
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Prin Ordinul 18/2023 a fost publicat un nou model al formularului 205, iar instructiunile de completare aferente au fost si ele actualizate.
Ordinul 18/2023 privind modificarea si completarea Ordinului ANAF nr. 179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" a fost publicat in Monitorul Oficial Partea I nr. 47 din 17 ianuarie 2023.
Reamintim ca prin OG nr. 8/2021 si OUG nr. 130/2021 au fost aduse modificari si completari Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal in ceea ce priveste obligatiile declarative ale platitorilor de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului, precum si ale intermediarilor, rezidenti fiscali romani care au efectuat tranzactiile prevazute la art. 94 si 95 din Codul fiscal. In acest context a fost adoptat noul act normativ.
Atentie! Noul formular 205 se utilizeaza pentru declararea, pe fiecare beneficiar de venit, a impozitului aferent veniturilor cu regim de retinere la sursa, precum si a castigurilor/pierderilor din investitii, realizate incepand cu anul 2022.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii 2022 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita
Art I
Anexa nr. 1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti", publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 138 din 10 februarie 2022, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" se modifica si se inlocuieste cu formularul prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
2. Instructiunile privind completarea formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", cod 14.13.01.13/I, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
2.1. La capitolul I "Depunerea declaratiei" punctul 1, litera d) se abroga.
2.2. La capitolul I "Depunerea declaratiei", punctul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
2. Declaratia se depune si de intermediarii, societatile de administrare a investitiilor sau societatile de investitii autoadministrate, administratorii de fonduri de investitii alternative, rezidenti fiscali romani, pentru castigurile/pierderile realizate din Romania si/sau din strainatate din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului de investitii, definit potrivit legii, cu exceptia veniturilor neimpozabile, potrivit Codului fiscal."
2.3. La capitolul II "Completarea declaratiei" punctul 8 "Cap. IV «Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit, altele decat cele de la cap. V»", instructiunile privind coloanele 7-10 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
Col. 7 - se inscrie tara din care s-a obtinut venitul, potrivit legii. Coloana se completeaza numai pentru castigurile/pierderile realizate din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului de investitii, definit potrivit legii.
Col. 8 - se inscrie suma reprezentand totalul castigurilor inregistrate de fiecare beneficiar de venit in anul de raportare din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului de investitii, definit potrivit legii.
Col. 9 - se inscrie suma reprezentand totalul pierderilor inregistrate de fiecare beneficiar de venit in anul de raportare din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului de investitii, definit potrivit legii.
Col. 10 - se inscrie baza de calcul al impozitului, reprezentand totalul venitului impozabil realizat de fiecare beneficiar de venit intr-un an fiscal.
1. Baza de calcul al impozitului se determina de platitorul de venit, corespunzator regulilor prevazute pentru fiecare tip de venit, in conformitate cu prevederile Codului fiscal.
2. Coloana se completeaza numai pentru categoriile de venituri prevazute la cap. I «Depunerea declaratiei» pct. 1 lit. b)-h)."
2.4. La capitolul II "Completarea declaratiei" punctul 8 "Cap. IV «Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit, altele decat cele de la cap. V»", dupa instructiunile de completare pentru coloana 10 se introduc instructiunile de completare pentru coloana 11, cu urmatorul continut:
"
Col. 11 - se inscrie suma reprezentand totalul impozitului pe venit calculat si retinut in cursul anului pentru fiecare beneficiar de venit.
1. Impozitul pe venit se calculeaza de platitorul de venit, corespunzator regulilor prevazute pentru fiecare tip de venit, in conformitate cu prevederile Codului fiscal.
2. Coloana se completeaza numai pentru categoriile de venituri prevazute la cap. I «Depunerea declaratiei» pct. 1 lit. b)-h)."
Art IIFormularul prevazut la art. I pct. 1 se utilizeaza pentru declararea, pe fiecare beneficiar de venit, a impozitului aferent veniturilor cu regim de retinere la sursa, precum si a castigurilor/pierderilor din investitii, realizate incepand cu anul 2022.
Art IIIDirectia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, precum si directiile generale regionale ale finantelor publice si unitatile fiscale subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art IVPrezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Declaratii fiscale 2019. Ce formulare se depun DOAR online?ANAF: Aspecte cu privire la completarea si depunerea formularului 205Acordare tichete cadou pentru stimularea vanzarilorDeclaratiile D205 si D207 in 2022. Au fost publicate noile modele de formulare, iar ANAF a actualizat PDF-ul inteligentCheltuieli efectuate in favoarea asociatilor. Analiza expertuluiUltimele articole
Declaratia 205 in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie transmis la ANAF formularulDeclaratiile 205 si 207 vor fi modificate in 2022 de ANAF. Instructiuni de completareAdministrator bloc neinregistrat fiscal. Completarea F100, F 205 si a Declaratiei UniceREMINDER: Obligatii fiscale cu termen limita 30 si 31 ianuarieDeclararea si plata impozitului pe dividendele interimare neplatite pana la sfarsitul exercitiuluiArticole similare
Tratament fiscal pentru o persoana nerezidentaTratament contracte de comisionDECLARATIA 205 in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie transmis la ANAF formularulVenituri nerezidenti. Contracte de arenda. Se declara in Declaratia 112?Studiu de caz: Declarare impozit dividendeUltimele articole
Impozit pe dividende instituit prin control fiscal. In acest caz trebuie depusa DECLARATIA 205?Declaratiile D205 si D207 in 2022. Au fost publicate noile modele de formulare, iar ANAF a actualizat PDF-ul inteligentDeclaratiile 205 si 207 vor fi modificate in 2022 de ANAF. Instructiuni de completareSmartBill Conta a lansat 6 declaratii noi pentru inchiderea de anMongrafii contabile cu impact major in 2021Articole similare
Declaratia 205 in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie transmis la ANAF formularulSfaturi de la experti
Intrebare: Avem o asociatie non profit (ONG) care doreste sa vanda un mobilier din dotarea unei SRL. Venitul obtinut din aceasta tranzactie se considera venit din activitate economica si se impoziteaza in declaratia 101 sau ramane venit din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Refacturare servicii de inchiriere standuri expozitionale. Tratament TVA
Intrebare: O societate a platit in avans o factura de inchiriere pentru mai multe standuri expozitionale de la o societate din S.U.A., urmand a se face recuperarea costurilor de la societati din Romania care vor participa la targ de vin ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Declaratia 205 in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie transmis la ANAF formularul
Buletin informativ ANAF: 3 noutati fiscale publicate in Monitor la final de ianuarie 2023
Aspecte fiscale care se aplica din 2023 impozitului pe venit si contributiilor sociale
AFLA CUM POTI FACE ECONOMII OPTIMIZAND ARHIVAREA DOCUMENTELOR!