
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Discutam, mai jos, despre ce declaratii depune un PFA in 2016, precum si ce impozite va trebui sa plateasca. Luam ca exemple o persoana fizica autorizata care a realizat in anul 2015 un venit brut de 10.000 lei.
Incepand cu 1 ianuarie 2016 un PFA va plati in mod obligatoriu:
Impozitul pe venitul net
16% din venitul net, care se calculeaza ca diferenta dintre veniturile incasate ?i cheltuielile deductibile pentru anul in curs, sau
16% din norma de venit.
Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente sunt obligate sa plateasca impozite si contributii in timpul anului, in urma depunerii declaratiilor privind veniturile ?i cheltuielile estimate, (declaratia 220).
Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezulta, in urma declaratiei, din scaderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea neagra a controlului fiscal
Administratia fiscala este cea care stabile?te platile de impozit anticipate, pe fiecare sursa de venit. Platile se efectueaza in 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.
PFA va depune Declaratia 220 privind venitul estimat a se realiza in anul 2016 pana la data de 25 mai 2016, daca estimeaza ca va obtine venituri nete in anul 2016 care difera cu cel putin 20% fata de cele realizate in 2015sau daca in anul anterior au realizat pierderi sau daca PFA a realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, PFA are obligatia depunerii Declaratiei 200 privind venitul realizat in anul 2015 pana la data de 25 mai 2016 (va completa venitul brut si cheltuielile deductibile, rezultand venitul net impozabil.)
- Contributia la asigurarile sociale de sanatate de 5,5%:
Baza de calcul este calculata ca diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale de sanatate, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara (care din 1 iulie 2015 este de 1050 lei, iar de la 1 mai 2016 1250 lei), daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
La determinarea venitului anual baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale.
Administratia fiscala va emite Decizia de plati anticipate pentru anul 2016 in baza declaratiei 220 depuse sau a declaratiei depuse pentru anul 2015, urmand sa procedeze la emiterea unei noi decizii privind platile anticipate in urma depunerii Declaratiei 200 la data de 25 mai 2016; Platile se efectueaza in 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.
In baza Declaratiei 200 depuse, fiscul va emite si Decizia de impunere finala privind impozitul pe venit si contributia de sanatate, urmand a se efectua regularizarile (plati in plus la bugete in termen de 60 de zile de la data emiterii deciziei sau restituiri de sume in cazul in care platile anticipate au fost mai mari decat sumele stabilite prin Decizia de impunere finala).
- Contributia la asigurarile sociale (pensie)
Cu privire la CAS – pensie pentru a vedea daca se datoreaza CAS sau nu, analizam art. art.148 alin.4 , mai jos redat:
“Persoanele fizice prevazute la alin. (1) si (2) se incadreaza in categoria asiguratilor obligatoriu in sistemul public de pensii daca indeplinesc urmatoarele conditii, dupa caz:
a) venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real
b) venitul lunar estimat a se realiza (…) depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real si isi incep activitatea in cursul anului fiscal sau in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea in sistem real;
Astfel, persoana fizica, va datora in mod obligatoriu CAS daca acesta nu este pensionar sau daca in 2015, acesta a avut un venit net mai mare de 938 lei / luna sau daca in 2016, estimeaza ca va avea un venit net mai mare de 938 lei/luna.
Astfel, in cazul obtinerii unui venit net mai mic de 938 lei /luna (11.256 lei/an) titularul cabinetului nu va datora contributie de asigurari sociale de 10,5%.
Valoarea de 938 lei reprezinta 35% din castigul salarial mediu brut. In anul 2016, castigul salarial mediu brut pe economie este de 2681 lei (2681 x35% = 938 lei).
In cazul in care se obtine un venit net mai mare de 938 lei/luna, respectiv 11.256 lei/an (in anul 2015 sau estimat in anul 2016), persoana fizica va declara si plati CAS anticipat in cota obligatorie de 10,5% si optional si cota angajatorului de 15,8%.
