Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declarare venituri obtinute de catre o reprezentanta. Ce implicatii fiscale apar?

16-Feb-2017
4982

In analiza de mai jos, stabilim daca reprezentanta in Romania a unui nerezindent din alt stat membru UE trebuie sa depuna declaratii pentru profiturile obtinute in Romania si daca facturile de prestare serviciu pentru a reprezenta o firma straina in Romania sunt scutite de TVA. De asemenea, stabilim daca aceste facturi pot fi facturate pe CUI-ul aferent reprezentantei fiscale din Romania si daca astfel se schimba cota de TVA.

Conform prevederilor Art.235-237 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, orice persoana juridica straina, care are o reprezentanta autorizata sa functioneze in Romania, potrivit legii, are obligatia de a plati un impozit anual.

Impozitul pe reprezentanta pentru un an fiscal este egal cu echivalentul in lei al sumei de 4.000 euro, stabilita pentru un an fiscal, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata impozitului catre bugetul de stat, respectiv pana la 25 iunie ?i 25 decembrie inclusiv a anului de impunere.

Orice persoana juridica straina care datoreaza impozitul pe reprezentanta are obligatia de a depune o declaratie anuala la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului de impunere.
Orice persoana juridica straina, care infiinteaza sau desfiinteaza o reprezentanta in cursul anului fiscal, are obligatia de a depune o declaratie fiscala la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care reprezentanta a fost infiintata sau desfiintata.

Reprezentantele sunt obligate sa conduca evidenta contabila prevazuta de legislatia in vigoare din Romania. Referitor la TVA, este important de precizat ca reprezentantul fiscal si reprezentanta unei firme straine in Romania sunt notiuni disctincte.

Reprezentantele din Romania ale firmelor straine functioneaza in baza unei autorizatii eliberate, conform prevederilor Decretului-lege nr. 122 din 24.04.1990 (M.Of. nr. 54 din 25.04.1990). Prin autorizatia pentru functionare se stabilesc obiectul, conditiile de exercitare a activitatii, durata si sediul reprezentantei.

Reprezentanta efectueaza in numele societatii comerciale sau al organizatiei economice straine numai acte juridice si activitati conforme cu obiectul de activitate stabilit prin autorizatia de functionare, in stricta conformitate cu legislatia aplicabila in Romania.

Reprezentantele firmelor straine nu sunt abilitate sa faca fapte de comert si se constituie cu urmatoarele scopuri:
- realizarea reclamei firmei straine in Romania;
- furnizarea de informatii pentru studii de piata si diverse alte cercetari;
- prestarea de activitati diverse pentru pregatirea desfasurarii pe teritoriul Romaniei a unei activitati economice.

Pentru operatiunile economice desfasurate pe teritoriul Romaniei, desemnarea unui reprezentant fiscal este obligatorie doar pentru firmele care nu sunt stabilite in Comunitate.

Firmele stabilite in Comunitate care desfasoara operatiuni economice pe teritoriul Romaniei au doua variante pentru realizarea obligatiilor care le revin d.p.d.v. al TVA:
* sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei;
* sa isi desemneze un reprezentant fiscal pe teritoriul Romaniei.
Obligatia desemnarii unui reprezentant fiscal este reglementata prin Codul fiscal
la capitolul 11 "Persoanele obligate la plata taxei", Art. 307 alin. (7).

Calitatea de reprezentant fiscal o poate dobandi orice persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
* are in Romania un sediu central, o sucursala, o fabrica, un atelier, o agentie, un birou, un birou de vanzari sau cumparari, un depozit;
* este condusa de un reprezentant legal ca persoana imputernicita sa reprezinte firma in relatiile cu clientii si furnizorii;
* reprezentantul legal este imputernicit sa efectueze achizitii, importuri, livrari de bunuri si prestari;
* obiectul de activitate al firmei este livrarea de bunuri sau prestarea de servicii.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Ilicea- Economist si expert contabil

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016