Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declararea impozitelor retinute la sursa persoanelor fizice

07-Feb-2018
11319

Fiecare societate care a retinut si virat la bugetul de stat impozite cu retinere la sursa in anul 2017 trebuie ca pana la data de 28 februarie 2018 sa declare beneficiarii acestor venituri, sumele primite de acestia si impozitele aferente.

In functie de rezidenta fiscala a beneficiarului de venit trebuie intocmite si depuse doua declaratii separate.

Pentru persoanele fizice rezidente

Declaratia se completeaza si se depune de catre platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, pentru venituri din:

- dividende,
- dobanzi,
- lichidarea unei persoane juridice,
- premii,


- jocuri de noroc cu impunere finala,
- alte surse.

Pentru aceste impozite retinute la sursa, societatea are obligatia in cursul anului sa completeze si sa depuna Declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat pana la termenul de plata a impozitului (25 a lunii urmatoare celei in care s-a retinut) inclusiv.

De asemenea, societatea trebuie sa depuna formularul 205 “Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit” la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, potrivit prevederilor articolului 132 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

Pentru persoanele fizice nerezidente

Pentru impozitele retinute la sursa in momentul platii sumelor respective, societatea trebuie sa depuna in cursul anului la organul fiscal teritorial formularul 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat si sa achite impozitul pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul.

De asemenea, ea trebuie sa depuna si formularul 207 "Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" prevazut de art. 231 din Legea nr. 227/2015 pana la data de 28 februarie 2018, pentru anul 2017, in care s-a retinut si s-a platit impozitul pentru persoana fizica nerezidenta.

Declaratia se completeaza si se depune si pentru veniturile scutite de impozit potrivit titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de Romania cu alte state.

Veniturile pentru care platitorul de venituri are obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului conform titlului VI din Codul fiscal, respectiv a conventiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de Romania cu alte state sunt veniturile din:

- dividende;
- dobanzi;
- redevente;
- comisioane;
- activitati sportive si de divertisment;
- reprezentand remuneratii primite de personae fizice si juridice straine care actioneaza în calitate de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unei persoane juridice romane;
- servicii prestate de persoane nerezidente;
- premii acordate la concursuri organizate în Romania;
- venituri obtinute la jocuri de noroc practicate în Romania;
- din lichidarea unei persoane juridice romane;
- venituri realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident.

Veniturile scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania, conform art. 229 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de Romania cu alte state, care trebuie de asemenea declarate in declaratia 207 sunt veniturile din:

- dobanzi;
- venituri obtinute din tranzactiile cu instrumente financiare derivate utilizate pentru realizarea operatiunilor de administrare a riscurilor asociate obligatiilor de natura datoriei publice guvernamentale;
- venituri obtinute din tranzactionarea titlurilor de stat si a obligatiunilor emise de catre unitatile administrativ/teritoriale si venituri obtinute din tranzactionarea valorilor mobiliare emise de catre Banca Nationala a Romaniei;
- dividende;
- premii;
- redevente;
- activitati de consultanta;
- venituri realizate ca urmare a participarii în alt stat la un joc de noroc, ale carui fonduri de castiguri provin si din Romania.

 

Autor: Robert Gearba

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016