Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declarare impozit dividende obtinute din strainatate. Care vor fi obligatiile in Romania?

17-Mai-2017
5080

Va prezentam de data aceasta cazul concret al unei persoane fizice, asociat unic intr-o firma din alt stat UE, cu rezidenta romana. Persoana in cauza a retras 200.000 lei dividende din firma din statul strain. In aceasta tara nu exista nicio obligatie de plata pentru persoana respectiva. Stabilim care vor fi in Romania obligatiile declarative si de plata.

Raspuns: Conform prevederilor art. 59, alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, persoanele fizice romane care indeplinesc conditia de rezidenta prevazuta la art. 7, pct. 28, din lege si au domiciliul in Romania, calculeaza si declara impozitul pe veniturile realizate din orice sursa, din Romania si din afara Romaniei.

Din informatiile prezentate de d-voastra consideram ca sunteti persoana fizica rezidenta romana cu domiciliul in Romania si ca aveti obligatia depunerii formularului D 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" cod 14.13.01.13/7 aprobat cu modificari prin Opanaf nr. 3605/2015, in vederea cumularii in Romania a tuturor veniturilor realizate.

Printre alte venituri care se declara prin acest formular sunt prevazute si sumele realizate din dividende care sunt considerate venituri de natura investitiilor.

Formularul privind veniturile realizate din strainatate se depune anual pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului si ori de cate ori se constata erori in declaratia depusa anterior, se poate depune un nou formular 201 – declaratie rectificativa, caz in care se inscrie "X" in casuta special prevazuta in formular in acest scop. Pentru veniturile din dividende realizate din Cipru in anul 2016, declaratia 201 se depune pana la 25 mai 2017 la organul fiscal teritorial.

Veniturile respective exprimate in unitati monetare proprii statului Cipru, se transforma in lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.

Datorita faptului ca in Cipru nu s-a retinut la sursa nimic, in Romania datorati impozit de 5% aplicat la suma bruta a dividendelor (200.000 x 5%).

Declaratia se depune in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

Completarea declaratiei se face conform instructiunilor emise in aplicarea Ordinului ANAF nr. 3605/2015, cu modificarile ulterioare.

Daca in Cipru vi s-ar fi retinut impozit si aveati document eliberat de autoritatea fiscala de acolo ca ati achitat suma respectiva, in Romania vi s-ar fi acordat credit fiscal ca metoda de evitare a dublei impuneri. Creditul fiscal extern se acorda p?na la nivelul impozitului platit in strainatate dar nu poate fi mai mare ca impozitul datorat in Romania, aferent venitului impozabil din strainatate.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Declarare impozit dividende obtinute din strainatate. Care vor fi obligatiile in Romania?":
Rating:

Nota: 3 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

  • D208, modificata prin Ordinul 253/2024. Ce schimbari au fost aduse formularului

    • ANAF aduce in atentia contribuabililor modificarile aduse formularului 208 „Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal". Formularul 208 “Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" reglementat de O.P.A.N.A.F. nr. 253/2024 se utilizeaza pentru declararea informatiilor privind tranzactiile de proprietati imobiliare din patrimonial...» citeste mai departe aici

  • Depunere D212 in 2024. La ce salariu se raporteaza PFA-urile pentru stabilirea CAS si CASS aferente veniturilor din 2023?

    • In cazul unui PFA infiintat in 2023 sau un PFA care nu a estimat venituri pe 2023, cand depune Declaratia Unica cu realizatul lui 2023, ce salariu foloseste in vederea calcularii CAS si CASS, 3.000 sau 3.300 lei? Multumesc. Declarare CAS si CASS in D212 in cazul PFA – raspunsul specialistului: Potrivit art. LXI alin. (1) din OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Reducerea impozitelor pe terenuri si cladiri pentru donatorii de sange

    • Conform unei Propuneri Legislative care a si fost adoptata recent de Senat, se vor aplica reduceri ale impozitelor pe terenuri si cladiri pentru cetatenii care doneaza sange de cel putin trei ori intr-un an. Reducerile vor fi hotarate de catre consiliile locale si se vor putea cumula cu bonificatia de 10%. Reducerea impozitelor pe terenuri si cladiri pentru donatorii de sange Consiliile locale pot hotari acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe cladiri si terenuri pentru persoanele...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016