Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratiile 205 si 207 vor fi modificate in 2022 de ANAF. Instructiuni de completare

31-Ian-2022
6737
Declaratiile 205 si 207 vor fi modificate in 2022 de ANAF. Instructiuni de completare

UPDATE: Ordinul 179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 138 din 10 februarie 2022.

ANAF va modifica modelul si continutul formularelor 205 si 207 in 2022. In acest context sunt propuse noi instructiuni de completare.

Institutia a publicat deja pe site-ul oficial Proiectul de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti"

Prin prezentul proiect de ordin se propun, in principal, urmatoarele:

1. Modificarea formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" prin inlocuirea sintagmei ”Dividende distribuite, din care:” cu sintagma ”Dividende distribuite” de la coloana 3, Sectiunea V din cuprinsul declaratiei informative.

2. Modificarea formularului 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" prin introducerea unei coloane distincte in continutul declaratiei informative, pentru evidentierea impozitului suportat de platitorul de venit.

3. Modificarea instructiunilor de completare a formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", prin:

- introducerea in continutul instructiunilor de completare a dispozitiilor referitoare la veniturile prevazute la art.68^2 si art.114 alin.(2) lit.k^1) din Codul fiscal. In cazul acestor venituri, impozitul retinut la sursa se declara de catre platitorul de venit in formularul 205;

- modificarea dispozitiei referitoare la declararea dividendelor distribuite care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora. Ca urmare, impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora se cuprinde in declaratia aferenta perioadei in care s-a aprobat distribuirea dividendelor.

4. Modificarea instructiunilor de completare a formularului 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti", prin:

 - introducerea in continutul instructiunilor de completare a dispozitiilor referitoare la obligatia de depunere a formularului si de catre platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, atunci cand impozitul datorat de nerezident este suportat de catre platitorul de venit;

- redefinirea unor categorii de venituri impozabile obtinute din Romania, potrivit Titlului VI din Codul fiscal, precum si in vederea clarificarii unor situatii aparute in aplicarea Conventiei pentru evitarea dublei impuneri incheiata intre Romania si India prin care se acorda statului sursa a venitului dreptul de impunere pentru anumite tipuri de venituri din prestarea unor servicii;

- modificarea dispozitiei referitoare la declararea dividendelor distribuite care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora. Ca urmare, impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora se cuprinde in declaratia aferenta perioadei in care s-a aprobat distribuirea dividendelor;

- introducerea dispozitiei potrivit careia declaratia informativa se completeaza si se depune si pentru veniturile scutite de impozit in baza unor acorduri internationale la care Romania este parte.

Formularele 205 si 207 se utilizeaza pentru declararea, pe fiecare beneficiar de venit, a veniturilor cu regim de retinere la sursa a impozitului, realizate incepand cu 1 ianuarie 2021.

Declaratia 205 in 2022

 I. Depunerea declaratiei 205

1. Declaratia se completeaza si se depune de catre platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, potrivit titlului IV din Codul fiscal, pentru urmatoarele tipuri de venituri:

a) venituri din dividende;
b) venituri din dobanzi;
c) venituri din lichidarea unei persoane juridice;
d) venituri din pensii;
e) venituri din premii;
f) venituri din jocuri de noroc;
g) venituri din alte surse, altele decat cele prevazute la art.114 alin.(2) lit.k^1) din Codul fiscal;
h) venituri din activitati independente prevazute la art.68^2 din Codul fiscal si venituri din alte surse prevazute la art.114 alin.(2) lit.k^1) din Codul fiscal.

2. Declaratia se depune si de intermediarii/societatile de administrare a investitiilor/societatile de investitii autoadministrate pentru castigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, definit potrivit legii, cu exceptia veniturilor neimpozabile, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

3. In cazul in care, in cursul anului, la nivelul aceluiasi platitor, au fost efectuate plati privind mai multe tipuri de venituri, se completeaza un singur formular.

4. Pentru fiecare tip de venit platit se genereaza, in acelasi formular, cate un tabel, inscriindu-se datele corespunzatoare pe beneficiari de venit, aferente anului de raportare. 

5. Cand se depune D205

5.1. Declaratia 205 se completeaza si se depune anual:

a) pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat;
b) ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior, acesta completeaza si depune o declaratie rectificativa, in conditiile art. 105 si 170 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.

Pentru a vedea continuarea, click AICI>>

Pentru a vedea D205, click AICI>>


Declaratia 207 in 2022:

 I. Depunerea declaratiei 207

1. Declaratia se completeaza si se depune de catre platitorii de venituri prevazuti la art.224 alin.(1) din Codul fiscal, respectiv persoana desemnata din cadrul asocierii/entitatii transparente
fiscal prevazuta la art.224 alin.(2) din Codul fiscal, care au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului conform titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state.

