Raportul Special
realizat de specialisti
Ce se intampla in cazul vanzarilor de actiuni realizate de o persoana fizica? Aceasta este intrebarea la care specialistii nostri vor raspunde astazi, explicand cand si daca este cazul inregistrarii acestor venituri (sub plafonul de 22.800) in Declaratia Unica.
Castigul obtinut din vanzarea actiunilor in luna iunie 2018 se determina potrivit prevederilor art. 94 din Legea 227/2015 privins Codul fiscal:
”Determinarea castigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar
(1) Castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate si cele reglementate la alin. (2)-(6), reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala, dupa caz, pe tipuri de titluri de valori, care include costurile aferente tranzactiei si costuri legate de transferul de proprietate aferente imprumutului de valori mobiliare, dovedite cu documente justificative.”
Conform art. 98 din Codul fiscal:
”Impozitarea castigului net anual impozabil
Castigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, din orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar se impoziteaza potrivit prevederilor cap. XI din prezentul titlu.”
La cap. XI art. 119 Stabilirea castigului net impozabil se prevede:
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
”Stabilirea castigului net anual impozabil
(1) Castigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, din orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar se determina de contribuabil ca diferenta intre castigul net anual si pierderile reportate din anii fiscali anteriori rezultate din aceste operatiuni.
(2) Pierderea neta anuala din operatiuni prevazute la art. 91 lit. c) si d) stabilita prin declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se recupereaza din castigurile nete anuale obtinute in urmatorii 7 ani fiscali consecutivi.
(3) Regulile de reportare a pierderilor sunt urmatoarele:
a) reportul se efectueaza cronologic, in functie de vechimea pierderii, in urmatorii 7 ani consecutivi;
b) dreptul la report este personal si netransmisibil;
c) pierderea reportata, necompensata dupa expirarea perioadei prevazute la lit. a), reprezinta pierdere definitiva a contribuabilului.
(4) Pierderile nete anuale provenind din strainatate se reporteaza si se compenseaza de catre contribuabil cu veniturile de aceeasi natura si sursa, realizate in strainatate, pe fiecare tara, inregistrate in urmatorii 7 ani fiscali.”
Iar conform art. 123 lit. b.) din Codul fiscal:
”Stabilirea si plata impozitului anual datorat
(1) Impozitul anual datorat se stabileste de contribuabili in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru veniturile realizate in anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra fiecaruia dintre urmatoarele:
………………………………
b) castigul net anual impozabil determinat potrivit prevederilor art. 119.”
Din aceste prevederi legale rezulta faptul ca persoana fizica trebuie sa determine castigul net anual impozabil aferent intregului an 2018 conform art. 119Cod fiscal, tinand cont de toate castigurile/pierderile rezultate din transferul titlurilor de valoare pe care le va realiza in acest an, sa stabileasca impozitul anual datorat conform art. 123 din acelasi act normativ si sa-l declare prin declaratia unica “depusa pentru anul fiscal anterior”, adica depusa pana la data de 15 martie 2019 pentru anul 2018.
In ceea ce priveste capitolul II al Declaratiei unice, conform alin (1) al art. 120 Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate:
”(1) Contribuabilii care desfasoara activitate, in cursul anului fiscal, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 15 martie inclusiv a fiecarui an. Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se retine la sursa.”
De aici se intelege ca obligatia completarii acestui capitol revine contribuabililor care desfasoara o activitate economica intr-o forma de organizare : individual, ca de exemplu PFA, sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, de ex: asociatie profesionala de mediatori. In principiu completeaza acest capitol persoanele care aveau obligatia depunerii D220 Declaratie privind venitul estimat/norma de venit.
Totusi, persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, conform art. 180 din Codul fiscal, completeaza la capitolul II al Declaratiei unice sectiunile corespunzatoare.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
DECLARATIA UNICA: Completarea corecta in cazul veniturilor din investitii, dividende si drepturi de autor (explicatii ANAF)Baza de impozitare pentru veniturile din investitiiRegistrul de evidenta fiscala in cazul unei PFA neplatitoare de TVADECLARATIA UNICA. Ce obligatii au PFA-urile in anul 2018?Este oficial - termenul pentru depunerea Declaratiei Unice a fost amanat - OUG 15/2019Ultimele articole
DECLARATIA UNICA in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uriD212 in 2025. Principalele modificari din formular, implementate prin Ordinul 7015/202412+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitateaDECLARATIA UNICA in 2025. Ce modificari sunt aduse de ANAF si cum arata noul model de formularDECLARATIA UNICA, modificata prin OUG 128/2024. In anumite situatii, formularul NU trebuie depus obligatoriu in anul curentArticole similare
Impozitare castig din vanzare de actiuni. Completarea Declaratiei UniceVANZARE ACTIUNI persoana fizica. Declaratii si impoziteArticole similare
Provocarile unui freelancer la inceput de drumModele ANAF pentru completarea Declaratiei Unice in 2021. Care este termenul limita de depunereDeclaratia Unica: Dividende distribuite in 2016, dar platite in 2018VIDEO ANAF: Cum se completeaza Declaratia Unica in 2023 pentru veniturile din chiriiDeclaratia Unica 2020. ANAF reaminteste care este termenul de depunereUltimele articole
Aspecte fiscale privind completarea Declaratiei Unice in cazul PFADeclaratia Unica in 2024. Cum se completeaza D212 pentru venituri obtinute din dividendeDeclaratia Unica 2024. Care este modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venitWebinarii ANAF: Temele dezbatute in luna aprilie 2023 vor fi dedicate preponderent completarii si depunerii Declaratiei UniceDeclaratia Unica in 2023: termen limita de depunere, modalitati de transmitere si cum se completeaza declaratiaSfaturi de la experti
Achizitii servicii intracomunitare firma care aplica regimul de TVA la incasare
Intrebare: O microintreprindere din Romania inregistrata in scopuri de TVA (la incasare) achizitioneaza servicii de publicitate din Franta in valoare de 2.000 euro, si plateste partial aceste servicii: 1.000 euro. Fiind platitoare de TVA la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Hotararea AGA din luna decembrie este aferenta profiturilor din anii precedenti. Va rog sa imi indicati notele contabile in acest caz.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
D212 in 2025. Principalele modificari din formular, implementate prin Ordinul 7015/2024
Impozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi instructiuni de completare
Impozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025
Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uri
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA