Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitate cheltuieli cu bunuri distruse in incendiu. Cum procedam?

11-Iul-2014
6577
In studiul de caz de azi, analizam situatia in care in urma unui incendiu s-a constatat marfa distrusa integral si marfa afectata.

Vom oferi raspuns urmatoarelor intrebari:

1.Se poate scoate din evidente acesta marfa dupa 2 luni de la incendiu si nu in luna in care a avut loc incendiul? ( Avand in vedere ca atat a durat pana a venit comisia de la firma de asigurare pentru a face inventarierea bunurilor afectate).

Se va lua in calcul termenul la care firma va primi suma de la asigurator? Avand in vedere faptul ca aceasta cheltuiala este deductibila, vom vedea in ce masura este corect ca acesta sa fie dedusa inainte de a inregistra venitul din despagubiri, cu mentiunea ca in prezent nu se cunoaste cuantumul despagubirii.

2. Avand in vedere ca asiguratorul nu doreste despagubirea pentru unele articole afectate deoarece pot fi reparate, iar firma contesta acest lucru, vom vedea ce se intampla cu aceste produse si daca pot fi scoase din gestiune ca fiind afectate in urma incendiului si predate pentru colectare si considerate cheltuieli deductibile.


3. Pe ce cont se inregistreaza scoaterea din gestiune?


Scoaterea din evidenta o veti face in luna in care s-a constat marfa lipsa, respectiv in luna in care s-a terminat inventarierea si s-au stabilit cantitatile lipsa.

Consideram insa ca societatea trebuia sa efectueze un inventar in luna in care a avut loc incendiul, si nu sa astepte comisia de la firma de asigurare. Eventual, se poate efectua un inventar si in prezenta acesteia, daca asa prevede procedura. Nu trebuie sa asteptati pana veti primi suma de la asigurator, intrucat societatea trebuie sa prezinte patrimoniul real, existent in orice moment.

Este corect sa considerati cheltuiala deductibila la momentul scoaterii din gestiune a materialelor, si ulterior, cand veti incasa suma de la asigurator venitul sa il considerati impozabil la calculul impozitului pe profit.

Apreciem corect tratamentul fiscal propus de Dvs. pentru cheltuiala cu materialele care nu vor fi despagubite de firma de asigurare, acestea fiind considerate deductibile la calculul impozitului pe profit, urmand a fi predate a si deseuri, conform art. 21 alin. 4 lit.c din Codul fiscal.

Pentru acordarea deductibilitatii va trebui sa demonstrati cu documente legale faptul ca bunurile au fost distruse de incendiu (constatare de la pompieri, de la firma de asigurare).

Scoaterea din gestiune se inregistreaza pe contul 671.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016