
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Fiscul propune actualizarea formularului Declaratiei 224 si instructiunile de completare aferente pentru a evidentia contravaloarea abonamentelor de fitness de pana la 400 euro acordate de firme angajatilor.
ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de ordin pentru modificarea si completarea anexei nr.5 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3780/2017, pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare utilizate in administrarea impozitului pe venit.
Conform Referatului de aprobare, prin Legea nr.34/2023 au fost aduse modificari si completari Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal in ceea ce priveste modul de determinare a venitului baza de calcul al impozitului lunar pe veniturile din salarii si asimilate salariilor.
Astfel, potrivit art.78 alin.(2), lit.a), pct.(v) din Codul fiscal, se deduce din venitul net din salarii, realizat la locul unde se afla functia de baza, contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajati, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual.
Abonamentul vizeaza servicii furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, in limita aceluiasi plafon, indiferent de numarul de persoane.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Examen consultant fiscal 2023
Ghidul practic al contabilitatii 2023 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Modificarile legislative mentionate mai sus vizeaza modul de stabilire a venitului baza de calcul al impozitului in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor realizate incepand cu luna februarie 2023.
Ca urmare, prin prezentul proiect de ordin se propune modificarea modelului si continutului formularului 224 “Declaratie privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania”.
Astfel, la sectiunea III din formular, a fost prevazut un rand nou pentru evidentierea sumei reprezentand contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive, deductibila din venitul net din salarii, potrivit legii.
Totodata, au fost actualizate, in mod corespunzator, instructiunile de completare a formularului 224 “Declaratie privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania”.
Pentru a vedea noul formular 224, click AICI>>
Extras din Proiectul de Ordin:
Art.I.
Anexa nr.5 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3780/2017 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare utilizate in administrarea impozitului pe venit, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1038 din 29 decembrie 2017, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
1. Formularul 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania" se modifica si se inlocuieste cu formularul prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
2. Instructiunile de completare a formularului 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania", cod 14.13.01.13/5, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
2.1. La Capitolul II ”Completarea declaratiei”, punctul 4 ”Sectiunea III «Modul de calcul al impozitului pe veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate»", instructiunile privind randurile 7-10 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
”rd.7 Primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament - se inscrie suma reprezentand primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art.77 alin.(5) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Rd.8. Contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive - se inscrie suma reprezentand contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN prevazute la art.78 alin.(2) lit.a), pct.(v) din Legea nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajati, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual.
Abonamentul vizeaza servicii furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art.77 alin.(5) din Legea nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in limita aceluiasi plafon, indiferent de numarul de persoane.
rd.9. Venit baza de calcul:
- pentru functia de baza: se inscrie suma calculata prin scaderea deducerilor personale (rd.4), a cotizatiei sindicale platite (rd.5), a contributiilor la fondurile de pensii facultative (rd.6), a primelor de asigurare voluntara de sanatate si serviciilor medicale furnizate sub forma de abonament (rd.7) si a contravalorii abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive (rd.8) din venitul net (rd.3);
- in celelalte cazuri: se preia suma inscrisa la rd.3.
rd.10. Impozit lunar datorat - se inscrie suma impozitului calculat prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului baza de calcul (rd.9).”
2.2. La Capitolul II ”Completarea declaratiei”, punctul 4 ”Sectiunea III «Modul de calcul al impozitului pe veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate»", dupa instructiunile de completare pentru randul 10 se introduc instructiunile de completare pentru randul 11, cu urmatorul continut:
“rd.11. Impozit anual datorat – se inscrie suma impozitului anual calculata prin insumarea impozitului lunar datorat de contribuabil in luna de raportare, potrivit legii.
Acest rand se va completa in declaratia depusa pentru luna decembrie, respectiv luna in care contribuabilul si-a incetat raportul contractual de munca, dupa caz.
Rubricile de la rd.4, rd.5, rd.6, rd.7 si rd.8 se completeaza numai la functia de baza.”
Art.II. Formularul prevazut la art.I pct.1 se utilizeaza pentru declararea impozitului pe veniturile realizate incepand cu 1 februarie 2023.
Art.III. Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, precum si directiile generale regionale ale finantelor publice si unitatile fiscale subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art.IV. Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
Declaratii ANAF octombrie 2014. Care sunt termenele-limita si formularele obligatorii?Studiu de caz: Regimul de deducere a cheltuielilor in cazul persoanelor detasateDetasare salariat in Romania. Care sunt implicatiile fiscale?Calendar depunere declaratii cu termen in decembrie 2014Atentie la termenul de depunere pentru DECLARATIA 224Articole similare
Ordinul 2538/2023: Din 14 septembrie 2023 se aplica noile INSTRUCTIUNI DE COMPLETARE a Ordinului de plata pentru Trezoreria StatuluiPana pe 25 martie 2022 platitorii de impozit pe profit trebuie sa declare sponsorizarile facute anul trecutOrdinul MFP nr. 3832/2015 modifica Instructiunile de completare a numarului de evidenta a platiiDeclaratia 205 in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie transmis la ANAF formularulDeclaratia 205 in 2023: Nou model de formular si INSTRUCTIUNI DE COMPLETARE actualizate, conform Ordinului 18/2023Ultimele articole
A fost aprobata Procedura privind determinarea si regularizarea diferentei de impozit pe profit/ pe veniturile micro care a fost redirectionata in plusDeclaratia 101 in 2023. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent, conform modificarilor aduse de Ordinul 310/2023Declaratia 101. A fost aprobat noul model al formularului pentru a putea fi utilizat si de membrii grupului fiscal (Ordinul 310/2023)Declaratia 100: Nomenclatorul obligatiilor de plata a fost completat cu o noua pozitie - contributia de solidaritate. Pana cand se plateste taxa?ANAF introduce D101 consolidata in 2023. Formularul va fi utilizat de membrii grupului fiscal pentru declararea impozitului pe profitSfaturi de la experti
Incadrare ansamblu schela dpdv contabil si fiscal
Intrebare: Am achizitionat un ansamblu schela, compus din balustrada, picior, dsipozitiv cadru etc., in valoare totala de 143.032 lei + TVA. Cum le putem inregistra ca mijloace fixe, evidentiand elementele separat, in eventualitatea in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fasonare otel. Obligatii privind casa de marcat
Intrebare: Pentru activitatea de fasonare a otelului prestata catre persoane fizice avem obligatia de a emite bon fiscal sau e corecta si varianta emiterii de factura si chitanta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<