Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia cod 394. E obligatoriu acordul de consultare a datelor?

25-Aug-2016
7893

In randurile de mai jos, stabilim daca pentru declaratia 394 aferenta lunii iulie cu termen de depunere pana la 30 august 2016 este necesara manifestarea acordului de consultare a datelor inscrise in ea referitoare la tranzactiile derulate cu fiecare client furnizor, precum si ce implicatii apar atat in caz de refuz, cat si in caz de acceptare.

Acest acord se exprima in conformitate cu prevederile art. 11 "Secretul fiscal" alin. (3) lit. d) din legea nr. 207 din 20 iulie 2015 privind Codul de procedura fiscala "Organul fiscal poate transmite informatiile pe care le detine: …..d) oricarui solicitant, cu acordul scris al contribuabilului/platitorului despre care au fost solicitate informatii;"

Acordul exprimat este valabil pentru toate declaratiile informative cod 394 depuse in anul fiscal fiscal 2016, pentru perioada iulie – decembrie 2016, fara a fi posibila modificare acestei optiuni in cursul anului.

Avantajul formularii acestui acord exprimat prin bifarea casetei DA in prima declaratie depusa de persoana impozabila, consta in posibilitatea consultarii bazei de date a fiecarui partener, daca si acesta isi exprima, la randul sau acordul. Baza de date este preluata din informatiile raportate prin declaratia cod 394 referitoare la tranzactiile derulate cu fiecare persoana impozabila (client/furnizor) centralizate prin aplicatia informatica a A.N.A.F.

Daca persoana impozabila nu si-a exprimat acordul de utilizare a informatiilor prin nicio declaratie informativa depusa pe parcursul anului, aceasta nu va putea consulta datele inscrise de parteneri in declaratiile informative 394, referitoare la tranzactiile bilaterale, indiferent de optiunea acestora partenerilor sai. Astfel, prin acordul exprimat, partenerul (client/furnizor) va avea posibilitatea sa vizualizeze, strict, doar tranzactiile derulate reciproc, bilateral, fara a avea acces la totalitatea informatiilor raportate in legatura cu alti parteneri.


Daca optiunea nu este exprimata in prima declaratie, persoana impozabila are posibilitatea exprimarii acesteia in cursul anului.

In concluzie, este recomandabil sa formulati acordul privind consultare bazei de date deoarece aveti posibilitatea sa va asigurati ca nu vor exista neconcordante intre informatiile raportate de catre partener si informatiile raportate de dvs., omisiuni sau erori. In situatia in care constatati neconcordante, erori sau omisiuni aveti posibilitatea sa efectuati un punctaj cu partenerul dvs. pentru a constata cauza aparitiei acestora.

In eventualitatea constatarii unor neconcordante, omisiuni sau erori reciproce, dupa depunerea declaratiei, veti avea posibilitatea sa le corectati prin depunerea unei noi declaratii cod 394, corecte, astfel incat acestea sa nu fie constatate de catre organul de inspectie fiscala in eventualitatea unui control. Aceasta noua declaratie cod 394 care se va depune pentru indreptarea erorilor, omisiunilor sau neconcordantelor va inlocui declaratia informativa depusa initial. Declaratia nu se va redepune pentru facturile primite in alta perioada de raportare fata de data emiterii acestora de catre furnizori/prestatori.

In caz de refuz a acceptului de consultare a bazei de date, nu veti avea aceasta posibilitate de corectare a eventualelor erori, omisiuni, neconcordante.

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Declaratia cod 394. E obligatoriu acordul de consultare a datelor?":
Rating:

Nota: 4.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D212 in 2024: Trebuie depusa rectificativa D212 pentru dobanzile incasate in 2023?

    • Administratorul societatii a depus in luna iunie 2023 declaratia D212 pentru dividendele incasate in anul 2023, calculandu-se CASS la valoarea a 24 salarii minime brute. La inceputul acestui an, administratorul a primit de la banca o informare privind dobanzile incasate in cursul anului 2023 pentru depozitele ce le detine la banca. Intrebare: trebuie depusa D212 rectificativa pentru anul 2023, sau dobanzile sunt incadrate in venituri din investitii si sunt cuprinse in valoarea maxima de 24...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF pentru persoanele care realizeaza venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobile

    • ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistenta contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea si subinchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal. Intr-o maniera accesibila si simplificata, ghidul contine informatii utile privind definirea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, contractul de locatiune si inregistrarea...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum va fi inregistrat in contabilitate impozitul minim pentru firmele mari

    • Finantele au pus recent, in dezbatere publica, un nou Proiect de Ordin prin care se stabileste modul in care se vor inregistra in contabilitate anumite impozite. Este vorba despre impozitul minim si impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale. Conform Referatului de Aprobare, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrarea in contabilitate a operatiunilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016