Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declararea impozitului pe dividende. Certificat de rezidenta fiscala

18-Dec-2012
6174
Vom stabili mai jos cum se declara impozitul pe dividende retinut unei persoane fizice franceze cand prezinta certificat de rezidenta fiscala in Franta si ce se intampla in cazul in care nu-l prezinta. De asemenea, vom stabili daca cetatenii straini care obtin venituri din Romania au obligativitatea obtinerii numarului de identificare fiscala.

Solutia consultantului:

Dupa cum se cunoaste, intre Romania si Franta exista semnata Conventie de evitare a dublei impuneri, adoptata prin Decretul 240/1974. Astfel, o persoana rezidenta in Franta sau Romania beneficiaza, conform art. 118 din Codul fiscal, de cea mai favorabila impozitare prevazuta intre legislatia interna si prevederea din conventie.

Daca cetateanul francez prezinta un certificat de rezidenta fiscala in Franta, valabil la data platii dividendului, impozitarea se realizeaza cu procentul de 10% impozit pe dividende, conform art. 10 alin. (2) din Conventia de evitare a dublei impuneri.

In cazul in care persoana franceza nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala, impozitarea se face cu procentul de 16%, conform prevederilor din legislatia interna, regasite la art. 116 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal.


In ambele situatii, impozitul se retine prin stopaj la sursa la data platii dividendului, se plateste la bugetul de stat pana pe data de 25 a lunii urmatoare si se declara prin declaratia 100.

Pana in ultima zi a lunii februarie din anul urmator platii dividendului, aveti obligatia sa depuneti declaratia privind impozitul retinut/scutirea de impozit pe venitul obtinut de nerezidenti, conform art. 119 din Codul fiscal.

La data elaborarii prezentului raspuns, autoritatile nu au adoptat un program electronic de completare a declaratiei, formatul declaratiei este reglementat de norma metodologica pentru art. 119 din Codul fiscal, iar ultima reactualizare a formularului este facuta prin HG 50/2012 pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal.

In ce priveste obtinerea numarului de identificare fiscala de catre toate persoanele straine ce realizeaza venituri din Romania, acesta este obligatoriu numai in cazul in care persoana straina devine subiect de drept fiscal, conform art. 72 alin. (1) lit. e) din Codul de procedura fiscala.

Observam asadar ca sunt situatii in care se necesita numarul de identificare fiscala, cum ar fi realizarea de venituri din salarii, desfasurarea de profesii libere si in alte situatii, si am exemplificat prin dividend, cand nu se necesita numarul de identificare fiscala.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016