Probabil ca principalul impediment il reprezinta inca acest sistem informatic al ANAF-ului si va spun sincer ca pana la final de an, cel tarziu inceputul anului viitor, intregul sistem va fi finalizat – daca exista si o intrebare in acest sens. Pentru ca acesta este principalul impediment intre dialogul dintre stat si contribuabili pe zona de finante. Dar ,repet, este foarte larg acest mecanism nou creat, in sensul ca cine doreste sa lase sumele sau sa nu ceara rambursarea acestora, pot opta pentru acele compensari care se fac in mod automat de catre statul roman, iar cei care doresc ca sumele respective sa fie rambursate inainte de termenul obligatoriu de plata catre stat, atunci totul este destul de simplu prin SPV, iar ceilalti pot depune cererea pe hartie la sediile Fiscului.
Citeste si:
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Conform OMFP 1802/2014, avem obligatia evaluarii creantelor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. O societate factureaza chirie spatiu, negociata in euro (conform contract) si facturata in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Din punctul de vedere al legislatiei privind oligatia de a utiliza AMEF, care este tratamentul pentru servicii prestate catre persoane fizice neinregistrate fiscal (de ex. taxa participare eveniment), in urmatoarele situatii: 1....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<