Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia Unica: Dividende distribuite in 2016, dar platite in 2018

02-Iul-2018
9645

Astazi vom analiza cazul unei societati care, in anul 2016, a repartizat profitul obtinut in anul anterior spre dividende. Insa, pana la finalul lui 2016 dividendele nu au fost ridicate, din lipsa de resurse financiare. In primul trimestru al anului 2018, insa, avand resursele financiare necesare, compania a achitat dividendele repartizate celor doi actionari in 2016.

Intrebarea care apare are legatura cu obligatiile declarative pentru anul in curs. Trebuie ele mentionate in Declaratia Unica?

Iata care este raspunsul specialistului

Conform prevederilor art. II alin. (5) din OUG 18/2018, pentru veniturile aferente perioadelor anterioare anului fiscal 2018, contributiile sociale obligatorii sunt cele in vigoare in perioada careia ii sunt aferente veniturile, iar pentru regularizarea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate sunt aplicabile reglementarile legale in vigoare in respectiva perioada.

Intrucat veniturile din investitii (dividende) au fost distribuite anterior anului 2018 nu se declara prin Declaratia Unica, considerandu-se ca dividendele au fost realizate in anul 2016.

Conform prevederilor de la art. 170 din Codul fiscal, asa cum am fost modificat prin OUG 18/2018, persoanele fizice care realizeaza veniturile impozabile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri (inclusiv dividende incasate), datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent (2018) venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. In anul 2018, salariul minim pe tara este 1.900 lei iar plafonul peste care se datoreaza CASS este 22.800 lei (1.900 lei x 12 luni).

Asadar, fiecare asociat datoreaza CASS 10%, daca estimeaza pentru anul current (2018) veniturile cumulate prevazute la art 155 alin. (1) lit. b) –h) din Codul fiscal de peste 22.800 lei si anume:



- venituri din activitati independente, definite conform art. 67;

- venituri din drepturi de proprietate intelectuale, definite conform art. 70;

- venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;

- venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;

- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;

- venituri din investitii, definite conform art. 91. In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate;

- venituri din alte surse, definite conform art. 114.

Conform prevederilor de la art. 174 alin. (4) din Codul fiscal, in vederea stabilirii contributiei datorate pentru anul 2018, termenul de depunere a Declaratiei Unice, este pana la data de 15 iulie 2018 inclusiv.

Conform art. 174 alin. (17) din Codul fiscal, in situatia in care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara (22.800 lei), iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul a 12 salarii minime pe tara si au obligatia depunerii Declaratiei Unice, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Prin urmare, CASS 10% in suma de 2.280 lei (22.800 x 10%) se plateste de catre asociat din dividendele sale nete.

Raportarea CASS de catre persoana fizica (asociat) se face in Declaratia Unica (fara numar acum) in SUBSECTIUNEA 2: Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimate, pct. A.

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata, marca Retrop&Straton. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016