Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia Unica 2024. 3 studii de caz utile contribuabililor

12-Feb-2024
2721
Declaratia Unica 2024. 3 studii de caz utile contribuabililor

Inca de la inceputul anului, din ianuarie, a fost modificat de ANAF formularul D212. In acest context, avand in vedere numarul mare de contribuabili care trebuie sa completeze si sa depuna D212, va oferim cateva spete cu privire la Declaratia Unica.

Declaratia Unica 2024

In continuare va prezentam spetele cu privire la Declaratia Unica, asa cum au fost explicate de specialistii nostri de la portalcodulfiscal.ro

Speta 1. Radiere PFA fara activitate. Declaratia unica

Cum completez declaratia unica la o PFA (sistem real) care a fost radiata in luna ianuarie 2024? In anul 2023 si 2024 nu a avut niciun venit.

Raspuns: 

In cazul radierii unui PFA, in anul 2024 (anul radierii), trebuie depusa Declaratia unica care se va completa potrivit instructiunilor aprobate prin OPANAF nr.6/2024.

Potrivit art. 120 alin (5) din Codul fiscal contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.


Declaratia unica in 2024! Iata modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venit, AICI>>>

Daca ati estimat vreun venit pentru anul 2023, in termen de 30 de zile de la data incetarii activitatii, se depune declaratia unica in care se completeaza Capitolul II pentru declararea venitului net estimat recalculat pana la data incetarii activitatii, aferent anului 2023, marcand casuta de declaratie rectificativa.

Daca nu este cazul, se depune declaratia unica prin completarea capitolului I pentru veniturile realizate (zero) in anul 2023, cu mentionarea tuturor datelor de identificare(sediu, obiect de activitate, forma de organizare) si a datei de incetare a activitatii.

In aceiasi declaratie puteti declara si veniturile(zero) pentru anul 2024, prin completarea capitolului II.

 

Speta2. Venituri din activitati agricole. Aspecte privind declaratia unica

O intreprindere individuala (sot si sotie) cu codul CAEN 0125, infiintata in anul 2021, are luat in arenda o suprafata de teren de 5,24 ha, pe care a cultivat arbusti fructiferi Aronia. In luna mai 2023 s-a depus declaratia unica D212 privind calculul impozitului pe veniturile din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit datorate de persoane fizice, pentru anul 2022 si declararea anticipata a impozitului pe baza de norme de venit pentru anul 2023. Din recolta fructelor de aronia in anul 2023 s-a obtinut in instalatia proprie suc natural, fara alte adaosuri si s-a comercializat catre populatie si alte entitati, cu bon fiscal emis de casa de marcat electronica si cu facturi fiscale, in acest sens avand si cod CAEN pentru comert. 
Declaratia unica in 2024! Iata modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venit, AICI>>>

Pentru obtinerea si comercializarea sucului de aronia s-au efectuat cheltuieli diverse (publicitate, energie electrica, amortizarea instalatiei, manopera, etc.) si astfel intreprinderea individuala doreste sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate si sa calculeze impozitul pentru anul 2023 in sistem real, conform art. 68 si 69 indice 1 din Codul fiscal. 

In declaratia unica pentru anul 2023 care se va depune pana in luna mai 2024, Intreprinderea individuala mai poate opta pentru anul 2023 la determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, avand in vedere ca s-a completat DU212 din mai 2023, prin bifarea casutei de la Capitolul II. Subsectiunea II.1.3 "Date privind impozitul pe veniturile estimate din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit"?

Se poate face declaratie rectificativa la formularul 212 depus in mai 2023 pentru capitolul II cu o alta optiune? Este obligatoriu ca intreprinderea individuala sa ramana la stabilirea impozitul pe veniturile din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit, pentru anul 2023, avand in vedere ca venitul din comercializarea sucului este mai mare decat venitul din activitatea agricola desfasurata?

Raspuns: 

Cadrul legal: art 103 din Codul fiscal

(1) Veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Conform art 104 alin (2) din Codul fiscal: Veniturile obtinute din valorificarea produselor prevazute la art. 103 alin. (1) in alta modalitate decat in stare naturala reprezinta venituri din activitati independente si se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.

