Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia Unica: Pensionarii/salariatii trebuie sa depuna formularul?

04-Iul-2018
11639

Numerosi cititori se intreaba daca exista prevederi care precizeaza ca pensionarii peste 65 de ani sau salariatii cu norma intreaga, care realizeaza venituri si din activitati independente au reduceri de impozit pe venit, CAS si CASS. Asta ar fi una dintre temele abordate in acest studiu de caz. A doua se refera la salariatii care estimeaza realizare de venituri impozabile sub plafonul prevazut pentru plata CASS, mai trebuie ei sa depuna declaratia unica si daca da, trebuie sa ataseze vreun document care sa dovedeasca calitatea de salariat?

Iata ce raspuns a oferit specialistul

1. In ceea ce priveste CAS, art. 150 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prevede anumite exceptii specifice privind veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b^1), adica venituri din activitati independente si venituri din drepturi de proprietate intelectuala:

”(1) Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b^1).

(2) Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b^1).”
Astfel, daca sunteti pensionar, nu datorati CAS; iar daca sunteti salariat nu datorati CAS in situatia in care obtineti venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

Referitor la CASS, art. 154 alin. (2) prevede ca persoanele fizice aflate in situatiile prevazute la alin (1) lit. d)-p) (inclusiv persoanele fizice care au calitatea de pensionari sau care realizeaza venituri din salarii), daca realizeaza veniturile prevazute la art. 155, (aici fiind incluse si veniturile din activitati independente), pentru acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, conform regulilor specifice fiecarei categorii de venituri.

2. Declaratia unica se depune pentru a se determina impozitul pe venit si contributiile sociale pe care le datoreaza o persoana fizica care realizeaza individual sau intr-o forma de asociere, venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, asadar aveti obligatia de a depune aceasta declaratie completand date cu privire la veniturile estimate pentru anul 2018 (ar. 120 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal).

Potrivit art. 170 din Codului fiscal, contributia de asigurari sociale de sanatate este datorata de persoane fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h) din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri (venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelecuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri din investitii, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din alte surse) in situatia in care estimeaza pentru anul curent ca totalul veniturilor din categoriile mai sus mentionate este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei (1.900 lei * 12 luni = 22.800 lei). Asadar faptul ca persoana este si salariat nu are relevanta in anul 2018, pentru nedatorarea CASS contand doar incadrarea in plafonul de 22.800 lei. Declaratia unica trebuie depusa pentru declararea veniturilor impozabile si determinarea impozitului pe venit, chiar daca nu se datoreaza CASS.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016