Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia cod 394. Omisiunea raportarii unei facturi primite in termen. Cum procedam?

01-Iun-2017
6921

In cazul urmator, o firma a omis in luna martie sa declare o factura in Declaratia 394. A fost declarata doar in D300. Vom vedea cum trebuie sa procedeze pentru a declara corect factura omisa avand in vedere ca nu se mai poate face rectificativa la luna martie.

In situatia in care factura respectiva a fost primita pana la data depunerii declaratiei cod 394 aferente lunii martie 2017, trebuie completata si depusa o noua declaratie pentru luna martie 2017 ca perioada fiscala de raportare.

In acest sens, am in vedere prevederile legale reglementate prin O.P.A.N.A.F. nr. 3769 din 23 decembrie 2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, aplicabil pentru operatiunile din sfera de aplicare a TVA realizate incepand cu data de 1 iulie 2016, din anexa 2 "INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA", cod MFP 14.13.01.02/f" punctul 1, lit. b) "Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA, .…". 

Asa cum se poate constata, raportarea se efectueaza in perioada fiscala in care factura a fost primita. Acest aspect rezulta si din GHID DE COMPLETARE A DECLARATIEI INFORMATIVE 394, emis de catre M.F.P., la pag. 7. 

De asemenea, la pag. 9 se face diferenta dintre omisiune/eroare pentru care se depune o declaratie rectificativa si o factura primita cu intarziere pentru care nu se depune o declaratie rectificativa deoarece raportarea trebuie efectuata in luna primirii acesteia "In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial. Nu vor face obiectul redepunerii declaratiei, facturile primite de persoana impozabila in alta perioada de raportare fata de data emiterii acestora de catre furnizori. "

In concluzie, avand in vedere faptul ca situatia prezentata de dvs. reprezinta o omisiune de raportare, trebuie sa completati si sa transmiteti o noua declaratie pentru luna martie 2017care sa cuprinda toate facturile primite in luna martie 2017. 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016