Baza de calcul la care se aplica procentele de mai sus este 35% din castigul salarial mediu brut pe economie (938 lei), astfel ca lunar obligatia de plata este de 10,5% x938 = 98 lei/luna, respectiv 1182 lei/an.Contributia de asigurari sociale se plateste trimestrial reprezentand plati anticipate. Astfel, PFA va plati trimestrial suma de 296 lei, urmand sa efectueze regularizarea in anul urmator functie de venitul net obtinut in anul curent. Astfel, in anul urmator persoana fizica va regulariza CAS platit anticipat, astfel incat aceasta sa fie datorata in functie de venitul net, astfel:
- daca venitul net impozabil (exclsuiv CAS) este mai mare decat contravaloarea a 35% din salariul mediu brut/an dar mai mic decat contravaloarea a 5 salarii medii brute pe economie, CAS de 10,5% se va aplica la venitul net (exclusiv CAS);
- daca venitul net impozabil (exclusiv CAS) este mai mare decat contravaloarea a 5 salarii medii brute pe economie, CAS de 10,5% se va aplica la baza de calcul reprezentand contravaloarea a 5 salarii medii pe economie astfel ca suma maxima ce se va achita obligatoriu anual este de 10,5% x 2681*5*12 = 16.890 lei/an.
Calculeaza-ti singur salariul brut/net! Click aici pentru calculator salariu >>
Redam mai jos prevederile legale art.148:
"(1) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, o reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prevazut la art. 139 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate.
(3) Pentru persoanele fizice prevazute la alin. (1), baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale se recalculeaza in anul urmator celui de realizare a venitului, in baza declaratiei privind venitul realizat, si se stabileste ca diferenta intre venitul brut realizat si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prevazut la art. 139 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se efectueaza definitivarea contributiei, si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.
(5) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) si (2), obligate sa se asigure in sistemul public de pensii, depun anual la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, declaratia privind indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (4)."
Avand in vedere ca ati inregistrat un venit brut anual in anul 2015 de 10000 lei, sub plafonul de 11.256 lei/an - care reprezinta venit net, nu veti datora contributie de asigurari sociale (pensii) astfel ca nu va trebui sa depuneti Declaratia 600 in acest caz pana la data de 01 februarie 2016.
In cazul in care estimati ca in anul 2016 depasiti venitul net de 11.256 lei/an, va trebui sa depuneti Declaratia 600 pana la data de 01.februarie 2016.
Declaratia 392B privind livrarle de bunuri si prestari de servicii efectuate in anul 2015– se va depune in cazul in care PFA nu este platitor de TVA , pana la data de 25 februarie 2016.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
Modificari in evidenta PFA 2016 si prevederi OMFP 170/2015. Declaratii, impozit sediu si alte obligatiiArticole similare
Cum depuneti Formularul 310 SPLIT TVA si ce documente sunt necesareDEPUNERE DECLARATII in luna februarie 2013 | Calendar fiscal completCe declaratii depunem obligatoriu in septembrie 2012Cum se poate renunta la accesul in SPV si la serviciul de DEPUNERE DECLARATII?Sesiune online ANAF: Depunerea declaratiilor 392A si 392B in anul 2016Ultimele articole
Calendar ANAF: 3 declaratii importante trebuie depuse la inceput de octombrie 2023Luni, 25 septembrie, termenul de depunere a 3 declaratii fiscale importanteMiercuri, 20 septembrie 2023, termenul limita pentru depunerea formularelor necesare aplicarii/incetarii aplicarii sistemului TVA la incasareCalendar ANAF: Contribuabilii trebuie sa depuna 8 declaratii fiscale pana pe 25 septembrie 2023Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru contribuabili cu termen limita pe 7 septembrie 2023Articole similare
