Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 394: Completarea declaratiei in contextul efectuarii de prestari servicii catre state nonUE

25-Iul-2016
7196

In randurile urmatoare, oferim raspuns pentru doua situatii care fac referire la inregistrarea facturilor in Declaratia 394. Vom stabili astfel urmatoarele:



1. Trebuie evidentiate in Declaratia 394 facturile emise de societate care reprezinta servicii de consultanta si management catre o societate din SUA? Daca da, la ce cartus si unde se evidentiaza in D394 pentru preluarea in cartus?
2.La cartusul I punctul 3:
a) se va bifa in momentul in care se solicita prin decontul de TVA rambursarea acestuia, dar numai daca acesta depaseste valoarea de 5.000 lei?
b) bifand in Declaratia 394 ca se solicita TVA la rambursare se deschide o fereastra in care se solicita informatii cu privire la achizitii si livrari/prestari de servicii. Ce trebuie sa bifez la coloana de achizitii si la coloana de prestari servicii in contextul punctului 1?


Consider ca nu se incadreaza la prestari de servicii scutite de TVA asa cum sunt cele precizate la art. 292 si art. 294. Opertiunea neincadrandu-se la art.268 coroborat cu art. 278 alin. (2) prin neindeplinirea cumulativa a conditiilor iar facturarea se face fara TVA.

Conform OPANAF 3769/2016 cu modificarile si completarile ulterioare:

1) Da, facturile emise de catre societate catre societati nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene (din SUA), reprezentand servicii de consultanta ssi management, se evidentiaza in D394 la urmatoarele cartusuri:
- F. REZUMAT DECLARATIE
NUMARUL TOTAL AL PERSOANELOR IMPOZABILE NEINREGISTRATE SI CARE NU SUNT OBLIGATE SA SE INREGISTREZE IN SCOPURI DE TVA IN ROMÂNIA, NESTABILITE PE TERITORIUL UNIUNII EUROPENE INCLUSE IN DECLARATIE
cu simbol L, intr-una dintre cele doua casute dedicate simbolului L, in functie de statusul fiscal al prestatorului: care aplioca sistemul normal de TVA (prima casuta) sau care aplioca sistemul de TVA la incasare (a doua casuta);
- LISTA OPERATIUNILOR TAXABILE EFECTUATE PE TERITORIUL NATIONAL (lit. F) (cu detaliere pe operatiuni efectuate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene) (lei), cu simbol L.

2) a) Rambursarea de TVA, prin bifarea casutei corespunzatoare din decontul de TVA, se face doar daca valoarea TVA solicitat la rambursare este mai mare sau egal cu 5000 lei, conform art. 303 alin. (7) din codul fiscal.
Doar in aceste conditii, se poate completa punctul 3 al sectiunii I Alte informatii.

b) Conform alin. (10) de la Capitolul 2 Completarea declaratiei, Sectiunea 1, din OPANAF 3769/2016 cu modificarile si completarile ulterioare, casutele ce trebuie bifate au rolul de a descrie tipurile de operatiuni efectuate de societate din care provine soldul TVA solicitat la rambursare.

Operatiunile sunt defalcate pe achizitii (coloanele din stanga) si livrari / prestari (coloanele din dreapta).

In cadrul achizitiilor, se vor bifa casutele aferente acestor tipuri de operatiuni, conform defalcarii din declaratie.
Probabil ca dvs. va trebui sa bifati casutele corespunzatoare achizitiilor de bunuri, cu exceptia celor legate direct de bunuri imobile (achizitii combustibil, materiale consumabile, poate achizitii autoturisme) cu defalcarea pe cote de TVA de provenienta si achizitiilor de servicii, cu exceptia celor legate direct de bunuri imobile (servicii telefoane, internet, utilitati, servicii contabile, abonamente diverse, diverse alte servicii achizitionate) si daca ati efectuat importui de bunuri, pentru care se plateste TVA in vama si care poate genera TVA de recuperat.

In cadrul livrarilor de bunuri / prestarilor de servicii, se vor bifa casutele corespunzatoare tipurilor de operatiuni, conform defalcarii din declaratie.

Serviciile prestate catre o societate nonUE nu-si are ceea ce ar conduce la judecata conform careia soldul de TVA solicitat la rambursare provine doar din achizitii, nu si din livrari/prestari.

Totusi, pentru a raporta si prestari de servicii (operatiuni taxabile), as recomanda (fortat) ca pentru serviciile prestate catre state nonUE, sa fie bifata casuta corespunzatoare Prestarilor de servicii scutite de TVA, desi serviciul prestat catre SUA este neimpozabil in Romania, conform art. 278 alin. (2) din codul fiscal, si nu scutit de TVA (dupa cum ati mentionat si dvs in Nota).
Daca operatiunea de prestare servicii catre statele nonUE nu s-ar raporta in D394, la punctul 3, ma intreb cum ar analiza ANAF aceasta situatie, in care soldul de TVA solicitat la rambursare ar fi evidentiat ca provenit doar din achizitii.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si consultant fiscal

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016