
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Intrebare
Contributia de asigurari de sanatate virata de persoanele care desfasoara activitati independente se poate considera ca o chletuiala deductibila pe baza punctului 38 din normele Codului fiscal unde apare fraza ?precum si alte contributii obligatorii pentru contribuabili??
In conformitate cu dispozitiile art. 215 alin. (3) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii obligatia platii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate revine si persoanelor care exercita profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente.
Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
Declaratia Unica 2023 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Examen consultant fiscal 2023
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In baza art. 7 alin. (1) din Normele metodologice aprobate prin Ordinul nr. 617/2007, persoanele care desfasoara activitati independente au obligatia de a vira trimestrial contributia aplicata asupra:
a) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii in partida simpla;
b) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit.
Conform art. 8 alin. (1) din aceleasi norme, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente vireaza trimestrial contributia calculata la venitul estimat, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
In cazul in care contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, la finele anului, inregistreaza pierderi sau realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, contributia se calculeaza la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara pentru fiecare luna
Diferentele ramase de achitat, calculate in raport cu decizia de impunere anuala, se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza majorari de intarziere. La expirarea acestui termen, pentru sumele datorate si ramase neachitate se vor percepe majorari de intarziere conform procedurii instituite prin Codul de procedura fiscala.
Prevederi fiscale cu privire la stabilirea venitului net din activitati independente pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla sunt cuprinse in articolul 48 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
In conformitate cu prevederile alin. (5) lit. j) al acestui articol, cheltuielile reprezentand contributii sociale obligatorii pentru salariati si contribuabili, inclusiv cele pentru asigurarea de accidente de munca si boli profesionale, potrivit legii, sunt deductibile limitat.
Punctul 38 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a legi nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, sunt cheltuieli deductibile, cheltuielile reprezentand contributiile pentru asigurarile sociale, pentru constituirea Fondului pentru plata ajutorului de somaj, pentru asigurarile sociale de sanatate, pentru accidente de munca si boli profesionale, precum si alte contributii obligatorii pentru contribuabil si angajatii acestuia.
Astfel, contributiile la asigurarile sociale de sanatate platite de catre persoanele care exercita profesii libere sau care sunt autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente, sunt deductibile la determinarea venitului net din activitati independente.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Articole similare
Studiu de caz: DEDUCTIBILITATEA CHELTUILILOR aferente combustibilului conform OUG nr. 34 din 2009Deductibilitate cheltuieli auto. Care sunt prevederile pentru 2015?Articole similare
Declaratia Unica: Completarea corecta in cazul veniturilor din investitii, dividende si drepturi de autor (explicatii ANAF)Impozit pe dividende si contibutia CASS pentru anul 2017. Care e regimul fiscal?Zoom fiscal: Noile reguli privind contributia de asigurari sociale de sanatate si Formularul 604Studiu de caz: Conventii civileCe contributii plateste un PFAUltimele articole
Impozitare PFA in 2024: venituri din dividende, chirii si activitati independenteObligatii fiscale de plata si declarative privind CAS si CASS datorate de persoanele fiziceRegimul contributiilor CAS datorate de PFA in 2018La 25 octombrie 2017 e termenul pentru plata primei rate din impozitul pe venitul din activitati agricole si a CASSAnunt ANAF privind veniturile din cedarea folosintei bunurilor mobile sau imobileSfaturi de la experti
Vanzari prin GLOVO. Inregistrari contabile
Intrebare: O societate cu obiect de activitate fast food livreaza prin Glovo. Primeste o factura de la Glovo pe care este trecut comision Glovo 200 lei, valoare produse livrate 1.000 lei (comenzile prin Glovo), valoare comenzi incasate cash...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale. Sanctiuni contraventionale
Intrebare: Recent, saptamana trecuta mai exact, am depus doua declaratii rectificative, D710, pentru lunile iunie si septembrie 2023 pentru o firma platitoare de impozit venituri microintreprindere. 1. As dori sa stiu daca va fi aplicata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<