Determinare grad de indatorare. Cum procedam privind deducerea cheltuielilor?Declaratia 100 actualizata | Declararea IMPOZITElor incepand cu ianuarie 2013O reorganizare a informatiei privind Declaratia 201 si depunerea pana la 25 maiAvantaj sub forma utilizarii vehiculului din patrimoniul angajatorului. Contributii socialeConsiliul IMM-urilor isi exprima dezacordul fata de informatiile potrivit carora se propune modificarea Codului Fiscal si a IMPOZITElorUltimele articole
Cum sa supravietuiesti noilor masuri legislative care zguduie din temelii sistemul fiscal romanescMicrointreprinderi in 2023. Cum se face iesirea din acest sistem de impunere in timpul anuluiMajorare capital social. Ce operatiuni se inregistreaza in contabilitate si studii de caz utileSondaj: Firmele se asteapta la simplificarea controalelor fiscale dupa implementarea E-factura, obligatorie din 2024 in relatiile B2BOrdinul 2538/2023: Din 14 septembrie 2023 se aplica noile instructiuni de completare a Ordinului de plata pentru Trezoreria StatuluiArticole similare
Reduceri la electricitate: IMM-urile si PFA-urile trebuie sa depuna, pana pe 1 octombrie 2022, o solicitare pentru a beneficia de sprijinTratament contabil aplicabil veniturilor din fondurile externe nerambursabile acordate in baza OUG 130/2020OUG 181/2020, noi facilitati fiscale: Esalonare la plata speciala, scutire pe impozitul specific unor activitati, prorogare termene, deductibilitate cheltuieliANAF modifica procedura de inregistrare a domiciliului fiscal pentru PFA-uri si profesionistiCumulare pensie limita de varsta cu venituri dn activitati independenteUltimele articole
Cum sa supravietuiesti noilor masuri legislative care zguduie din temelii sistemul fiscal romanescDin 1 octombrie 2023 au crescut plafoanele CAS si CASS pentru PFA-uri, in contextul majorarii salariului minim la 3.300 leiPFA in 2023. Cum se calculeaza CAS si CASS in cazul pierderilor fiscale din anii anteriori?Guvernul a aprobat noile masuri fiscale, cu mici rectificari. Ce prevederi au fost MODIFICATEModificari fiscale. PFA-urile vor fi obligate sa plateasca 2 taxe CASS, in anumite cazuriArticole similare
Impozitarea veniturilor din comisioane realizate de nerezidenti. Obligatii fiscaleLimite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscal ( tichete de cresa, tichete de masa, tichete cultural, etc)Asigurari de viata. Tratament fiscalComunicat ANAF: formularul 301 Decont special de taxa pe valoarea adaugataCompletarea casutei de bonificatie in D100. Daca formularul a fost deja depus pentru trimestrele I si II, mai este nevoie de o declaratie rectificativa?Ultimele articole
Microintreprinderile care trec in 2024 la impozit pe profit pot aplica impozitul micro din nou in 2025?Calendar ANAF: 3 declaratii importante trebuie depuse la inceput de octombrie 2023Microintreprinderi in 2023: Firmele din HoReCa trec sau nu la impozitul pe profit daca depasesc plafonul de 500.000 euro?PFA in 2023. Cum se calculeaza CAS si CASS in cazul pierderilor fiscale din anii anteriori?Obligatii fiscale restante in 2023. Firmele pot solicita esalonarea la plata sau restructurarea obligatiilor fiscale?Sfaturi de la experti
Detasat in Romania din Germania cu documentul portabil A1. Contributii sociale. Declaratii
Intrebare: O societate comerciala din Germania are un angajat, cetatean german, care este trimis in Romania sa lucreze la o societatea comerciala care este "fiica" societatii din Germania (actionar majoritar al societatii din Romania) pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Persoana fizica rezidenta in SUA. Venituri din chirii in Romania
Intrebare: O persoana cu dubla cetatenie in Romania si SUA, care are domiciliul in SUA si detine un apartament in Romania, realizeaza venituri din inchirierea apartamentului din Romania. Unde isi declara veniturile? Aici in Romania prin...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<