Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 010 microintreprindere dizolvare cu lichidare. Ce ne sfatuieste specialistul?

20-Feb-2017
14117

In analiza noastra de mai jos, avem ca exemplu o societate comerciala, platitoare de impozit pe venit, care hotaraste dizolvarea cu lichidare a intreprinderii. Vom stabili cand trebuie depusa la ANAF declaratia 010 cu trecere de la platitor de impozit pe venit la platitor de impozit pe profit.

Microintreprinderea este persoana juridica romana care indeplineste cumulativ la data de 31 decembrie a anului anterior conditiile prevazute la art. 47 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare.

Una din aceste conditii se refera la faptul ca societatea nu trebuie sa se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii (art. 47, lit. e).

Dizolvarea unei societati poate interveni atat voluntar, cat si in urma unor evenimente independente de vointa asociatilor. Modul de dizolvare si de lichidare a societatii este stabilit prin actul constitutiv.

Dizolvarea voluntara poate avea loc, conform prevederilor Legii societatilor nr. 31/1990, (art. 227 si urmatoarele) cu modificarile ulterioare, printre alte cauze, si prin hotararea adunarii generale a asociatilor, fara sa fie necesara numirea unui lichidator.



Potrivit prevederilor art. 233 din Legea societatilor, dizolvarea are ca efect deschiderea procedurii de lichidare a societatii, in termen de 60 de zile de la inregistrarea in registrul comertului a mentiunii de dizolvare.

Datorita faptului ca nu ati specificat in intrebare anul in care societatea a hotarat dizolvarea societatii si mai ales data depunerii la registrul comertului a hotararii adunarii generale a asociatilor, consideram ca este vorba de trim. IV 2016.

Astfel, conform prevederilor art. 55, alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, daca persoana juridica nu mai indeplineste conditia privind faptul ca nu se afla in dizolvare urmata de lichidare si a inregistrat acest fapt la registrul comertului, trebuie sa comunice organelor fiscale teritoriale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator.

Astfel ca, daca microintreprinderea a intrat in procesul de dizolvare, urmat de lichidare, potrivit legii in anul 2016, aceasta este obligata sa iasa din sistemul de impunere pe venit incepand cu 1 ianuarie 2017 si sa comunice acest lucru organelor fiscale prin Declaratia 010 pana la data de 31 martie 2017.

Formatul si modul de completare al Declaratiei 010, de mentiuni in speta prezentata, este aprobata este Opanaf nr. 3698/2015 cu modificarile aprobate prin Opanaf nr. 511/2017. Declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior, iar cu ocazia radierii inregistrarii fiscale se depune declaratia de radiere.

In cartusul VI "Date privind starea contribuabilului" la rd. 1 "Dizolvare cu lichidare" se marcheaza cu "X" in cazul in care se declara inceperea procedurii de lichidare.

Se completeaza data inceperii procedurii de dizolvare stabilita conform dispozitiilor legale in materie, respectiv data radierii din registrul comertului.

La final, cand se detine certificatul de radiere se depune D 010 si se completeaza rd. 3 "Radierea inregistrarii fiscale" cand se inscrie si data radierii inregistrarii fiscale impreuna cu certificatul de inregistrare fiscala, in vederea anularii acestuia.

Mentionam ca daca in anul 2016 adunarea generala a asociatilor doar a hotarat dizolvarea cu lichidare a persoanei juridice si nu a si inregistrat la registrul comertului documentele privind dizolvarea acesteia, societatea ramane in continuare platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor, daca indeplineste si celelalte conditii, inclusiv pe cele de la art. 48, alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016