Conform art 104 alin3 din Codul fiscal veniturile definite la art. 103 alin. (1) pentru care nu exista obligatia stabilirii normelor de venit sunt venituri impozabile si se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente -, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, contribuabilii avand obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Declaratia unica in 2024! Iata modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venit, AICI>>>

Intrucat obtineti venituri din valorificarea produselor agricole in alta modalitate decat in stare naturala, opinia mea este ca aceste venituri reprezinta venituri din activitati independente si se supun regulilor specifice acestei categorii.

Conform art 69 alin (7) din Codul fiscal, in cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate inclusa in nomenclatorul prevazut la alin. (2) (norme de venit) si o alta activitate independenta, venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68.

Prin urmare, opinia mea este ca pentru veniturile obtinute de intreprinderea individuala sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Potrivit Ordinului ANAF 2541/2022 privind modul de completare a declaratiei unice, care aproba declaratia unica estimativa pentru anul 2023:
3.6. Contribuabilii pot rectifica impozitul pe venitul estimat pana la data de 31 decembrie a anului de impunere.

Fac exceptie contribuabilii care nu au obligatia completarii capitolului I din declaratie si care rectifica declaratia in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala.

Asadar, este posibil ca sistemul informatic sa nu va mai permita rectificarea declaratiei unice estimative depuse in anul 2023, insa aveti posibilitatea sa depuneti pana la 25 mai 2024 Declaratia unica cap I,,Date privind veniturile realizate’’, completand campurile din formular corespunzator determinarii impozitului in sistem real (pe baza datelor din contabilitate).

Declaratia unica in 2024! Iata modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venit, AICI>>>

Speta 3. Rectificativa declaratia unica 2023 - CASS

 In 2023 am depus declaratia unica pentru 3.600 lei cass estimata (venituri dividende 71000 lei), insa am incasat mai mult si cass trebuie sa fie 7.200 (venituri dividende 100.000 lei). 

Va rog sa imi spuneti cum ar trebui completata noua declaratie unica utilizand valorile prezentate? Prima declaratia unica cu cass estimata ar trebui rectificata? Daca da, cum ar trebui completata pe valorile prezentate?

Raspuns:

Potrivit art 151 alin (15) respective art 1741 alin (15) din Codul fiscal, persoanele al caror venit estimat se modifica in cursul anului in care realizeaza veniturile isi poate modifica contributia datorata prin rectificarea venitului estimat:

Art. 151: Stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1):
(15)Persoanele fizice al caror venit estimat se modifica in cursul anului in care se realizeaza veniturile si nu se mai incadreaza in plafonul prevazut la art. 148 alin. (1) isi pot modifica contributia datorata prin rectificarea venitului estimat, prin depunerea declaratiei prevazute la alin. (3), oricand pana la implinirea termenului legal de depunere a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazute la art. 122.

Art. 1741: Stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h)
(4)Persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), cu exceptia celor pentru care platitorii de venituri prevazuti la alin. (2) stabilesc si declara contributia, depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122, pana la termenul de 25 mai inclusiv al anului urmator celui pentru care se stabileste contributia datorata, daca realizeaza venituri peste plafoanele prevazute la art. 170 alin. (3), dupa caz.
(5)Prin exceptie de la prevederile alin. (4), in situatia in care venitul realizat se incadreaza in acelasi plafon cu venitul estimat, contribuabilii nu au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122, in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate. 

Potrivit prevederilor din Instructiunile de completare a declaratiei unice aplicate la cazul prezentat de dvs:

a) declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:
- corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice;
- modificarea datelor de identificare a persoanei fizice;
- modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora, potrivit legii;
- modificarea unor date referitoare la contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate;
- corectarea altor informatii prevazute de formular.

b) Declaratia rectificativa se intocmeste in acealsi formular, bifandu-se cu X casuta/casutele Declaratia rectificativa privind Capitolul I, completandu-se datele din Sectiunea I.3.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) prin bifarea campului Am realizat venituri cel putin cu 24 salarii minime brute.

Din punctul meu de vedere la randul de venituri si/sau castig din investitii trebuie sa treceti suma finala incasata din dividend, mai exact 100.000 lei.
Declaratia unica in 2024! Iata modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venit, AICI>>>

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016