Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 107 - cine are obligatia depunerii ei in 2019?

15-Mar-2019
18755

"In 2018 am efectuat sponsorizari la gradinite cu care colaborez adica livrez marfa. Si la Asociatii de Parinti ale gradinitelor. Am obligatia de a depune in 2019 Declaratia 107?", se intreaba unul dintre cititorii nostri. Mai jos regasiti raspunsul consultantului nostru fiscal Elena Ionescu.

Raspunsul specialistului

Declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private nr. 107 este aprobata prin OPANAF nr. 1825/2018. Aceasta trebuie depusa atat de catre persoanele juridice platitoare de impozit pe profit cat si de cele platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Diferenta este ca persoanele juridice cu statut fiscal de microintreprindere care au efectuat sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, catre alte persoane decat entitatile nonprofit si unitatile de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii, nu au aceasta obligatie in anul 2019.

Acestea ar fi trebuit sa depuna formularul 107 (daca se incadrau in prevederile art. 56 din Codul fiscal) pana la data de 25 ianuarie 2019 inclusiv.

Lista furnizorilor de servicii sociale acreditati si a serviciilor sociale licentiate in baza Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale, cu modificarile ulterioare, se regasesc in Registrul electronic unic al serviciilor sociale si pe site-ul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.

Acestea se refera la servicii de ingrijire la domiciliu pentru persoanele cu dizabilitati, la servicii de adapost de noapte, de acordare a hranei, servicii de recuperare in regim de zi pentru copii fara parinti si/sau cu dizabilitati, cantine municipale etc.

In aceste conditii, microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, numai pentru sustinerea activitatilor anterior mentionate, pot diminua impozitul datorat pentru trimestrul respectiv.


Furnizorul de servicii sociale acreditat este definit de Legea asistentei sociale nr. 292/2011, cu modificarile ulterioare.

Daca sunteti platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor si ati efectuat sponsorizari catre gradinite si asociatii de parinti, nu trebuie sa depuneti formularul 107, deoarece nu ati putut deduce 20% din impozitul datorat.

Daca sunteti platitor de impozit pe profit, aveti obligatia depunerii formularului 107 ”Declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private” pana la data de 25 martie 2019. Acesta trebuie insotit si de anexa la declaratia informativa nr. 107, daca nu puteti deduce toate cheltuielile cu sponsorizarea (art. 25, alin. (4), lit. i) din Codul fiscal) in 2018 si daca suma reportata nu poate fi individualizata pe fiecare beneficiar.

Incepand cu anul 2019, potrivit prevederilor Legii nr. 30/2019, din luna aprilie se modifica dispozitiile referitoare la acordarea sumelor prin sponsorizare si declararea acestora.

Astfel, atat persoanele juridice platitoare de impozit pe profit cat si cele platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pot efectua acte de sponsorizare catre persoane juridice fara scop lucrativ si unitati de cult, numai daca acestea sunt inscrise, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale. In caz contrar nu pot deduce cheltuielile privind sumele acordate ca sponsorizare.

Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale se organizeaza prin ordin al presedintelui A.N.A.F. Registrul este public si se afiseaza pe site-ul A.N.A.F. Inscrierea in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale se realizeaza pe baza solicitarii entitatilor respective, daca sunt indeplinite cumulativ, la data depunerii cererii, a unor conditii referitoare la obligatiile fiscale (declarative si de plata), daca si-au depus situatiile financiare anuale, daca functioneaza potrivit scopului declarat si daca nu se afla in inactivitate conform prevederilor Codului de procedura fiscala.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016