Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitate prime de asigurare in favoarea tertilor. Cum procedam cu impozitul pe profit?

13-Apr-2016
2452

In analiza de mai jos, exemplul nostru e al unei societati care incheie contracte de finantare agricola prin care acorda producatorilor agricoli seminte si erbicide urmand ca in contravaloarea acestora producatorul sa dea firmei o cantitate din produsele recoltate. Societatea doreste sa incheie, pe cheltuiala proprie, polite de asigurare pentru culturile producatorilor. Politele de asigurare vor fi pe numele producatorilor si societatea va suporta cheltuieli asigurare. Beneficiarul daunelor, in caz de calamitate, va fi societatea, dar numai in limita sumei pe care producatorul o datoreaza daca recolta va fi calamitata. In aceasta situatie, vom vedea in ce masura cheltuiala cu asigurarile este deductibila la calculul impozitului pe profit.

In conceptia noului Cod fiscal potrivit art. 25 alin. (1) pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice si nu prin formula anterioara, mai restrictiva, prevazuta la art. 21 cand erau deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Asadar, deductibilitatea este determinata de conformitatea acesteia cu scopul activitatii, or incheierea unei asigurari pentru a fi garantata incasarea sumelor cuvenite poate fi considerata o cheltuiala deductibila. Cu toate acestea, analizand legitimitatea operatiunii in concordanta cu scopul activitatii economice, riscul incapacitatii de plata revine persoanei care isi asuma obligatia de plata si nu trebuie transferata creditorului cu atat mai mult cu cat titularul contractului de asigurare este producatorul agricol si nu societatea dvs.

In concluzie, consideram ca suportarea cheltuielilor de asigurare trebuie sa se realizeze la nivelul producatorului pentru a asigura deductibilitatea acestora societatea putand sa incurajeze (sau sa conditioneze) o astfel de masura de protectie printr-o diminuare corespunzatoare a cantitatii de produse pretinse sau prin acordarea unui imprumut constand in achitarea contravalorii primei de asigurare pana la data recoltarii produselor. In aceste conditii, cheltuiala societatii dvs. cu primele de asigurare in cadrul mecanismului prezentat in cuprinsul intrebarii nu este deductibila la determinarea rezultatului fiscal.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016