Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducere cheltuieli pentru cazare si masa salariati. Ce tratament fiscal aplicam?

26-Apr-2013
8045
In cele ce urmeaza, analizam modul in care tratam din punct de vedere fiscal cheltuielile cu masa si cazarea unor salariati.

Avand in vedere faptul ca scopul deplasarii este instruirea personalului si coordonarea activitatii firmei, consideram aceste cheltuieli de cazare si transport integral deductibile la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (2) din Codul fiscal.

In ce priveste cheltuielile cu masa, se necesita o analiza fiscala mai detaliata, tinand cont de urmatoarele impozite:

a) impozit pe profit, deducerea cheltuielii;
b) deducere TVA ;
c) impozitul pe venitul realizat de persoana fizica.


A) Impozit pe profit, deducerea cheltuielii.

Chiar daca acest tip de cheltuiala nu este enumerat in mod expres in cadrul cheltuielilor de natura sociala, noi consideram faptul ca valoarea sumei suportate de societatea dvs. pentru masa acordata salariatilor este deductibila limitat la calculul impozitului pe profit, in procentul de 2% din fondul de salarii, conform art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal.

Norma de aplicare pentru acest articol, regasita la punctul 33 si 33^1 din HG 44/2004 dau dreptul societatii sa inregistreze si alte cheltuieli ce nu sunt enumerate in mod expres la categoriile de cheltuieli sociale, conform acordului partilor, cuprinse in contractele de munca, contractele colective de munca, contractele de ramura etc.

B) Deducere TVA.

Dupa cum se cunoaste, orice operator economic inregistrat in scopuri de TVA are dreptul sa deduca TVA de la achizitiile de bunuri si servicii daca acestea sunt efectuate in scopul realizarii unor operatii economice, in urma carora rezulta activitati la care se colecteaza TVA.

In normele de aplicare pentru art. 128, alin. (8) lit. e) din Codul fiscal, sunt enumerate situatiile de acordare de bunuri cu caracter gratuit, ce nu se considera livrare si nu se colecteaza TVA, daca aceste bunuri sunt folosite pentru stimularea activitatii economice. Legiuitorul a enumerat si a prezentat exemplificativ masa calda acordata minerilor sau echipamentele de protectie date cu titlu gratuit.

In acest context se pune intrebarea daca TVA-ul achizitiilor de bunuri acordate sub forma de masa gratuita este deductibil. Noi consideram ,ca aceste sume pot fi deduse, conform art. 145 alin.(3) din Codul fiscal.

C) Impozitul pe venitul realizat de persoana fizica.

Contravaloarea mesei primite de salariati cu titlu gratuit este enumerata expres ca un avantaj de natura salariala, supus impozitului pe venitul din salarii, conform art. 55 alin. (3 ) lit. b) din Codul fiscal.

Din punctul de vedere al asigurarilor sociale, cand hrana este acordata potrivit legii, adica este o decizie imperativa, aceasta nu este in sfera asigurarilor sociale, conform art. 297^15 lit. p) pct. 3 din Codul fiscal.

Pentru hrana acordata benevol legiuitorul nu a mai dispus prevederi, iar daca aceasta poate fi asimilata "alimentatiei de protectie" consideram ca nu se datoreaza asigurari sociale obligatorii, conform art. 296^15 din Codul fiscal. Avand in vedere ca legea nu dispune exact, exista riscul ca aceste avantaje de natura salariala sa fie supuse asigurarilor sociale, prin asimilare cu veniturile din salarii.

Va recomandam sa imputati cheltuielile de masa salariatilor, astfel incat suma imputata salariatului nu mai este un venit supus impozitului pe venitul de salarii, conform art. 55 alin. (5) din Codul fiscal.

Aceasta solutie poate fi considerata optima, deoarece, incepand cu 01.02.2013, imputatia nu mai este supusa TVA, prin adoptarea OG 8/2013 si veti avea obligatia sa analizati ajustarea TVA de la achizitii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016