Declaratia se completeaza si se depune si pentru veniturile scutite de impozit potrivit titluluiVI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state
sau in baza unor acorduri internationale la care Romania este parte, dupa caz.

Formularul se completeaza si se depune si de catre platitorii de venituri cu regim de retinere
la sursa a impozitelor, atunci cand impozitul datorat de nerezident este suportat de catre platitorul devenit.

2. In cazul in care, in cursul anului, la nivelul aceluiasi platitor, au fost efectuate plati privind mai multe tipuri de venituri se completeaza un singur formular.

Pentru fiecare tip de venit platit se genereaza in acelasi formular cate un tabel (sectiunea IV),
inscriindu-se datele corespunzatoare, pe beneficiari de venit, aferente anului de raportare.

3. Declaratia se completeaza pentru urmatoarele categorii de venituri realizate de beneficiari
de venit nerezidenti:

3.1. Venituri pentru care platitorul de venituri are obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului conform titlului VI din Codul fiscal, respectiv a conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state:

a) venituri din dividende, potrivit art.223 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, dupa caz;

b) venituri din dobanzi, potrivit art.223 alin.(1) lit.b) si c) din Codul fiscal sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, dupa caz;

c) venituri din redevente, potrivit art.223 alin.(1) lit.d) si e) din Codul fiscal sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, dupa caz;

d) venituri din comisioane, potrivit art.223 alin.(1) lit.f) si g) din Codul fiscal sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, dupa caz;

e) venituri din activitati sportive si de divertisment, potrivit art.223 alin.(1) lit.h) si art. 227alin.(1) din Codul fiscal;

f) venituri reprezentand remuneratii primite de persoane juridice straine care actioneaza in calitate de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unui rezident, potrivit art.223 alin.(1) lit.j) din Codul fiscal;

g) venituri din servicii prestate de persoane nerezidente, potrivit art.223 alin.(1) lit. i), k) si l) din Codul fiscal sau plati pentru servicii tehnice potrivit art.12 ”Redevente si plati pentru servicii tehnice” din Acordul intre Romania si Republica India pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit ratificat prin Legea nr.329/2013;

h) venituri obtinute de persoane fizice nerezidente din premii acordate la concursuri organizate in Romania, potrivit art.223 alin.(1) lit.m) din Codul fiscal;

i) venituri realizate de nerezidenti din lichidarea unui rezident, potrivit art.223 alin.(1) lit.o)din Codul fiscal;

j) venituri realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident, potrivit art.223 alin.(1) lit.p) din Codul fiscal.

3.2. Venituri scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania, conform art.229 din Codul fiscal, potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte statesau in baza unor acorduri internationale la care Romania este parte:

a) venituri din dobanzi potrivit art.229 alin.(1) lit.a), b), g) si h), potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state sau in baza unor acorduri internationale la care Romania este parte, dupa caz;

b) venituri obtinute din tranzactiile cu instrumente financiare derivate utilizate pentru realizarea operatiunilor de administrare a riscurilor asociate obligatiilor de natura datoriei publiceguvernamentale, venituri obtinute din tranzactionarea titlurilor de stat si a obligatiunilor emise de catre unitatile administrativ-teritoriale si venituri obtinute din tranzactionarea valorilor mobiliare emise de catre Banca Nationala a Romaniei, potrivit art. 229 alin.(1) lit.a);

c) venituri din dividende potrivit art.229 alin.(1) lit.c) si h), potrivit conventiilor de evitare a
dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state sau in baza unor acorduri internationale la care Romania este parte, dupa caz;

d) venituri din premii potrivit art.229 alin.(1) lit.d) si e);

e) venituri din redevente potrivit art.229 alin.(1) lit.g), potrivit conventiilor de evitare a
dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state sau in baza unor acorduri internationale la care Romania este parte, dupa caz;

f) venituri din activitati de consultanta potrivit art.229 alin.(1) lit.f);

g) venituri realizate ca urmare a participarii in alt stat la un joc de noroc, ale carui fonduri de
castiguri provin si din Romania, potrivit art.229 alin.(1) lit.i).

4. Termenul de depunere a declaratiei 207

Declaratia 207 se completeaza si se depune anual:

a) pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat;
b) ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior, acesta
completeaza si depune o declaratie rectificativa, in conditiile art.105 si 170 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.

Pentru a vedea continuarea, click AICI>>

Pentru a vedea D207, click AICI>>

 

Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Declaratiile 205 si 207 vor fi modificate in 2022 de ANAF. Instructiuni de completare":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016