Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitate cheltuieli cu dobanzi si diferente de curs valutar. Formularul 101

27-Iul-2012
15126
Vom vedea, in cele ce urmeaza, daca s-a procedat corect in cazul unei societati care avea in 2011 gradul de indatorare al capitalului >3. Astfel, cheltuielile cu dobanzile si pierderea neta din diferentele de curs s-au raportat la cheltuieli nedeductibile rd.32 - 500.000 lei. In trimestrul1 din 2012 gradul de indatorare >3 . Cheltuielile cu dobanzile si pierderea neta din diferente de curs - trimestrul 1din 2012 s-au raportat la cheltuieli nedeductibile rd.32 - 300.000 lei, iar la randul 15 - 500.000 lei (din 2011). Rata dobanzii < rata BNR.

Raspuns:

Conform art. 23 din Codul fiscal cheltuielile cu dobanzile sunt integral deductibile in cazul in care gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei. Gradul de indatorare a capitalului se determina ca raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la inceputul anului si sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit. Prin capital imprumutat se intelege totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale (alin. (1)).

In conditiile in care gradul de indatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobanzile si cu pierderea neta din diferentele de curs valutar, aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare, sunt nedeductibile. Acestea se reporteaza in perioada urmatoare, in conditiile alin. (1), pana la deductibilitatea integrala a acestora (alin. (2)).

In cazul in care cheltuielile din diferentele de curs valutar ale contribuabilului depasesc veniturile din diferentele de curs valutar, diferenta va fi tratata ca o cheltuiala cu dobanda, potrivit alin. (1), deductibilitatea acestei diferente fiind supusa limitei prevazute la alin. (1). Cheltuielile din diferentele de curs valutar care se sunt cele aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare a capitalului (alin. (3)). Intra sub incidenta acestor prevederi numai pierderea neta din diferentele de curs valutar aferente capitalului imprumutat.


Imprumuturile prevazute la art. 23 alin. (4) sunt imprumuturile obtinute direct sau indirect de la:
- banci internationale de dezvoltare si organizatii similare, mentionate in norme, si cele care sunt garantate de stat,
- institutiile de credit romane sau straine,
- institutiile financiare nebancare,
- persoanele juridice care acorda credite potrivit legii,
- imprumuturi obtinute in baza obligatiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata.

Dobanzile si pierderile din diferentele de curs valutar in legatura cu aceste imprumuturi nu intra sub incidenta prevederilor art. 23 din Codul fiscal.

Conform art. 23 alin. (5), in cazul imprumuturilor obtinute de la alte entitati, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), dobanzile deductibile sunt limitate la:
a) nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, pentru imprumuturile in lei; si
b) nivelul ratei dobanzii anuale de 9%, pentru imprumuturile in valuta. Acest nivel al ratei dobanzii se aplica la determinarea profitului impozabil aferent anului fiscal 2004. Nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta se actualizeaza prin hotarare a Guvernului.

Pentru determinarea profitului impozabil incepand cu anul fiscal 2010, nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta este de 6% (pct. 70 indice 1 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal).
Limita se aplica separat pentru fiecare imprumut, inainte de aplicarea prevederilor alin. (1) si (2).

Asadar, in cazul imprumuturilor obtinute de la alte entitati, cu exceptia celor prevazute la alin. (4) al art. 23 din Codul fiscal , dobanzile sunt deductibile in limitele stabilite la art. 23 alin. (5) din Codul fiscal , in cazul in care gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei. In cazul in care cheltuielile din diferentele de curs valutar aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare a capitalului depasesc veniturile din diferentele de curs valutar, diferenta va fi tratata ca o cheltuiala cu dobanda. Pierderea neta din diferentele de curs valutar aferente capitalului imprumutat este deductibila daca gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei.

In vederea determinarii valorii deductibile a cheltuielilor cu dobanzile se efectueaza mai intai ajustarile conform art. 23 alin. (5) din Codul fiscal. Valoarea cheltuielilor cu dobanzile care excedeaza nivelului de deductibilitate prevazut la art. 23 alin. (5) din Codul fiscal este nedeductibila, fara a mai fi luata in calcul in perioadele urmatoare. Valoarea cheltuielilor cu dobanzile care se incadreaza in nivelul de deductibilitate prevazut la art. 23 alin. (5) din Codul fiscal este deductibila daca gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei.

In conditiile in care gradul de indatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobanzile (care se incadreaza in nivelul de deductibilitate prevazut la art. 23 alin. (5) din Codul fiscal ) si cu pierderea neta din diferentele de curs valutar, aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare, sunt nedeductibile. Acestea se reporteaza in perioada urmatoare pana la deductibilitatea integrala a acestora (perioada fiscala in care gradul de indatorare a capitalului va fi mai mic sau egal cu trei).

In cazul in care in anul 2011 gradul de indatorare a capitalului a fost peste trei in mod corect cheltuielile cu dobanzile (care se incadreaza in nivelul de deductibilitate prevazut la art. 23 alin. (5) din Codul fiscal ) si cu pierderea neta din diferentele de curs valutar, aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare, au fost considerate nedeductibile la determinarea profitului impozabil, reportate pentru perioada urmatoare si inscrise la Randul 32 din Formularul 101 - "Declaratie privind impozitul pe profit".

In situatia in care in anul 2012 gradul de indatorare a capitalului este mai mare de trei cheltuielile cu dobanzile si diferentele de curs valutar inregistrate in acest an precum si cele reportate din anul 2011 nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil. In declaratia 101 pentru anul 2012 aceste sume se inscriu la Randul 32 - "Cheltuieli cu dobanzi si diferente de curs valutar reportate pentru perioada urmatoare".

In situatia in care in anul 2012 gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei cheltuielile cu dobanzile si diferentele de curs valutar reportate din anul 2011 sunt deductibile la determinarea profitului impozabil. In declaratia 101 pentru anul 2012 aceste sume (preluate de la Randul 32 al Declaratiei 101 pentru anul 2011) se inscriu la Randul 15 - "Cheltuieli cu dobanzile si diferentele de curs valutar reportate din perioada precedenta".

La Randul 15 al Formularului 101 se preiau cheltuieli cu dobanzile si diferentele de curs valutar reportate din perioada precedenta si care sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in perioada de raportare.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016